

Maarten de Ruijter is onlangs toegetreden tot de Raad van Advies van DGBC. Hij heeft ruim 20 jaar ervaring in de vastgoedwereld. Sinds december 2022 is De Ruijter werkzaam als Head of Commercial Real Estate Clients bij ABN AMRO. We stellen hem 4 vragen over de rol van banken en DGBC in de verduurzaming van de gebouwde omgeving.
“ABN AMRO is als founding partner vanaf het eerste uur betrokken bij DGBC. We willen ook vandaag de dag aangehaakt blijven en ervaringen delen. Als bank hebben we contact met verschillende klanten in diverse segmenten. Die voelsprieten in de markt kunnen DGBC helpen om richting te kiezen en te bepalen op welke actuele thema’s ze focussen. We vinden het ook belangrijk dat DGBC ons kan ondersteunen bij duurzaamheidsuitdagingen die we tegenkomen bij klanten. Die wisselwerking is essentieel.”
“Sinds de oprichting heeft DGBC laten zien een waardevol instituut te zijn om kennis over verduurzaming verder vorm te geven. BREEAM-NL speelt daarbij een belangrijke rol. Daarnaast heeft DGBC bijvoorbeeld goed geholpen om de consequenties van Europese regelgeving, zoals de EU Taxonomie en CSRD, inzichtelijk te maken. Er is veel kennis gedeeld over waar vastgoedpartijen rekeningen mee moeten houden. Dat helpt ons om gesprekken met klanten te voeren.”
“Voorheen was bewustwording creëren heel belangrijk. Die fase is gelukkig voorbij en groot gedeelte van de sector is ervan overtuigd dat verduurzamen noodzakelijk is. De stap daarna is kennis delen. Daarin heeft DGBC enorm geholpen met allerlei publicaties, tools en evenementen.”
“In de sector zijn er alleen zoveel regels en methodieken dat sommige mensen door de bomen het bos niet meer zien. Ze willen heel graag, maar weten niet goed hoe. Dat kan ook een rem zijn in plaats van een vliegwiel. Om mensen echt in de actiemodus te krijgen, kan het helpen om al die theorie te vertalen in hapklare brokken. Deel kennis over duurzaamheid in overzichtelijke stappen in plaats van het grote holistische geheel. Wat is nou een concrete maatregel of actie waar een belegger, corporatie, ontwikkelaar, eigenaar of gebruiker direct mee aan de slag kan om meer circulair te worden of de biodiversiteit te versterken?”
“Buiten de maatschappelijke rol die een bank überhaupt heeft, denk ik dat banken een grote aanjager van verduurzaming kunnen zijn. Een aantal jaar geleden hebben we een klimaatstrategie ontwikkeld voor de hele bank. Vastgoed is een sector waar we duurzame meters kunnen maken. Als je kijkt naar de vastgoedfinancieringsportefeuille van ABN AMRO, dat gaat om miljarden, dan kun je daar echt wel een stempel op drukken.”
“We kunnen aan de voorkant financieren dat vastgoed duurzaam wordt ontwikkeld. Ook helpen we klanten om verduurzaming van bestaande gebouwen financieel mogelijk te maken. We stellen bijvoorbeeld leningen beschikbaar. Ook brengen we klanten in contact met partners die hen kunnen helpen met in kaart brengen welke stappen nodig zijn om te verduurzamen. Hoe ga je bijvoorbeeld van energielabel G naar A? Welke investeringen vraagt dat? Verder is ABN AMRO mede-initiatiefnemer van Dupa 2.0. Daarmee zorgen we ervoor dat we aan de waarderingskant inzichtelijk maken wat een investering in duurzaamheid oplevert, ook op de lange termijn.”
Sinds zomer 2024 huist mediaconcern DPG Media in een nieuw pand: Mediavaert Amsterdam. Het gebouw dat werd ontwikkeld door Being, is een van de grootste hybride houten kantoorgebouwen van Europa. Het werd begin 2024 opgeleverd en biedt naast veel kantoorruimte ook een tweelaagse parkeergarage, diverse ruimtes voor bijeenkomsten, maar ook radiostudio’s, restaurants en sportfaciliteiten. Mediavaert […]
Bekijk dit project