Laatst bewerkt: 9 april 2025
Gepubliceerd: 11 april 2025
Leestijd: 4 minuten
Partner: Exploitatie Partners B.V.

ExploitatiePartners: ‘We leggen samen een gedegen puzzel’

Door de toenemende complexiteit van wet- en regelgeving in de sector, kiezen bouw- en vastgoedpartijen steeds vaker voor samenwerking om elkaar te versterken. ExploitatiePartners doet wat dat betreft zijn naam eer aan. Dat laat Emma Rijpstra, directeur duurzaamheid bij de nieuwe DGBC-partner, duidelijk merken: “Mijn boodschap aan de sector is, zoek de verbinding op. Wij willen een partner zijn voor de markt én voor onze ketenpartners. Er is genoeg te doen, dus gun elkaar werk en wees eerlijk over jouw toegevoegde waarde.”

Na 10 jaar ervaring in de installatiebranche, werkt Rijpstra inmiddels 2,5 jaar bij ExploitatiePartners. Ze beschrijft haar werkgever als ‘regisseur van hard services’. “Wij kunnen alles rondom beheer en onderhoud uitzetten”.

Spin in het web

 “Onze werkzaamheden zijn op te delen in 3 takken. Ten eerste het ‘regisseurschap’ van vastgoed: we beheren en onderhouden portefeuilles met maatschappelijk en commercieel vastgoed. Daarbinnen zijn wij de spin in het web voor alle zaken gerelateerd aan bouw, elektrotechniek en werktuigbouwkunde. De tweede tak richt zich grotendeels op het opstellen van meerjarenonderhoudsbegrotingen, conditiemetingen en inspecties met betrekking tot het wettelijke kader qua duurzaamheid.”

Tot slot is er de adviestak: “We geven duurzaamheidsadvies en advies op het vlak van beheer en onderhoud. Van het operationeel inspecteren van gebouwen tot het tactisch opstellen van routekaarten. Ook geven we strategisch advies bij nieuwbouwprojecten en grootschalige renovatietrajecten.” 

Het strategisch advies benadert ExploitatiePartners vooral vanuit normeringen. Daarbij komt ook BREEAM-NL om de hoek kijken. “Ik ben al een tijdje BREEAM-NL Expert Nieuwbouw en Renovatie. Recent heb ik ook de papieren voor In-Use behaald, omdat we daar meer op willen inzetten. We verwachten een groeiende vraag naar In-Use certificaten, zeker met de komst van de CSRD. Die markt is nu heel erg in ontwikkeling.”

Duurzaamheid verweven in ambities 

Ook ExploitatiePartners is volop in ontwikkeling. “We bestaan deze zomer pas 5 jaar, maar we hebben grote ambities: wij worden dé onafhankelijke dienstverlener voor gebouwbeheer en -onderhoud. Dat willen we realiseren met het aanbieden van een unieke combinatie tussen beheer en onderhoud, onafhankelijk partnerschap en duurzaamheid.” 

Die duurzaamheid is wat betreft Rijpstra duidelijk verweven in de toekomstambities van ExploitatiePartners. “We willen inzetten op duurzaamheidscertificeringen, waarbij BREEAM-NL voor commercieel vastgoed erg interessant is. Elke sector heeft zijn eigen smaak. Om de samenhang daartussen te begrijpen, wil ik dat iedereen in mijn team een stukje van die taart beheerst. Daar ligt onze kracht: terwijl veel partijen zich focussen op 1 puzzelstukje, leggen wij met alle losse puzzelstukjes samen de volledige puzzel.” 

‘Wetgevers: omarm WEii’

Rijpstra merkt op dat veel duurzaamheidsthema’s nog altijd vrijblijvend blijken. “Vaak hebben onze klanten en partners de handen vol aan de huidige wet- en regelgeving. Thema’s die daarin nog niet verankerd zijn, blijven daarom achter. Als je je richt op het hier en nu van duurzaamheid, is er al heel veel te doen. Onze toegevoegde waarde ligt in het vooruitkijken. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de Werkelijke Energie intensiteit indicator (WEii).”

WEii is het duidelijkste middel om de energiebesparingspotentie van een gebouw te tonen

Dat ExploitatiePartners toekomst ziet in deze indicator, ontwikkeld door DGBC en TVVL, blijkt uit het feit dat zij in 2024 behoorden tot de eerste groep WEii-licentiehouders. “Met de vernieuwde EPBD-richtlijn gaat het steeds meer over het werkelijke energieverbruik. WEii is daarbij het duidelijkste middel om de energiebesparingspotentie van een gebouw te tonen. Dus ja, toen het mogelijk werd om gecertificeerde WEii-scores af te geven, sprongen we daar gelijk op in. We nemen die score ook standaard mee in onze energieadviezen. Ik merk wel dat klanten zich soms afvragen wat het wettelijke kader van WEii is, of wordt. Maar zodra we de samenhang uitleggen tussen het energielabel en WEii, zien ze de toegevoegde waarde wel. Ik hoop dat ook wetgevers WEii gaan omarmen, zoals ze het energielabel hebben omarmd. Want ook bij het meetbaar maken van Paris Proof gebouwen, is het aanvragen van een gecertificeerde WEii-score veel laagdrempeliger dan een energielabeltraject.” 

Een gedegen puzzel leggen

Het partnerschap met DGBC was voor ExploitatiePartners een doelbewuste keuze: “Ten eerste helpt het ons om dichter op de markt te zitten en naamsbekendheid te genereren. Daarnaast biedt de stichting een ruim aanbod aan ontwikkelingen en onderwijs. Het is voor ons heel waardevol om daaraan deel te nemen en bij te dragen.” 

Ziet Rijpstra nog praktische verduurzamingsuitdagingen waarbij DGBC een rol zou kunnen spelen? Haar antwoord is kortweg ‘integriteit en integraliteit’: “Iedereen kan zich duurzaamheidsadviseur noemen. Soms zie ik in de praktijk dat klanten serieus in de problemen komen door stappen die een eerdere adviseur heeft genomen. De bescherming van het vak zou dus wel van toegevoegde waarde kunnen zijn. Daarnaast kan DGBC bijdragen aan integraliteit in de aanpak van duurzaamheid: het draait om meer dan het behalen van een hoog energielabel. We moeten samen een gedegen puzzel leggen.”