Paris Proof Congres 2024

Datum

do 28 november 2024 | 10:30

Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Bekijk de agenda voor aankomende evenementen en trainingen.

Organisator

DGBC

Paris Proof is een gebouwde omgeving die past binnen de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Maar hoe zorgen we dat alle gebouwen in Nederland CO2-neutraal worden? Om de doelstellingen te kunnen behalen moet het energiegebruik van de gebouwde omgeving met tweederde omlaag en moeten we bouwen binnen het CO2-budget. Hoe zien de reductiepaden richting Paris Proof eruit en, belangrijker nog: hoe brengen we het in de praktijk?

Plenair programma en deelsessies

Het plenaire programma bestaat uit verschillende lezingen van Jan van Beuningen,directeur Bouwen en Energie bij ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, André Faaij,Directeur Wetenschap & Technologie en Hoofdwetenschapper bij TNO Energie & Materiaaltransitie, en Faiza Oulahsen, Associate Director Sustainability bij KPMG. Meteoroloog en ondernemer Gerrit Hiemstra is dagvoorzitter en theatergroep Burger Koekoek speelt een deel van hun voorstelling ‘Buiten de Lijntjes’.

Na het plenaire gedeelte, volgen 12 deelsessies in 2 rondes met experts uit de markt, wetenschap, overheid en van DGBC zelf. 

Over het Paris Proof Congres

Het Paris Proof Congres wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd en staat garant voor inspirerende sprekers en verhalen, praktische voorbeelden en tools. Aan het einde van de dag weet je hoe je jouw Paris Proof ambitie invulling geeft.?Het is bovendien een mooie gelegenheid om te netwerken. Het congres ontvangt zo’n 350 vertegenwoordigers uit de bouw- en vastgoedmarkt, overheden en kennisorganisaties. Het Paris Proof Congres 2023 was volledig uitverkocht.

Het thema van het Paris Proof Congres is dit jaar: ‘Preach what you practice’. Van duurzaam doen, naar duurzame keuzes en verhalen delen. Door mooie voorbeelden en geleerde lessen uit de praktijk te delen, kunnen we anderen inspireren om dezelfde weg in te slaan.

Route- en parkeerinformatie 

Evenementlocatie Gooiland ligt op zo’n 700 meter lopen van NS Station Hilversum. Kom je met de bus, dan is het vanaf bushalte Schapenkamp nog 270 meter lopen. Kom je met de auto, dan kun je die op loopafstand (betaald) parkeren in Parkeergarage Gooiland, Koningshof 1 te Hilversum. Ook Q-Park Hilvertshof bevindt zich in de nabije omgeving van de locatie.

Meer informatie en aanmelden

Er is plaats voor 350 deelnemers. Deelname is gratis voor DGBC-partners, voor niet-partners is deelname ?225,- p.p. exclusief btw. Meld je nu aan via de oranje knop in het linker menu.

Logobalk%20Paris%20Proof%20Congres%202024.png

Programma 

11.30Inloop en lunch 
12.45Aanvang plenair programma

Met keynotes van:

    Onder leiding van dagvoorzitter Gerrit Hiemstra. Met een optreden van Burger Koekoek

    14.30 uurKoffiepauze 
    15:05 uurDeelsessies ronde 1 
    16:00 uurWissel 
    16.05 uurDeelsessies ronde 2 
    17.00 uurBorrel 

    Programma onder voorbehoud van wijzigingen.

    Jan%20van%20Beuningen%20vierkant.jpg

    Jan van Beuningen – directeur Bouwen en Energie bij ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening

    Jan van Beuningen is directeur Bouwen en Energie bij het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. De directie Bouwen en Energie ontwikkelt beleid voor de energietransitie in de gebouwde omgeving, waaronder het realiseren van aardgasvrije wijken en van klimaat-neutrale gebouwen. Jan studeerde Nederlands Recht en Criminologie aan de Universiteit Utrecht. Ook heeft hij de opleiding tot wetgevingsjurist aan de Academie voor Wetgeving en de MPA aan de NSOB afgerond. Eerder werkte hij voor onder andere het ministerie van Economische Zaken.

    Test2.jpg
    André Faaij – Directeur Wetenschap & Technologie en Hoofdwetenschapper bij TNO Energie & Materiaaltransitie

    André Faaij is Directeur Wetenschap & Technologie en Hoofdwetenschapper bij TNO Energie & Materiaaltransitie. Hij combineert dit met deeltijd leerstoelen 'Energiesysteemanalyse' aan de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen. Hij maakt deel uit van verschillende (inter)nationale expertgroepen op het gebied van energiebeleid, biobased economie, onderzoek en strategische planning. Faaij fungeert als adviseur voor overheden, internationale instituties, de energiesector en industrie. Tevens is hij van voorzitter van de Netherlands Energy Research Alliance en bestuurslid van de European Energy Research Alliance.

    Test3.jpg
    Faiza Oulahsen – Associate Director Sustainability bij KPMG

    Faiza Oulahsen werkt bij KPMG als Associate Director Sustainability, waar ze bedrijven en organisaties helpt met de transitie naar een duurzaam bedrijfsmodel. Voordat ze bij KPMG aan de slag ging, was zij programmadirecteur bij Greenpeace Nederland, waar ze aandrong op klimaatactie ? door spraakmakende acties, lobby en media-optredens, van VN-klimaattoppen tot klimaatrechtszaken. In 2013 kreeg Oulahsen publieke aandacht nadat ze in Russische detentie was opgesloten vanwege een vreedzaam protest op een boorplatform.

    Test4.jpg
    Gerrit Hiemstra – meteoroloog en dagvoorzitter

    Meteoroloog Gerrit Hiemstra is een bevlogen spreker. Hij vertelt zijn verhaal in begrijpelijke taal en weet daarmee een breed publiek te boeien. Hoe staat ons klimaat er precies voor? Wat betekenen de veranderingen voor ons? En bieden ze ook kansen? Hiemstra werkte van 1998 tot 2023 als weerpresentator bij het NOS Journaal. Hij is mede-eigenaar van twee bedrijven: Oarshûs, dat met duurzaam ontwerpen en bouwen de negatieve impact van bouwen op mens, natuur en klimaat wil verminderen, en Weather Impact, dat digitale diensten inzet om bedrijven, boeren en andere stakeholders te helpen bij problemen door het weer of klimaat.

    Foto credits: © Speakers Academy – Walter Kallenbach

    Test5.jpg
     Burger Koekoek – theatergroep

    2 heeft nummer 69 bemachtigd in de door Trouw gepubliceerde Duurzame 100 van 2024. In de categorie 'Kunst en Cultuur' staan ze zelfs op de vijfde plaats. 

    De deelsessies zijn verdeeld over twee rondes. Meer informatie over de inhoud en de sprekers van de deelsessies staat onder deze tabel. 

    Ronde 1

    Sessie 1EU Regelgeving: wat betekent de implementatie EPBD IV voor de bouw- en vastgoedsector?
    Sessie 2Realistische waardering van Paris Proof vastgoed: de route naar shared-incentives 
    Sessie 3Scope 3 en de CSRD voor bouwbedrijven: van theorie naar praktijk
    Sessie 4Carbon Based Urbanism: Rekenen aan CO2 met een breder perspectief dan het gebouw
    Sessie 5Netcongestie: innovaties en oplossingen uit de praktijk
    Sessie 6Energetisch renoveren 2.0: Hoe gaan we toe naar sturen op zowel energiereductie als materialen?

    Ronde 2

    Sessie 7Portefeuilleaanpak WEii en EnergieKompas: de praktijk
    Sessie 8CO2-reductie in hospitality: de route naar shared incentives
    Sessie 9Kritieke materialen voor de energietransitie in de bouw- en vastgoedsector
    Sessie 10Nieuwbouw en renovatie: energetisch ontwerpen naar WENG en Paris Proof
    Sessie 11Scope 3 en de CSRD voor bouwbedrijven: panelgesprek met experts
    Sessie 12De trend naar minder installaties – een revival of passief ontwerp?

    De sprekers en het programma zijn onder voorbehoud van wijzigingen.