DGBW Session: Stedelijk Duurzaamheidskompas - Energietransitie en Circulariteit

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Bekijk de agenda voor aankomende evenementen en trainingen.

Hoe kan de energietransitie worden aangepakt in combinatie met de opgaven op het vlak van circulariteit?

Vanuit het Duurzaamheidskompas van gemeente Rotterdam wordt de dialoog aangegaan over hoe de energietransitie aangepakt kan worden op stedelijke schaal, al dan niet in combinatie met de opgave die er ligt op het gebied van circulariteit. En hoe doen ze dat in Amsterdam?

Sprekers tijdens deze DGBW Session

Alexander van Steenderen 
Gemeente Rotterdam

Hanneke van der Heijden
Gemeente Rotterdam

Ruben Zonnevijlle
DGBC

Gerrit Jan Kuiper
Kingspan

Maarten Markus
AM



De voertaal van deze DGBW Session is nederlands.


Aanmelden voor DGBW-online

Om de DGBW Session te bekijken moet je (eenmalig) geregistreerd zijn als bezoeker voor DGBW-online. Registreren als bezoeker kan via de deze pagina. Met deze registraties kan je alle activiteiten op DGBW-online bezoeken.

Onderdeel van jubileumeditie Dutch Green Building Week

De DGBW Session maakt onderdeel uit van de jubileumeditie van de Dutch Green Building Week. De tiende editie van de week vindt plaats van 21 september tot en met 25 september. #MadeinHolland is het thema van de week, waarmee Dutch Green Building Council (DGBC) en haar partners Nederland internationaal op de kaart zal zetten. 

Ga naar de jubileumeditie Dutch Green Building Week


Alexander van Steenderen

Alexander van Steenderen (43 jaar) is Strategisch Beleidsadviseur voor de Energietransitie bij de Gemeente Rotterdam. Vanuit die positie is hij onder andere betrokken bij de Rotterdamse omgevingsvisie, Rotterdams Klimaatakkoord en samenwerking binnen de VNG.  

De stapeling van transities en de benodigde ruimtelijke inpassing vindt Alexander de grootste uitdaging voor gemeente de komende decennia. Zijn motto is: ‘door zaken complexer te maken ontstaat er ruimte voor creatieve oplossingen’. 

Hanneke van der Heijden

​​​​​​​Hanneke van der Heijden is strategisch adviseur voor het programma Rotterdam Circulair van de Gemeente Rotterdam. Als antropoloog werkt zij aan de transitie naar een circulaire economie, die niet alleen om een technische verandering gaat maar ook om een systeem-, cultuur- en gedragsverandering.  

De ervaring op het gebied van circulair bouwen die Hanneke opdeed bij woningcorporatie Woonstad Rotterdam en haar ervaring met circulair inkopen bij MVO Nederland brengt zij sinds april dit jaar in bij de Gemeente Rotterdam. 

Gerrit Jan Kuiper

Als natuurkundige is Gerrit Jan Kuiper al ruim 25 jaar actief in de bouwfysica, waarvan het grootste deel werkzaam in de isolatie. Gerrit Jan is begonnen bij adviesbureau Peutz en is via Façade, Unidek, Recticel nu werkzaam bij Kingspan. Als productontwikkelaar is hij vaak bezig met de vragen en oplossingen van morgen maar in rol bij technische projectondersteuning ziet hij ook de uitdagingen van de huidige praktijk. 

Naast onderwerpen als brand en geluid is Gerrit Jan zeer nauw betrokken bij duurzaamheidsprojecten. Een hellend dakelement waar prefab de PV-panelen al gemonteerd zijn, heeft Kingspan 5 jaar geleden al geïntroduceerd. Momenteel wordt hard gewerkt om de footprint van zowel de producten als de fabriek als geheel naar beneden te krijgen. Hergebruik en recycling zijn bij Kingspan al langer een item maar komen steeds meer centraal te staan. 


Maarten Markus

Maarten Markus werkt bij gebiedsontwikkelaar AM aan duurzame oplossingen op het gebied van circulaire economie, mobiliteit, klimaatadaptatie en energietransitie. Hij werkt aan uiteenlopende projecten zoals Bajes Kwartier (Amsterdam), Merwede (Utrecht) en Feyenoord City (Rotterdam) waar hij in Living Labs innovaties in de praktijk brengt. 


Ruben Zonnevijlle

​​​​​​​


DGBC-partners

Gemeente Rotterdam

Gerelateerd nieuws

DGBW Congres 2024 bij Titaan in Den Haag

Deelnemers DGBW Congres zetten duurzame koers voort

DGBC bestaat 15 jaar en dat vierden we bij het Scheepvaartmuseum!

DGBC bestaat 15 jaar en dat vierden we bij het Scheepvaartmuseum!