Page 21 - Bidbook
P. 21
Gezondheid moet het uitgangspunt worden bij gebouwontwerp
PIET EICHHOLTZ
Hoogleraar Finance & Real Estate
Piet Eichholtz is hoogleraar Vastgoedfinanciering en -beleggingen aan de Universiteit van Maastricht. Daarnaast is hij mede-oprichter van Finance Ideas, een financieel adviesbureau voor maatschappelijke ondernemingen.
In 2011 was hij een van de oprichters van GRESB, de Global Real Estate Sustainability Benchmark. Hij was onder andere werkzaam bij de Universiteit van Amsterdam en het ABP. Ook was hij adviseur van verschillende overheden en de Verenigde Naties. Eichholtz houdt zich sinds een aantal jaren bezig met onderzoek naar gezonde gebouwen.
“De ontwikkelingen in sensortechnologie gaat zo
snel, de massa heeft nu al toegang. Straks komen werknemers met een CO2-meter naar het werk. Of geven ze er een mee aan hun schoolgaande kinderen.” Gezondheid van gebouwen is straks voor iedereen inzichtelijk. Door de razendsnelle ontwikkeling van sensortechnologie zijn mensen niet alleen bewust
van de invloed van de omgeving op hun gezondheid, ze kunnen hun omgeving ook zelf meten. Dat is
het toekomstbeeld van Piet Eichholtz, Hoogleraar vastgoedfinanciering en vastgoedbeleggingen aan de Universiteit van Maastricht .
“Het metertje heet Atmotube en is een apparaat dat in je hand past. Het kost maar € 65”, introduceert de hoogleraar zo’n technologische ontwikkeling die voor de massa beschikbaar is. “Daarmee kan je al een paar aspecten van het binnenklimaat meten. Let maar op; mensen gaan dat meenemen naar hun werk. Ze geven het straks mee aan hun kinderen die naar school gaan. De massa heeft dadelijk ook inzicht in hun eigen gezondheid.” Eichholtz denkt dat de massa op die manier straks ‘gezondheid’ gaat eisen. Zeker bij kinderen. “Opeens is er een verklaring voor afwijkend gedrag of slechte prestaties van kinderen. Als dat het binnenklimaat van de school is, dan wordt dat onacceptabel.”
20 DGBC | Bidbook 2019