

Familiebedrijf Maarsen Groep is al bijna 80 jaar actief in vastgoedontwikkeling en -beleggingen. Ton Boon is Directeur ontwikkeling bij het bedrijf, dat sinds kort partner is van Dutch Green Building Council (DGBC). Hij geeft aan dat de motivatie om te verduurzamen bij Maarsen Groep in het DNA zit: “We zijn tot in de haarvaten doordrongen van het belang van duurzaamheid.”
“We ontwikkelen altijd met hoge duurzaamheidseisen. In het verleden en ook nu nog ontwikkelen we vooral voor de eigen vastgoedportefeuille. Daarbij kijken we met een langetermijnblik naar projecten. Met het oog op toekomstige onderhoudskosten investeren we daarom vaak aan de voorkant al meer in duurzaamheid”, aldus Boon. “Als we een project voor de markt ontwikkelen, legt de koper de lat qua duurzaamheidseisen. Dan komt de afweging tussen onze intrinsieke motivatie en de economische haalbaarheid duidelijker naar voren.”
Een duurzame bijdrage aan de sector levert Maarsen Groep volgens Boon op 2 manieren: “Enerzijds investeren we in de verduurzaming van onze bestaande portefeuille. Anderzijds ontwikkelen we nieuwe projecten doorgaans ver boven de wettelijke eisen. De eisen van banken en beleggers scherpen daarbij onze intrinsieke motivatie om duurzaam te ontwikkelen aan. Het zoeken naar een balans tussen duurzaamheid en haalbaarheid maakt projecten soms wel ingewikkeld. Als het niet haalbaar is, komt een project er niet.”
Een blik op de huidige vastgoedportefeuille leert dat deze balans voor vele projecten is gevonden. “Met het project Queens Tower in Amsterdam West waren we midden jaren 90 bijvoorbeeld een van de allereerste Nederlandse partijen die een WKO-installatie plaatsten. En bij de Westerlaantoren in Rotterdam kozen we voor het gebruik van Maaswater voor koeling. Dat deden we allemaal ver voordat andere partijen die methoden toepasten. Maar zolang we een project niet willen verkopen, geven we eigenlijk niet veel ruchtbaarheid aan de duurzaamheid van onze projecten”, vertelt Boon.
Feitelijk meten met de Werkelijke Energie intensiteit indicator maakt verduurzaming heel tastbaar
Maarsen Groep ontwikkelde tal van projecten met BREEAM-NL ontwerp- en oplevercertificaten. “Eigenlijk gaan we bij alle grote commerciële projecten voor een BREEAM-NL certificaat. Deze certificeringsmethode is heel breed en kijkt ook naar de locatie van een gebouw. Dat vinden wij prettig, naast het feit dat wij er al 10-15 jaar mee werken en dus goed begrijpen hoe het in elkaar zit. Maar ook het feitelijk meten van energieverbruik met de Werkelijke Energie intensiteit indicator (WEii) maakt verduurzaming heel tastbaar. Daarnaast zijn de EU Taxonomie en de Paris Proof-methodiek in opkomst.”
Samen met DGBC onderzoekt Maarsen Groep de mogelijkheid om ook met BREEAM-NL Nieuwbouw 2020 de aansluiting, oftewel alignment, met de EU Taxonomie te kunnen aantonen. In de modulaire updates van begin 2025 heeft DGBC dit reeds in de richtlijnen geïmplementeerd, maar de match met de eerdere richtlijn ontbreekt nog. “Als we dat goed uitwerken, kun je het één gebruiken om aan het ander te voldoen. Een groot deel van de informatie die je voor BREEAM-NL verzamelt, komt namelijk terug in die EU Taxonomie. Het zou fijn zijn als de hele markt een enkele maatstaf vaststelde. In plaats daarvan zijn er de afgelopen 15 jaar alleen maar meer normeringen bij gekomen.”
De gesprekken over de ontwikkelingen rondom BREEAM-NL en de EU Taxonomie waren mede aanleiding om (opnieuw) het partnerschap met DGBC aan te gaan. “Nu willen we onze kennis graag weer bijdragen en uitwisselen met andere partners.”
We hebben duidelijke definities nodig die aangeven wat het betekent als we zeggen dat we voldoen aan de duurzame spelregels van de EU Taxonomie
Boon waardeert de ruimte die DGBC biedt voor het inhoudelijke gesprek. Bijvoorbeeld over wat we nou eigenlijk als sector bedoelen als we het hebben over een duurzaam gebouwde omgeving. “Met een BREEAM-NL ontwerpcertificaat of oplevercertificaat kun je eenvoudig aantonen aan welke eisen je voldoet. Nu is er behoefte aan een soortgelijke validatie voor de EU Taxonomie. We hebben duidelijke definities nodig die aangeven wat het betekent als we zeggen dat we voldoen aan de duurzame spelregels van de EU Taxonomie. Daar kan DGBC bij helpen.”
De ambitie van Maarsen Groep voor de komende 5 jaar is om de verduurzaming verder te intensiveren, met een duidelijke focus op Paris Proof. “Nieuwe projecten ontwikkelen we volgens de Paris Proof-normen van DGBC en het vastgoed in onze portefeuille moet uiterlijk in 2050 verduurzaamd zijn tot Paris Proof-niveau. We streven om dit jaar een energiebesparing van 25% te behalen ten opzichte van 2022. Tegen 2030 willen we voor al het vastgoed in exploitatie energielabel A behalen. Daarbij zetten we onder andere een energieplatform in om energie- en waterverbruik op real time basis te monitoren en waar nodig bij te sturen.”
Hoewel de duurzaamheidseisen wereldwijd lijken te versoepelen, blijft Maarsen Groep geloven in pragmatische duurzaamheid. “Extra PV-panelen in een gevel plaatsen om een opgelegde score te behalen, terwijl je hierdoor op het vlak van materiaalgebruik en milieu juist veel slechter scoort, vinden wij onzinnig. Wij investeren graag in duurzaamheid, maar dan wel waar het echt impact heeft. Uiteindelijk staan onze duurzaamheidsambities buiten kijf”, besluit Boon.
Sinds zomer 2024 huist mediaconcern DPG Media in een nieuw pand: Mediavaert Amsterdam. Het gebouw dat werd ontwikkeld door Being, is een van de grootste hybride houten kantoorgebouwen van Europa. Het werd begin 2024 opgeleverd en biedt naast veel kantoorruimte ook een tweelaagse parkeergarage, diverse ruimtes voor bijeenkomsten, maar ook radiostudio’s, restaurants en sportfaciliteiten. Mediavaert […]
Bekijk dit project