Green Leader Award 2019
Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Bekijk de agenda voor aankomende evenementen en trainingen.
Fiona van ’t Hullenaar, directeur Vastgoed en Campus van de Universiteit Utrecht is de winnaar van de vierde editie van de Green Leader Award. Van de zeven genomineerden kreeg zij de meeste stemmen van het publiek en de jury. Op 26 september, tijdens het DGBC Galadiner in de Metaal Kathedraal in Utrecht, ontving Van ’t Hullenaar de award uit handen van juryvoorzitter en winnaar van vorig jaar Anneke de Vries (SVP Real Estate & Construction and Franchise bij Albert Heijn, Etos, Gall & Gall).
In 2019 organiseert DGBC in samenwerking met PropertyNL en PROVADA, de vierde verkiezing van de Green Leader Award. Deze Award is in het leven geroepen omdat we in de transitie naar een duurzame en circulaire gebouwde omgeving een fundamentele verandering in leiderschap nodig hebben. De Green Leader Award wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen die in deze transitie echt leiderschap tonen, die buiten de gebaande paden treden en die hiermee aantoonbaar succesvol zijn.
De genomineerden
Alleen in Nederland actieve beslissers in of betrokken bij de bouw- en vastgoedsector mochten genomineerd worden.
Clemens Brenninkmeijer – Head of Sustainable Business Operations Redevco
Met eigen geld verduurzamen en als eerste in de sector een groen jaarverslag inleveren, dat vraagt om moedig leiderschap. Zeker als je dat moet uitleggen aan je familie en de branche.
Fiona van ’t Hullenaar - Directeur Vastgoed & Campus Universiteit Utrecht (winnaar)
Legt de lat hoog voor een organisatie die zo’n grote voorbeeldrol vervult en doet dat op een inspirerende wijze. Ze toont duidelijk leiderschap en lef en wat ze doet is uitermate tastbaar.
Jos Klanderman - Managing Director Dokvast B.V.
Weet veel in een logistieke sector te bereiken. Jos neemt initiatief, heeft doorzettingsvermogen en zorgt voor de spreekwoordelijke schop die de sector nodig had.
Marieke van Doorninck – Wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid Gemeente Amsterdam
Een wethouder die op de barricades staat als het erop aankomt, ze gaat de confrontatie aan en betrekt de stad door inwoners mee te laten praten. Sloot een Amsterdams Klimaatakkoord met 150 partijen uit de stad.
Marjan Minnesma – Directeur Urgenda
Pakt de verduurzamingsopgave aan op twee niveaus: ze houdt de overheid een spiegel voor en weet op kleine schaal, bijvoorbeeld voor woningen, met concrete oplossingen te komen.
Michel Baars – Directeur New Horizon Urban Mining
Laat zien dat circulariteit niet alleen een modewoord is, maar dat de stad daadwerkelijk een schat aan bouwmaterialen is. Weet dat dit alleen kan door samen te werken en durft onvoorwaardelijk kennis te delen.
Paul de Ruiter – Architect/Eigenaar Paul de Ruiter Architects
Een architect die zowel oog voor ontwerp als duurzaamheid heeft en laat zien dat hij op beide vlakken kan excelleren. Architect die de duurzaamheidsopgave weet te vertalen naar moderne architectuur.
Beoordelingscriteria
De jury beoordeelt de voorgedragen kandidaten op een aantal criteria. De criteria zijn dit jaar ''opgehaald'' door Themapartners van DGBC. Dit hebben zij gedaan door leiderschapstafels te hosten op de PROVADA. Lees hier meer over de uitkomsten.
Winnaars en genomineerden voorgaande editie
Bekijk hieronder de winnaars en genomineerden van de voorgaande edities:
Prijs
De winnaar ontvangt een deelname aan het DGBC Future Leaders Program 2019 voor een Young Professionals uit de eigen organisatie.
De Green Leader Award is een initatief van:
De jury van de Green Leader Award 2019 bestaat uit onafhankelijke personen:
Andy van den Dobbelsteen, Professor Climate Design TU Delft en lid DGBC Bestuur
|
|
Piet Eichholtz, Hoogleraar Finance, School of Business and Economics (o.a. gezondheid van de gebouwde omgeving)
|
|
Annemarie van Doorn, Directeur DGBC
|
|
Wabe van Enk, Hoofdredacteur PropertyNL
|
|
Anke van Hal, professor Sustainable Building & Development at the Center for Entrepreneurship, Governance & Stewardship at Nyenrode Business Universiteit
|
|
Rob Van Hattum, Eindredacteur wetenschap VPRO en Chief Technology Officer NEMO
|
|
Anneke De Vries, SVP onroerend goed, bouw en franchise Albert Heijn, Etos, Gall & Gall en Winnaar Green Leader Award 2018
|
Procedure
- Er is een publieksprijs en een juryprijs;
- Zowel het publiek als de juryleden mogen personen nomineren;
- Voordragen voor nominaties kan vanaf de tweede week van juni via deze website;
- Tot en met 15 juli konden personen worden voorgedragen;
- Juryleden waarderen elke voorgedragen persoon door punten te geven per beoordelingscriterium;
- De personen met de meeste punten zijn de genomineerden voor de award;
- Zij zijn op 2 september bekend gemaakt;
- Het publiek kan vervolgens stemmen op de genomineerden via deze website;
- 1 persoon wint de Green Leader Award 2019;
- De prijzen worden uitgereikt op donderdagavond 26 september tijdens het DGBC Galadiner.
Beoordelingscriteria
De jury beoordeelt de voorgedragen kandidaten op een aantal criteria. De hieronder genoemde beoordelingscriteria zijn gebaseerd op uitkomsten van leiderschapstafels die plaatsvonden op PROVADA 2019, gehost door AM, Bouwinvest Real Estate Investors, INNAX, Signify (voormalig Philips Lighting) en Vattenfall. Lees hier meer over de tafels en de uitkomsten.
De voorgedragen kandidaten worden beoordeeld op de volgende onderdelen:
Lef
In hoeverre durft deze persoon heilige huisjes omver te werpen en zaken anders te doen of anders zaken te doen?
Tastbaar/wapenfeiten
Aantoonbare impact op het verduurzamen bestaande gebouwde omgeving. In hoeverre is het tastbaar en schaalbaar wat deze persoon heeft laten zien?
Innovatie
In hoeverre stimuleert deze persoon innovatie en/of geeft hij ruimte aan medewerkers om nieuwe dingen te doen?
Leiderschap
In hoeverre durft deze persoon buiten de lijntjes te kleuren en over zijn/haar schaduw heen te stappen? En helpt deze leider anderen om over hun eigen schaduw heen te stappen?
Inspiratie
Is de kandidaat in staat de massa mee te nemen. Hoe inspireert deze persoon?
Kennis delen/transparantie
Hoe werkt de kandidaat samen met kennis- en ketenpartners? Welke voorbeelden deelt deze persoon? En in hoeverre durft deze persoon met concurrenten samen te werken?