DGBW in Rotterdam: Klimaatpositief gebied

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Bekijk de agenda voor aankomende evenementen en trainingen.

Dutch Green Building Week 2023 komt naar jou toe in oktober. In de week van 9 tot en met 13 oktober reizen we in vier dagen naar vier regio’s: Rotterdam, Eindhoven, Assen en Utrecht. De week start op maandag 9 oktober bij het Keilepand in de Rotterdamse Merwevierhavens (M4H). Hoe transformeert dit oude haventerrein tot duurzaam en klimaatpositief woon- en werkgebied?

Op maandag 9 oktober trappen we de week af in het Keilepand bij partner Group A in Rotterdam. Centraal staat de ontwikkeling van het Merwe-Vierhavengebied (M4H), een oud haventerrein aan de noordkant van de Maas. Wat voorheen een van de grootste fruithavens ter wereld was, wordt nu getransformeerd naar een nieuw woon- en werkgebied. De acht leidende principes voor duurzame gebiedsontwikkeling die zijn vastgelegd in Ruimtelijk Raamwerk Merwe-Vierhavens Rotterdam worden gekoppeld aan hun potentiële bijdrage om CO₂-uitstoot te reduceren en netto CO₂ vast te leggen. Het doel is om samen in beeld te brengen hoe een klimaatpositief Carbon Quarter M4H, gedacht vanuit de acht principes, vorm kan krijgen.

Kijk hier voor meer informatie over het gebied.

Programma


Plenair programma

9.30Welkom - start Dutch Green Building Week 
Annemarie van doorn, Directeur DGBC

9.40

Welkom Keilepand
GROUP A / KeileCollectief
9.45Belang CO2 sturing in de bouw- en vastgoedsector
Laetitia Nossek, Programmamanager DGBC
9.55Introductie Merwe-Vierhavens
GROUP A
10.05

Panelgesprek

Gasten: 
Annemarie van Doorn, directeur DGBC (Moderator) 
Folkert van Hagen, partner, GROUP A
Wouter Streefkerk, adviseur Bouwfysica, Circulariteit en integrale Duurzaamheid, gemeente Rotterdam
Maarten Markus, manager duurzaamheid, AM
Rutger Büch, bestuurder/directeur, Cirkelstad
Laetitia Nossek, programmamanager CO₂, DGBC


Subsessies

10.30De winst van een gezond en circulair kantoor
Drees & Sommer, met co-presentator EPEA en Kraaijvanger.
10.30Regeneratief, de overtreffende trap van klimaatpositief
TRAJECT Adviseurs en Managers.
11.15Hart010, een nieuwe entree voor Rotterdam
Arup, met co-presentator Local, projectontwikkelaar van Hart010.

Aanmelden 

Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar voor het plenaire programma en de subsessies bij het Keilepand. Wil jij erbij zijn? Meld je snel aan via de button in het menu. Voor activiteiten in de regio kun je je apart aanmelden.
Aanmeldingen van na 6 oktober ontvangen uiterlijk één dag voor de sessie een bevestiging. 

Activiteiten in de regio

Na het plenaire programma bij de duurzame hub vinden er in de hele regio allerlei activiteiten plaats. 

Duurzame hub: Keilepand 

Het Keilepand is onderdeel van de circulaire gebiedsontwikkeling Merwevierhavens (M4H) in Rotterdam. Architectenbureau GROUP A (in samenwerking met studioADAMS) transformeerde de 101 jaar oude, leegstaande loods tot een gemeentelijk monument. Een collectief van bedrijven binnen en buiten de bouwsector geeft vanuit hier vorm aan een duurzame toekomst. Er vinden regelmatig evenementen en tentoonstellingen plaats over de toekomst van dit stuk stad. Op 9 oktober is het Keilepand het startpunt van de Dutch Green Building Week. Group A, dat zelf ook een kantoor heeft in het pand, is samen met het KeileCollectief gastheer en maakt deze regiodag mede mogelijk. 


Andere regio's

DGBW gaat ook naar regio Eindhoven, Assen en Utrecht. Bekijk het programma per regio en meld je aan via het agenda-item van de dag. 

We volgen het plenaire programma op met subsessies. De sessies worden georganiseerd door partners van DGBC.

De winst van een gezond en circulair kantoor
10.30 - 11.15

Drees & Sommer, met co-presentator EPEA en Kraaijvanger. 
In deze subsessie in het Keilepand trekken Dreso en EPEA samen op met Kraaijvanger in een korte serie impulse speeches over de noodzaak en meerwaarde van het gezonde en circulaire kantoor. Verwacht boeiende presentaties over Cradle-to-Cradle anno 2023, Bouwen met een positieve footprint en de business case Stadskantoor Venlo die bewijst wat de positieve invloed is van een gebouw en de inrichting is op zijn gebruikers en omgeving.

Regeneratief, de overtreffende trap van klimaatpositief
10.30 - 11.15

TRAJECT Adviseurs en Managers.

Sprekers: Herbert Smeenk en Ivo Vonk

De urgentie is breder dan alleen opwarming. Om welke opgave gaat het? Welke methodieken zijn beschikbaar en hoe pak je dit met meerdere stakeholders op?

Hart010, een nieuwe entree voor Rotterdam
11.15 - 12.00

Arup, met co-presentator Local, projectontwikkelaar van Hart010.

Sprekers: Filique Nijenmanting is Associate bij Arup en Wouter Loomans, Senior Projectontwikkelaar bij Local

Hart 010 is een integrale gebiedsontwikkeling waarin verdichting en verduurzaming slim worden gecombineerd. Stedelijke opgaven zoals woningbouw, vergroening en mobiliteit worden met elkaar verbonden. Dit zijn de beloftes van Hart 010:

  1. Hart 010 herstelt het hart van de stad
    Hart 010 is het kruispunt van de twee belangrijkste boulevards van Rotterdam en opent zich in alle richtingen. Historische verbindingen worden hersteld. Het Churchillplein krijgt allure en wordt een schakel tussen noord en zuid, en oost en west.
  2. Hart 010 wordt een gastvrij en toekomstbestendig OV-knooppunt
    Alle metrolijnen van Rotterdam komen hier samen. Metrostation Beurs is nu al het drukste metrostation van Nederland en groeit verder door. Daarom is er de wens voor een nieuw stationsgebouw en een upgrade in capaciteit en kwaliteit. Uitstappen bij Beurs is je welkom voelen in de binnenstad.
  3. Hart 010 maakt kwaliteit zichtbaar op ooghoogte
    Het openbaar gebied wordt verbeterd. Zo komen er duidelijke, logische routes voor voetgangers en fietsers en worden obstakels verwijderd. Aantrekkelijke bestrating, verlichting en groen dragen bij aan een fijn verblijfsklimaat. De gebouwen openen zich naar de stad en het gebied wordt toegankelijk voor iedereen.

Meer info over Hart 010... 

 Na het plenaire programma bij de duurzame hub is de dag nog niet voorbij. Zo vinden er in de regio allerlei activiteiten plaats die in het teken staan van ‘Elke schakel telt’. Van workshops en lezingen tot rondleidingen, bekijk hieronder het volledige overzicht. Let op, meld je apart aan voor deze activiteiten.

Biobased rondleiding van VORM: De Kaai Rotterdam

ma 9 oktober 2023
13.00 - 15.00 uur

Locatie: Amsterdam




Bekijk de activiteit

Rondleiding Jonas, IJburg

ma 9 oktober 2023
13.30 - 14.30 uur

Locatie: Amsterdam




Bekijk de activiteit

Circulair Bouwen met Hout - Delft

ma 9 oktober 2023
14.00 - 15.00 uur

Locatie: Delft




Bekijk de activiteit

Zorg voor veilige, gezonde en duurzame gebouwen (incl. rondleiding Bouwinnovatie Lab)

ma 9 oktober 2023
15.00 - 16.30 uur

Locatie: Delft



Bekijk de activiteit


Maarten Markus


Maarten Markus is Manager Duurzaamheid bij AM Gebiedsontwikkeling. Met zijn team geeft hij invulling aan de doelstelling AM Klimaatpositief in 2035 in de strategie, werkwijze en projecten van AM.

“Met klimaatpositieve gebiedsontwikkeling geven we invulling aan de klimaatdoelstelling én andere duurzaamheidsopgaven. Dat geeft energie, focus en innovatie”

Folkert van Hagen


Folkert van Hagen is partner van architectenbureau GROUP A en initiatiefnemer van het KeileCollectief. Folkert heeft een aanstekelijke drive om te experimenteren en het instrumentarium van de architect met de kennis en vaardigheden van anderen te bundelen en in te zetten voor duurzame stedelijke ontwikkeling. Dit doet hij vanuit GROUP A’s denktank CARBONLAB die de mogelijkheden van klimaatpositief bouwen onderzoekt door kennis te ontwikkelen, te delen en toe te passen. Maar ook vanuit het KeileCollectief dat met lezingen, debatten en exposities maatschappelijke opgaven verbindt met de actualiteit van M4H. 

Waar de start van zijn carrière in het teken stond van de inzet van digitale technologie in het ontwerpproces, volgen later integrale projecten waar landschap, architectuur, interieur en kunst in nauwe samenspraak met de opdrachtgever in synergie zijn ontworpen. BP Raffinaderij Rotterdam en AkzoNobel Center & Art Space Amsterdam zijn hier een voorbeeld van.

Gerelateerd nieuws

DGBW Congres 2024 bij Titaan in Den Haag

Deelnemers DGBW Congres zetten duurzame koers voort

DGBC bestaat 15 jaar en dat vierden we bij het Scheepvaartmuseum!

DGBC bestaat 15 jaar en dat vierden we bij het Scheepvaartmuseum!