DGBW Congres 'Samen op koers'

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Bekijk de agenda voor aankomende evenementen en trainingen.

Dutch Green Building Week, een begrip in de wereld van duurzaam bouwen en ontwikkelen, vindt dit jaar plaats van maandag 30 september tot en met vrijdag 4 oktober. Tijdens de week geeft DGBC de koplopers uit de bouw- en vastgoedsector een podium en krijgt het peloton concrete handvatten om duurzame(re) stappen te zetten. ‘Samen op koers’ naar een toekomstbestendige gebouwde omgeving!

Met een verschuiving in het politieke veld wordt er steeds meer een beroep gedaan op de markt om te verduurzamen. We staan voor grote sociale en ecologische opgaven. Van woningnood tot de energietransitie, klimaatmitigatie en- adaptatie... Waar begin je dan? Hoe financier je duurzame oplossingen? En hoe rapporteer je over genomen maatregelen? De koplopers zetten de koers uit. Maar de bouw- en vastgoedsector heeft nog een lange weg te gaan naar de eindstreep. Daarom delen we tijdens Dutch Green Building Week mooie voorbeelden uit de praktijk en geven we je concrete handvatten om de volgende duurzame stap te zetten.

Lees meer over de hele Dutch Green Building Week!

 

 

Op 1 oktober organiseert DGBC een congres rondom het thema 'Samen op koers' met inspirerende sprekers, kennissessies en ruimte om te netwerken. De dagvoorzitter en de eerste sprekers zijn bekend! Oud hockey international Kim Lammers is de dagvoorzitter. Haar missie is om mensen in beweging te brengen, in de breedste zin van het woord. In haar werk creëert ze bewustwording rondom gezondheid en duurzaamheid. En ze inspireert om continu te verbeteren, tegenslagen te overwinnen en het beste uit jezelf en het team te halen. 

Daarnaast mogen we een van de invloedrijkste leiders in het Nederlandse bedrijfsleven verwelkomen: Ingrid Thijssen (VNO-NCW). Met haar komst als voorzitter in 2020 kreeg de werkgeversorganisatie een groen profiel. Haar opdracht het Nederlandse bedrijfsleven duurzaam de toekomst inbrengen. Hoe ze dit doet, vertelt ze tijdens het plenaire programma. 

Bedrijven en overheden staan voor de grote uitdaging om binnen één generatie de economie en samenleving binnen de draagkracht van de aarde te brengen. Maar is het uberhaupt mogelijk om deze uitdaging aan te pakken zonder dt welvaart en welzijn van de samenleving op het spel wordt gezet? Is degrowth de vijand van groene groei?  Hoe neem je mensen mee in een verhaal dat afwijkt van het heersende narratief van oneindige economische groei? Paul Schenderling is econoom en schrijver. Hij adviseert overheden over sociale en ecologische vraagstukken vanuit een economisch perspectief. Hij schreef het boek ‘Er is leven na de groei’.

Marit Bouwmeester, tweevoudig Olympisch goudwinnares en inmiddels de beste zeilster ter wereld gaat in op de lessen en principes die haar tot de top van de zeilwereld hebben gebracht en wat het bedrijfsleven hiervan kan leren. Ook zal Marit samen met CFP Green Buildings een subsessie verzorgen. 

Als bestuurslid van Cycling 4 Climate brengt Monique van Loon mensen ook in beweging voor het klimaat. Ze heeft een achtergrond in de vastgoedsector en de ontwikkeling van studentenhuisvesting en starterswoningen. Haar interesse begeeft zich op het snijvlak van sport, duurzaamheid en vastgoed.

Sprekers plenair programma

Kim Lammers fotograaf William Rutten

Fotograaf William Rutten

Kim Lammers is oud hockey international en was onderdeel van de Gouden generatie. Als spits speelde zij 200 interlands en maakte 124 doelpunten voor Oranje. Daarnaast speelde ze 17 seizoenen voor Laren.

Inmiddels combineert ze al deze dingen en is haar missie om mensen in beweging te krijgen in de breedste zin van het woord. Bewustwording over leefstijl, gezondheid, voldoende beweging en duurzaamheid. Kim is een motivator, coach/facilitator en inspirator. Zij wil mensen inspireren en motiveren door middel van workshops en presentaties.

Ingrid Thijssen - vermelden fotograaf Annabel Oosteweeghel

Fotograaf Annabel Oosteweeghel

Ingrid Thijssen is vanaf 15 september 2020 voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW. Thijssen (1968) was hiervoor voorzitter van de Raad van Bestuur van Alliander en in die hoedanigheid lid van het Dagelijks Bestuur van VNO-NCW.
Daarvoor is zij directievoorzitter van NS Reizigers geweest. Als voorzitter van VNO-NCW is Ingrid Thijssen vicevoorzitter van de SER, covoorzitter van de Stichting van de Arbeid, voorzitter van DECP, voorzitter van de Raad van Toezicht van PUM en voorzitter van de Raad van Toezicht van NLinBusiness.

Monique van Loon

Monique van Loon  – Cycling for Climate

Monique van Loon is sinds 1995 werkzaam geweest in de vastgoedsector, waarvan de laatste 15 jaar als directeur-oprichter van Jebber BV, een ontwikkelbedrijf voor studentenhuisvesting en starterswoningen. Begin dit jaar stopte zij bij Jebber om zich te oriënteren op sport, door onder meer de opleidingen Duurzaamheid in Sport en het Sports Leaderships Programme te volgen.
Als bestuurslid van Cycling 4 Climate verbindt zij twee dingen die zij graag doet c.q. zich graag voor inzet: wielrennen en klimaatverandering. Na een sabbatical gaat zij zich zakelijk verder oriënteren op het snijvlak van sport, duurzaamheid en vastgoed.

Paul Schenderling

Paul Schenderling – Econoom, senior adviseur en key-note speaker

Paul is econoom, adviseur en spreker. Hij adviseert, schrijft en spreekt over sociale en ecologische vraagstukken vanuit een economische invalshoek. Zijn missie is een gelukkiger Nederland dat binnen de draagkracht van de aarde leeft. Zijn kennis en expertise betreft de keuzes die nodig zijn om dat met elkaar te bereiken. Van 2012 tot en met 2023 heeft hij gewerkt als senior adviseur bij Berenschot. In 2020 heeft hij Postgroei Nederland opgericht, een netwerk van deskundigen uit twaalf verschillende politieke partijen. Namens deze denktank schreef hij in 2022 het boek Er is leven na de groei. Nu steeds meer wetenschappers selectieve groei en postgroei bepleiten, is dit het eerste boek in Nederland dat concreet laat zien hoe dit kan. Uit de denktank is Sufficiency voortgekomen: een centrum voor onderzoek en advies rondom brede welvaart. Namens Sufficiency voert hij opdrachten uit voor ministeries, provincies, economic boards, gemeenten, bedrijven en brancheorganisaties bij het toepassen van brede welvaart in strategie en beleid, via onderzoeken, adviezen en boardroomsessies. 

Marit Bouwmeester

Marit BouwmeesterOlympisch zeilkampioene 

Marit Bouwmeester is na haar fenomenale prestaties tijdens de afgelopen Olympische Spelen uitgegroeid tot de meest succesvolle vrouwelijke Olympische zeilster ooit. Met een indrukwekkende carrière en twee gouden medailles, één zilveren en één bronzen medaille op zak, heeft Marit een ongeëvenaarde koers uitgezet in de sport. Haar prestaties gaan verder dan het water; ze is een krachtig rolmodel voor vrouwen en jonge moeders over de hele wereld. Marits toewijding, passie en veerkracht laten zien dat je met de juiste koers en mindset de beste van de wereld kunt worden, ook als moeder.

Lisette Nijs - Directeur Gebiedsontwikkeling en Projecten Gemeente Den Haag

Lisette Nijs is sinds 1 mei 2021 directeur Gebiedsontwikkeling en Projecten bij de Gemeente Den Haag. Vanuit die rol geeft zij leiding aan de uitvoering van de Haagse ruimtelijke gebiedsgerichte opgaven en projecten in het fysieke domein. Daarmee is zij op directieniveau oa verantwoordelijk voor de gebiedsontwikkelingen Central Innovation District en de Binckhorst. Zij zet zich als directeur Projecten Stedelijke Ontwikkeling in om de stad Den Haag te versterken. Daarbij gaat het niet alleen om het realiseren van voldoende (betaalbare) woningen maar ook om passende voorzieningen en voldoende werk voor alle lagen van de bevolking. Als het even kan dichtbij huis en anders goed bereikbaar met de fiets, de deelauto of het openbaar vervoer. Veel plannen op het gebied van wonen en werken concentreren zich daarom in het Central Innovation District, het gebied rond de stations Den Haag Centraal, Holland Spoor en Laan van NOI. Daarnaast wordt bedrijventerrein ‘De Binckhorst’ getransformeerd in een dynamisch woon-/werkgebied.

Hiervoor heeft Lisette bijna twintig jaar lang gewerkt in diverse functies op het gebied van stedelijke ontwikkeling bij de gemeente Rotterdam. Zo was zij Projectmanager, Hoofd Projectmanagementbureau Rotterdam, Gebiedsontwikkelaar en eindigde haar carrière in Rotterdam als Hoofd Gebiedsontwikkeling waarin zij leidinggaf aan de uitvoering van de woningbouwopgave van 18.000 woningen en de VIP projecten. Lisette heeft Rechten gestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en heeft daarna een Master City Developer afgerond aan dezelfde universiteit. Lisette woont, samen met haar echtgenoot, in Rotterdam.

15.20 uur - Start 1 ronde subsessies


Sessie 1 - De stapeling van opgaven binnen renovatie

De grote renovatiegolf en het Fit for 55 pakket uit Europa geven een grote druk om onze hele bestaande gebouwenvoorraad energiezuinig te maken. Diverse partijen hebben het Paris Proof gedachtegoed inmiddels omarmd. Het blijkt een grote investeringsopgave voor menig vastgoedeigenaar. Tegelijkertijd krijgen we te maken met aanvullende duurzaamheidsopgaves. We streven naar meer circulariteit in de bouw vanwege schaarse en kritieke grondstoffen en het CO2-budget raakt op door het gebruik van alle bouwmaterialen. Maar ook klimaatrisico’s zorgen ervoor dat er extra maatregelen ten aanzien van hitte, droogte en extreme wateroverlast moeten worden genomen. Dit zorgt niet alleen voor een nog grotere greep uit de investeringspot, maar ook voor meer energiegerbruik en bouwmaterialen. Hoe gaan we meerdere verduurzamingsopgaven te lijf? Waar liggen de koppelkansen? Hoe leg je dit uit aan de directietafel? Waar te beginnen, en wat te parkeren? Hoe houd je dit betaalbaar? Tijdens deze sessie verkennen we mogelijkheden, oplossingen en kansen voor integrale verduurzaming bij renovaties.

Sprekers: 

  • Jolien de Jongh (Manager ESG Real Estate. Achmea Vastgoed)
  • Arthur Friederichs (Adviseur & Projectleider Circulariteit, Woningcorporatie De Alliantie)
  • Michel van Leuven (Lead Duurzaam Schadeherstel, Nationale Nederlanden)

Moderator

  • Ruben Zonnevijlle (Programmamanager Circulariteit, DGBC)


Sessie 2 - CSRD: de best practice om complexe uitdagingen op ESG voor eens en voor altijd te lossen

Het is inmiddels duidelijk dat de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) grote invloed gaat hebben op veel bedrijven binnen de bouw- en vastgoedsector. Vanaf dit jaar (2024) moeten grote beursgenoteerde bedrijven die onder de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) vielen rapporteren over duurzaamheidsbeleid en prestaties onder de CSRD. Ook klanten en stakeholders verwachten meer transparantie over duurzaamheid. Maar waar begin je? Hoe richt je een dergelijk proces in en met welke verschillende rapportagestandaarden ga je werken? Marit Bouwmeester deelt haar best practice om je ultieme doel te bereiken, terwijl CFP Green Buildings praktische inzichten biedt op het gebied van ESG, CSRD en CRREM. Samen geven ze je concrete handvatten om deze kennis toe te passen in je eigen organisatie. 

Sprekers: 

  • Inge Westerink (Sustainability Consultant, CFP Green Buildings en CSRD-expert)
  • Marit Bouwmeester

Moderator

  • Bram Adema (Managing Director, CFP Green Buildings)


Sessie 3 - Duurzame visie op de woonopgave

De wooncrisis is het gesprek van de dag. Bouwen, bouwen, bouwen is het veelgehoorde plan om uit de crisis te komen, ook in het regeerakkoord. Maar hoe verhoudt deze strategie zich tot de klimaatdoelstelingen? Met de huidige manier van bouwen en de kijk op de woonopgave conflicteren die twee doelstellingen. Hoe gaan we die urgente woonopgave dan toch combineren met de mogelijkheden vanuit ruimte, klimaatverandering en CO2-budget? Steeds meer partijen pleiten voor een nieuwe visie op de woonopgave. Maar wat is er dan concreet nodig? Welke oplossingen zijn er? Moeten we meer doen met de bestaande bouw? Meer binnenstedelijk bouwen, optoppen, ombouwen? Tijdens deze sessie zoomen we in op verschillende perspectieven en duurzame woonoplossingen. 

Sprekers: 

  • Sanne van Manen (Architect/Platform Woonopgave)
  • Frank Wassenberg (Senior Onderzoeker Platform 31)

Moderator

  • Edwin van Noort (Directeur Programma's en Projecten, DGBC)

Sessie 4 - Excursie naar Binck City park (max 20 personen) (lopen 17 minuten van Titaan naar Binck City park)

We gaan op bezoek bij Binck City park, een ontwikkeling van VORM. Deze verticale stad biedt studenten betaalbare woningen en heeft huurwoningen in ieder segment. Een spannende nieuwe plek – een maatschappij in het klein. Het wooncomplex telt 896 appartementen en beschikt over een biodivers dakpark. Het staat op het voormalig industrieterrein Binckhorst, dat transformeert naar een verrassende, duurzame, innovatieve en sociaal gemixte stadswijk – gegarandeerd bruisend. 

Sprekers: 

  • Anne Ippel (Projectmanager realisatie, VORM)
  • Ritzo Holtman (Duurzaamheidsmanager VORM)

16.05 Wissel

16.20 uur - Start 2e ronde subsessies


Sessie 5 - Panelgesprek: Hoe sturen gemeentes en opdrachtgevers op Europese regelgeving?

EU Taxonomie, CSRD en SFDR: drie EU-regelingen die moeten zorgen dat investeerders, financiers, opdrachtgevers en consumenten bewuster kiezen voor duurzame projecten. Ze hebben gevolgen voor de Nederlandse bouw- en vastgoedsector. Hoe zit dat precies? Hoe sturen publieke en private opdrachtgevers op deze regelgeving? Wat is de impact en doorwerking van de CSRD en EU Taxonomie op het financieren van ruimtelijke investeringen in de stad? En wat betekenen die 'nieuwe spelregels' voor het plannen van de overheid? Hoe krijgen gemeenten straks nog investeerders aan boord voor hun (her)ontwikkelingsplannen? Welke eisen stelt dat aan het duurzaam en klimaatadaptief karakter van die plannen?

Sprekers: 

  • Louise van der Worp (Specialist duurzaamheid, Van Wijnen)
  • Liselotte Mesu (Planoloog, gemeente Rotterdam)
  • Richard Koek (Stedenbouwkundige, gemeente Den Haag)
  • Bouke de Vries (Bestuursadviseur Public Affairs, Rabobank)

Moderator

  • Wout van der Heijden (Partner, Kickstad)


Sessie 6 - Wandeling naar De Nieuwe Hallen: een circulaire herontwikkeling in De Binckhorst
(max 20 personen) Lopen 4 minuten van Titaan naar De Nieuwe Hallen 

Bezoek aan De Nieuwe Hallen
In de Haagse wijk De Binckhorst werkt Mei architects and planners in opdracht van Duijnstede Beheer BV aan herbestemming van kenmerkend industrieel erfgoed: De Nieuwe Hallen. De industriehallen, die in de jaren ’50 in opdracht van de gemeente werden gebouwd voor de Haagse ondernemers, hadden een belangrijke rol in de stimulering van de lokale economie en werkgelegenheid. Nu, ruim 70 jaar later, worden de hallen opnieuw ingezet voor de inwoners van Den Haag. Met een dynamisch programma dragen de getransformeerde Nieuwe Hallen bij aan de woon- en werkgelegenheid in het gebied, aansluitend op het levendige karakter van De Binckhorst. 

Sprekers: 

  • Robert Platje (Partner, Mei architects and planners)
  • Sander Westerhout (Stedenbouwkundige Binckhorst, gemeente Den Haag)

Sessie 7 - Duurzame woningen toevoegen met optoppen

De vraag naar binnenstedelijke uitbreiding van het woningaanbod neemt toe, maar beleggers en corporaties hebben moeite met de aankoop en ontwikkeling van grond. Bestaand vastgoed verrijken is daarom een hele logische stap. Om hier antwoord op te geven heeft Dura Vermeer een nieuw woningconcept gelanceerd: Blokje Op. Een oplossing om eenvoudig woonlagen toe te voegen aan bestaande appartementencomplexen. Hierbij ligt de focus niet alleen op het toevoegen van woningen, maar ook op de buurt.


De eerste Blokje Op-woningen worden toegevoegd aan woongebouw Klapwiek in Rotterdam-Prinsenland. Aan het gebouw, dat oorspronkelijk 228 woningen voor ouderen telt, wordt een woonlaag met 44 sociale huurwoningen voor ouderenhuisvesting toegevoegd. Opdrachtgever is Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR). 

Sprekers: 

  • Edwin Blom (directievoorzitter Renovatie, Dura Vermeer Bouw Heyma)
  • Remco Bouwer (manager Vastgoed, Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam)

Moderator

  • Thomas Heye (programmamanager, DGBC)

17.05 Borrel

Gerelateerd nieuws

DGBW Congres 2024 bij Titaan in Den Haag

Deelnemers DGBW Congres zetten duurzame koers voort

DGBC bestaat 15 jaar en dat vierden we bij het Scheepvaartmuseum!

DGBC bestaat 15 jaar en dat vierden we bij het Scheepvaartmuseum!