Paris Proof Congres 2024

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Bekijk de agenda voor aankomende evenementen en trainingen.

De inschrijving voor het Paris Proof Congres 2024 is gesloten via de website. Wil jij je nog last minute aanmelden? Stuur dan een e-mail naar events@dgbc.nl en we proberen jouw aanmelding nog te verwerken.

Het Paris Proof Congres 2024 vindt plaats op donderdag 28 november in Gooiland in Hilversum met als thema 'Preach what you practice'. Het plenaire programma van het Paris Proof Congres begint om 12.45 uur. De inloop is vanaf 11.30 uur inclusief lunch.

Paris Proof is een gebouwde omgeving die past binnen de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Maar hoe zorgen we dat alle gebouwen in Nederland CO2-neutraal worden? Om de doelstellingen te kunnen behalen moet het energiegebruik van de gebouwde omgeving met tweederde omlaag en moeten we bouwen binnen het CO2-budget. Hoe zien de reductiepaden richting Paris Proof eruit en, belangrijker nog: hoe brengen we het in de praktijk?

Plenair programma en deelsessies

Het plenaire programma bestaat uit verschillende lezingen van Jan van Beuningen, directeur Bouwen en Energie bij ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, André Faaij, Directeur Wetenschap & Technologie en Hoofdwetenschapper bij TNO Energie & Materiaaltransitie, en Faiza Oulahsen, Associate Director Sustainability bij KPMG. Meteoroloog en ondernemer Gerrit Hiemstra is dagvoorzitter en theatergroep Burger Koekoek speelt een deel van hun voorstelling 'Buiten de Lijntjes'. Lees hier meer.

Na het plenaire gedeelte, volgen 12 deelsessies in 2 rondes met experts uit de markt, wetenschap, overheid en van DGBC zelf. 

Over het Paris Proof Congres

Het Paris Proof Congres wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd en staat garant voor inspirerende sprekers en verhalen, praktische voorbeelden en tools. Aan het einde van de dag weet je hoe je jouw Paris Proof ambitie invulling geeft. Het is bovendien een mooie gelegenheid om te netwerken. Het congres ontvangt zo’n 350 vertegenwoordigers uit de bouw- en vastgoedmarkt, overheden en kennisorganisaties. Het Paris Proof Congres 2023 was volledig uitverkocht.

Het thema van het Paris Proof Congres is dit jaar: ‘Preach what you practice’. Van duurzaam doen, naar duurzame keuzes en verhalen delen. Door mooie voorbeelden en geleerde lessen uit de praktijk te delen, kunnen we anderen inspireren om dezelfde weg in te slaan.

Route- en parkeerinformatie 

Evenementlocatie Gooiland ligt op zo'n 700 meter lopen van NS Station Hilversum. Kom je met de bus, dan is het vanaf bushalte Schapenkamp nog 270 meter lopen. Kom je met de auto, dan kun je die op loopafstand (betaald) parkeren in Parkeergarage Gooiland, Koningshof 1 te Hilversum. Ook Q-Park Hilvertshof bevindt zich in de nabije omgeving van de locatie.

Meer informatie en aanmelden

Er is plaats voor 350 deelnemers. Deelname is gratis voor DGBC-partners, voor niet-partners is deelname €225,- p.p. exclusief btw. Meld je nu aan via de oranje knop in het linker menu.

Programma 

11.30 Inloop en lunch  
12.45 Aanvang plenair programma

Met keynotes van:

  • Jan van Beuningen, directeur Bouwen en Energie bij ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
  • André Faaij, Directeur Wetenschap & Technologie en Hoofdwetenschapper bij TNO Energie & Materiaaltransitie
  • Faiza Oulahsen, Associate Director Sustainability bij KPMG

Onder leiding van dagvoorzitter Gerrit Hiemstra. Met een optreden van Burger Koekoek

14.30 uur Koffiepauze  
15:05 uur Deelsessies ronde 1  
16:00 uur Wissel  
16.05 uur Deelsessies ronde 2  
17.00 uur Borrel  

Programma onder voorbehoud van wijzigingen.

Jan van Beuningen - directeur Bouwen en Energie bij ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening

Jan van Beuningen is directeur Bouwen en Energie bij het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. De directie Bouwen en Energie ontwikkelt beleid voor de energietransitie in de gebouwde omgeving, waaronder het realiseren van aardgasvrije wijken en van klimaat-neutrale gebouwen. Jan studeerde Nederlands Recht en Criminologie aan de Universiteit Utrecht. Ook heeft hij de opleiding tot wetgevingsjurist aan de Academie voor Wetgeving en de MPA aan de NSOB afgerond. Eerder werkte hij voor onder andere het ministerie van Economische Zaken.

André Faaij - Directeur Wetenschap & Technologie en Hoofdwetenschapper bij TNO Energie & Materiaaltransitie

André Faaij is Directeur Wetenschap & Technologie en Hoofdwetenschapper bij TNO Energie & Materiaaltransitie. Hij combineert dit met deeltijd leerstoelen 'Energiesysteemanalyse' aan de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen. Hij maakt deel uit van verschillende (inter)nationale expertgroepen op het gebied van energiebeleid, biobased economie, onderzoek en strategische planning. Faaij fungeert als adviseur voor overheden, internationale instituties, de energiesector en industrie. Tevens is hij van voorzitter van de Netherlands Energy Research Alliance en bestuurslid van de European Energy Research Alliance.

Faiza Oulahsen - Associate Director Sustainability bij KPMG

Faiza Oulahsen werkt bij KPMG als Associate Director Sustainability, waar ze bedrijven en organisaties helpt met de transitie naar een duurzaam bedrijfsmodel. Voordat ze bij KPMG aan de slag ging, was zij programmadirecteur bij Greenpeace Nederland, waar ze aandrong op klimaatactie – door spraakmakende acties, lobby en media-optredens, van VN-klimaattoppen tot klimaatrechtszaken. In 2013 kreeg Oulahsen publieke aandacht nadat ze in Russische detentie was opgesloten vanwege een vreedzaam protest op een boorplatform.

Gerrit Hiemstra - meteoroloog en dagvoorzitter

Meteoroloog Gerrit Hiemstra is een bevlogen spreker. Hij vertelt zijn verhaal in begrijpelijke taal en weet daarmee een breed publiek te boeien. Hoe staat ons klimaat er precies voor? Wat betekenen de veranderingen voor ons? En bieden ze ook kansen? Hiemstra werkte van 1998 tot 2023 als weerpresentator bij het NOS Journaal. Hij is mede-eigenaar van twee bedrijven: Oarshûs, dat met duurzaam ontwerpen en bouwen de negatieve impact van bouwen op mens, natuur en klimaat wil verminderen, en Weather Impact, dat digitale diensten inzet om bedrijven, boeren en andere stakeholders te helpen bij problemen door het weer of klimaat.

Foto credits: © Speakers Academy - Walter Kallenbach

 Burger Koekoek - theatergroep

De feiten van de klimaatcrisis kennen we al lang, maar veel hebben die de afgelopen tijd niet uitgehaald. We hebben ook helemaal geen feiten nodig. We hebben verhalen nodig. Geen college met cijfers en verontrustende feiten, maar een voorstelling vol muziek, humor, een enorme lading (groene) energie en een sprankje hoop. Bij het maken van de voorstelling kreeg Burger Koekoek hulp van wetenschappers en experts als Heleen de Coninck en Margot Ribberink. En door het gebruik van een tweedehands decor en tweedehands kleding is dit misschien wel de eerste volledig CO2-neutrale theatervoorstelling van Nederland. Burger Koekoek heeft nummer 69 bemachtigd in de door Trouw gepubliceerde Duurzame 100 van 2024. In de categorie ‘Kunst en Cultuur’ staan ze zelfs op de vijfde plaats. 

Sprekers onder voorbehoud van wijzigingen. 

De deelsessies zijn verdeeld over twee rondes. Meer informatie over de inhoud en de sprekers van de deelsessies staat onder deze tabel. 

Ronde 1

Sessie 1 EU Regelgeving: wat betekent de implementatie EPBD IV voor de bouw- en vastgoedsector?  
Sessie 2 Realistische waardering van Paris Proof vastgoed: de route naar shared-incentives   
Sessie 3 Scope 3 en de CSRD voor bouwbedrijven: van theorie naar praktijk  
Sessie 4 Carbon Based Urbanism: Rekenen aan CO₂ met een breder perspectief dan het gebouw  
Sessie 5 Netcongestie: innovaties en oplossingen uit de praktijk  
Sessie 6 Energetisch renoveren 2.0: Hoe gaan we toe naar sturen op zowel energiereductie als materialen?  

Ronde 2

Sessie 7 Portefeuilleaanpak WEii en EnergieKompas: de praktijk  
Sessie 8 CO₂-reductie in hospitality: de route naar shared incentives  
Sessie 9 Kritieke materialen voor de energietransitie in de bouw- en vastgoedsector  
Sessie 10 Nieuwbouw en renovatie: energetisch ontwerpen naar WENG en Paris Proof  
Sessie 11 Scope 3 en de CSRD voor bouwbedrijven: panelgesprek met experts  
Sessie 12 De trend naar minder installaties - een revival of passief ontwerp?  

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen. 

Deelsessies ronde 1 – 15.05-16.00 uur

  • Sessie 1: EU Regelgeving: wat betekent de implementatie EPBD IV voor de bouw- en vastgoedsector?

De Nederlandse overheid gaat de komende twee jaar aan de slag met de implementatie van de Europese EPBD IV in Nederland. Wat betekent de Energy Performance of Buildings Directive voor de bouw- en vastgoedsector? Minimal Energy Performance Standards (MEPS) moeten ertoe leiden dat de energetische prestatie van gebouwen stapsgewijs verbetert, er wordt aandacht gegeven aan Zero Emission Buildings en, als primeur, heeft de EPBD IV nu een bredere insteek door ook lidstaten te laten rapporteren en sturen op Whole Life Carbon. Hoe kan de bouw- en vastgoedsector alvast voorsorteren op deze implementatie en is het genoeg om de klimaatdoelen te gaan halen?

Sprekers zijn Robert Dijksterhuis, Dirk Breedveld, Ruud Geerligs van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). Moderator is Martin Mooij, programmamanager DGBC. Interessant voor de gehele bouw- en vastgoedsector. 

  • Sessie 2: Realistische waardering van Paris Proof vastgoed: de route naar shared-incentives

Het verduurzamen van vastgoed om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen, is het meest effectief als vastgoedeigenaar en huurder samen optrekken. In deze sessie gaan we een stap verder door te laten zien hoe je van een business case naar een value case gaat en wat daar zowel contractueel als financieel voor nodig is.

Hiervoor heeft RHDHV o.a. met de DGBC-werkgroep Kantoren een doorrekening gemaakt van de werkelijk kosten van verduurzamen in combinatie met de waardeontwikkeling van Paris Proof vastgoed. Daarbij bracht DGBC-werkgroep Juridische Zaken deze zomer een eerste versie van de Paris Proof allonge uit. Huurders en vastgoedeigenaren kunnen bij lopende huurcontracten al het gesprek aan gaan over duurzaamheidsmaatregelen die nodig zijn voor een Paris Proof gebouw en hier gezamenlijk concrete afspraken over maken. Op deze manier willen we komen tot een realistische waardering van Paris Proof vastgoed in de markt en opschuiven van een split- naar een shared-incentive.

Sprekers zijn Guido den Teuling van RHDHVMartijn Vlasveld van Edmond de Rothschild, Marije Overwater van DLA Piper en Robbin Smeets van CBRE. Moderator is Edith Maingay, projectmanager DGBC en Edwin van Noort, directeur Programma’s en Projecten DGBC. Interessant voor, vastgoedeigenaren, huurders, beleggers en adviseurs. 

  • Sessie 3: Scope 3 en de CSRD voor bouwbedrijven: van theorie naar praktijk

Deze sessie richt zich op de praktische doorwerking van de CSRD en Scope 3-emissies in de bouwsector. Eerder dit jaar heeft DGBC samen 10 koplopers uit de bouw hier een handreiking voor geschreven. Hoe gaan bouwbedrijven om met de overvloed aan emissiedata die van hen wordt gevraagd? Wat zijn de grootste uitdagingen bij het verzamelen en rapporteren van deze data? En tot slot: welke rekenmethoden en beschikbare datasets kunnen bedrijven helpen om dit proces aan te pakken?

Sprekers zijn Judith Anjema van J.P. van Eesteren, Maarten Cannegieter van Koninklijke BAM Groep en Gijsbert Bruijnes van BDO. Moderator is Karlijn Besse, projectmanager DGBC. Interessant voor bouwbedrijven, ontwikkelaars, adviseurs en andere geïnteresseerden.

  • Sessie 4: Carbon Based Urbanism: Rekenen aan CO met een breder perspectief dan het gebouw

Een duurzame stad is meer dan de som van duurzame gebouwen: ook infrastructuur, de openbare ruimte en met name de gebruikers zorgen voor uitstoot, en dit hangt samen met ruimtelijke keuzes die in het proces van gebiedsontwikkeling gemaakt worden. Paris Proof bouwen is op binnenstedelijke locaties vaak nog niet haalbaar (vanwege zware constructies en funderingen, parkeergarages, etc.), maar kan in theorie een hoop uitstoot voorkomen: door gebruik te maken van bestaande infrastructuur en bestaande voorzieningen voor gebruikers zoals openbaar vervoer.

Sprekers zijn Valerie Heesakkers van Cityförster, Emiel Arends van gemeente Rotterdam en Lisa Kappers van ERA Contour. Moderator is Laetitia Nossek, programmamanager DGBC. Interessant voor gemeenten, architecten, projectontwikkelaars en andere geïnteresseerden.

  • Sessie 5: Netcongestie: innovaties en oplossingen uit de praktijk

Deze sessie gaat over innovaties en oplossingen om netcongestie te verminderen. Door de toenemende vraag naar elektriciteit raakt het elektriciteitsnet overbelast en ontstaat er netcongestie. Hoe kunnen we gebouwen zo ontwerpen en beheren dat ze energie op de juiste momenten gebruiken? In deze sessie delen drie experts hun inzichten en innovaties en oplossingen om deze uitdaging het hoofd te bieden.

Sprekers zijn Tessa Terhoeve van Vattenfall, Gerben Vermeulen van Spectral en Stefan Hoekstra van The Green Village | TU Delft. Moderator is Stan Vanwersch, projectmanager DGBC. Interessant voor beleggers, ontwikkelaars, bouwers, architecten, adviseurs en andere geïnteresseerden.

  • Sessie 6: Energetisch renoveren 2.0: Hoe gaan we toe naar sturen op zowel energiereductie als materialen?

We staan voor een grote opgave om gebouwvoorraad te verduurzamen. Hier komt ook grote CO -impact door materialen bij om de hoek kijken. Wat is voor iedereen van belang als je kijkt naar circulariteit en energiebesparing voor verduurzaming en renovatie van bestaande bouw? Er zijn veel initiatieven, maar sluiten ze ook op elkaar aan? Is er een standaardroute te bewandelen of moeten we eerst nog duizend bloemen laten bloeien?

Sprekers zijn Sven Steps van Wereldhave, Petran van Heel van Colliers en Bram van Vliet van Dura Vermeer. Moderator is Ruben Zonnevijlle, programmamanager DGBC. Interessant voor beleggers, bouwbedrijven, opdrachtgevers en iedereen die te maken heeft met bestaande bouw.

Deelsessies ronde 2 – 16.05-17.00 uur

  • Sessie 7: Portefeuilleaanpak WEii en EnergieKompas: de praktijk 

Deze sessie gaat over de verschillende praktische toepassing van de WEii en het EnergieKompas, gezien door de lens van verschillende sectoren. Hoe en waarom passen we deze tools toe? Dit en meer wordt uitgebreid besproken om de meerwaarde te belichten. Met onder andere toelichting op de portefeuilleaanpak WEii, praktijkvoorbeelden van de toepassing en de inzet als sturings- en/of monitoringstool.

Sprekers zijn Foppe Rauwerda van Rijkswaterstaat, Pieter Metz van Vanbeek, Jasper Buijnsters van Jumbo en Marco Scheers van INNAX. Moderators zijn Martin Mooij, programmamanager DGBC en Michiel van Bruggen, inhoudelijk expert WEii en EnergieKompas. Interessant voor beleggers, ontwikkelaars, adviseurs en andere geïnteresseerden.

  • Sessie 8: CO₂-reductie in hospitality: de route naar shared incentives

In deze sessie dagen we de deelnemers uit om transparant te zijn over het werkelijk energiegebruik in hun organisatie. Deel je deze data met de zaal om ook inzicht te krijgen van de andere deelnemers? Aan welke knoppen kun je als organisatie draaien om de afstand tussen met vastgoedeigenaar en operator te verkleinen? Zijn bestaande keurmerken zoals Green Key, BREEAM-NL, B Corp of Paris Proof een goede leidraad om werkelijk het verschil te maken in CO2-reductie? Of gaat straks de CSRD leidend zijn en leggen we de verantwoordelijkheid bij de accountant? Aan wettelijke eisen moeten we allemaal voldoen, maar elke organisatie maakt het verschil door juist bovenwettelijk invulling te geven aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen? 

Als ijsbreker van deze sessie neemt Doeke Wassenaar - Construction & Design Manager bij Zoku - de deelnemers mee in de motivatie vanuit Green Key naar een B-corps organisatie te gaan – Preach what you practice! Sprekers zijn Thijs de Groot van NBTC, Petran van Heel van Colliers, Erik van Dijk van Green Key en Doeke Wassenaar van Zoku. Moderator is Edith Maingay, projectmanager DGBC. Interessant voor vastgoedeigenaren, operators, beleggers, accountants, provincie en gemeenten.

  • Sessie 9: Kritieke materialen voor de energietransitie in de bouw- en vastgoedsector

In deze sessie verkennen we het belang van kritieke materialen voor de energietransitie binnen de bouwsector. Materialen zoals lithium, kobalt en verschillende metalen spelen een belangrijke rol in duurzame technologieën, van batterijen tot zonnepanelen en windturbines. De beschikbaarheid, herkomst en milieukosten van deze materialen vormen grote uitdagingen. Hoe kan de bouwsector op een verantwoorde manier omgaan met deze schaarse grondstoffen om de overgang naar een duurzame toekomst te ondersteunen?

Sprekers zijn André Faaij van TNO Energie & Materiaaltransitie en Olaf Oosting van Valstar Simonis. Moderator is Karlijn Besse, projectmanager DGBC. Interessant voor bouwbedrijven, ontwikkelaars, architecten en alle geïnteresseerden.

  • Sessie 10: Nieuwbouw en renovatie: energetisch ontwerpen naar WENG en Paris Proof

Deze sessie gaat over het beantwoorden van de toenemende stroom aan vragen uit de markt die duidelijkheid en inzicht willen in het toewerken naar en borgen van WENG bij nieuwbouw en Paris Proof bij renovatie. Aan bod komen lessons learned bij de borging van Paris Proof, praktijkvoorbeelden en perspectieven naar WENG uit de technische kant van de energietransitie.

Sprekers zijn Christa de Vaan van ARUP, André Hekma van Arcadis en Rogier Crooijmans en Peter Buurman van Deerns. Moderator is Eefje Stutvoet, programmamanager DGBC. Interessant voor ontwikkelaars, bouwers, architecten, adviseurs en andere geïnteresseerden.

  • Sessie 11: Scope 3 en de CSRD voor bouwbedrijven: panelgesprek met experts

Dit panelgesprek gaat over het effect van het rapporteren op Scope 3. Hoe kijken bijvoorbeeld de markt, bouwbedrijven en partijen als banken en de CO2-Prestatieladder hiernaar?

Sprekers zijn onder andere Daniel AtmosoerodjoLeontien de Waal van ABN AMRO, Jip van Grinsven van Alba Concepts en Vincent Swinkels van SKAO, ook wel bekend van de CO2-Prestatieladder. Moderator is Laetitia Nossek, programmamanager DGBC. Interessant voor bouwbedrijven, projectontwikkelaars, banken, adviseurs en andere geïnteresseerden.

  • Sessie 12: De trend naar minder installaties - een revival of passief ontwerp?

Deze sessie gaat over hoe we toe kunnen werken naar minder installaties. Alsmaar meer installaties in een gebouw komt niet ten goede van de milieuimpact van een gebouw, maar ook gezondheid kan ten goede worden beïnvloed. Minder installaties betekent op een andere manier ontwerpen, anders kijken naar de energiebehoefte van een gebouw en op een andere manier omgaan met energieregelgeving.

Sprekers zijn Dick van Ginkel van TBI Woonlab, Ydo Schuuring van ABT Wassenaar en Esther Lohman van Kuijpers. Moderator is Ruben Zonnevijlle, programmamanager DGBC. Interessant voor architecten, projectontwikkelaars, adviseurs, bouwbedrijven en installatiebedrijven.

Programma onder voorbehoud van wijzigingen.

Gerelateerd nieuws

Gebouw met daarop de tekst Grand Hotel Gooiland

Paris Proof Congres 2024: keynote sprekers bekend

Dagvoorzitter en locatie bekend Paris Proof Congres 2023

Dagvoorzitter en locatie bekend Paris Proof Congres 2023

Groene spelregels uit Europa: het wat, hoe en waarom van de EU Taxonomie

Groene spelregels uit Europa: het wat, hoe en waarom van de EU Taxonomie