DGBW Session: Hoe neem je de huurder mee richting Paris Proof

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Bekijk de agenda voor aankomende evenementen en trainingen.

Bij de verduurzaming van de retailportefeuille is er vaak een split incentive. Hoe gaan alle neuzen dezelfde kant op en volgt iedereen de Retail Routekaart Paris Proof?

De verduurzaming van de retailportefeuille kan aanzienlijk versnellen als de huurders van de gebouwen actief participant worden in het verduurzamingsproces. Vaak is er een split incentive: de kosten gaan de baten vooruit, zeker vanuit de optiek van de huurders of franchisenemers van vastgoed.

Sprekers tijdens deze DGBW Session

Martin Mooij
Dutch Green Building Council

Lizzy Butink
a.s.r. real estatel

Eelco van IJken
Ecomatters

Maarten Mulder
Huis voor de Binnenstad Nijmegen

De voertaal van deze DGBW Session is nederlands.

Aanmelden voor DGBW-online

Om de DGBW Session te bekijken moet je (eenmalig) geregistreerd zijn als bezoeker voor DGBW-online. Registreren als bezoeker kan via de deze pagina. Met deze registraties kan je alle activiteiten op DGBW-online bezoeken.

Onderdeel van jubileumeditie Dutch Green Building Week

De DGBW Session maakt onderdeel uit van de jubileumeditie van de Dutch Green Building Week. De tiende editie van de week vindt plaats van 21 september tot en met 25 september. #MadeinHolland is het thema van de week, waarmee Dutch Green Building Council (DGBC) en haar partners Nederland internationaal op de kaart zal zetten. 

Ga naar de jubileumeditie Dutch Green Building Week


​​​​​

Martin Mooij, Dutch Green Building Council

Ir. Martin Mooij (1962) is programmamanager en manager Certificering. In deze functie is hij verantwoordelijk voor het grootschalige Deltaplan Duurzame Renovatie (Paris Proof) en voor het certificeringssysteem rond BREEAM-NL.

Martin is opgeleid als architect aan de TU-Delft en heeft zich tijdens na zijn studie gericht op flexibele woningbouw. Vervolgens heeft hij 5 jaar als projectontwikkelaar bij systeembouwer Fort Bouw gewerkt, waar hij zowel een woningbouw als een unitbouwsysteem heeft afgestemd op de regelgeving en de certificering van deze systemen heeft  verzorgd. In 1998 is hij naar Ecofys gegaan, adviesbureau op het gebied van energiebesparing, duurzame energie en duurzaam bouwen. Binnen Ecofys heeft de unit energie in de gebouwde omgeving geleid en een groot aantal gemeenten, bouwpartijen geadviseerd. Vanuit Ecofys is hij vanaf de beginperiode betrokken geweest bij van DGBC. Voor zijn komst naar DGBC was Martin verantwoordelijk voor het Public en Real Estate segment bij Nuon.

Lizzy Butink, a.s.r. real estate

Lizzy Butink is duurzaamheidsmanager bij a.s.r. real estate. Haar rol binnen de Werkgroep Retail is om vanuit de beleggerskant kennis te delen en mee te denken over werkbare oplossingen. 

De Nederlandse vastgoedvoorraad zal nog flink onder handen genomen moeten worden om Parijs te halen. Vooral bij retail is de uitdaging groot door onder andere de ingewikkelde split incentive. Daarom is het van groot belang dat alle betrokken partijen aan tafel zitten om elkaar inzicht te verschaffen en samen tot een oplossing te komen.  

Paris Proof: De uitdaging is groot en een hapklare oplossing is niet 1,2,3 voorhanden en al helemaal niet uitgevoerd. Het is van groot belang dat alle partijen hun uiterste best blijven doen. Naast de reeds geplande verduurzamingstrajecten is binnen a.s.r. real estate een pilotproject gestart om te onderzoeken wat er exact nodig is om winkels Paris Proof te krijgen. 


Eelco van IJken, Ecomatters

Samen met het team van Klimaatgerust adviseert Eelco van IJken retailers, horecaondernemers en klein zakelijke dienstverleners rondom de energiebesparing en het beperken van CO2-uitstoot. Vanuit de non-profit gedachte van Klimaatgerust maakt hij met veel passie energiebesparing tastbaar, praktisch en vooral makkelijk te accepteren. Zo krijgen we deze groep (die vaak huurt) ook mee op weg richting Paris Proof. 


Maarten Mulder, Huis voor de Binnenstad Nijmegen

Maarten Mulder is binnenstadmanager voor het Huis voor de Binnenstad in Nijmegen. Het Huis voor de Binnenstad streeft naar een optimaal functionerende binnenstad en spant zich in om ondernemers de ideale omstandigheden te bieden hun onderneming te laten bloeien. In dat kader initiëren wij diverse projecten, waaronder het project ‘Nijmegen Klimaatgerust. Middels dit project helpen wij ondernemers en pandeigenaren aan een gezamenlijk investeringsplan richting een klimaat neutrale bedrijfsruimte. 



Gerelateerd nieuws

DGBW Congres 2024 bij Titaan in Den Haag

Deelnemers DGBW Congres zetten duurzame koers voort

DGBC bestaat 15 jaar en dat vierden we bij het Scheepvaartmuseum!

DGBC bestaat 15 jaar en dat vierden we bij het Scheepvaartmuseum!