Column Future Leader Joyce van Wit- van Wijk: Watervrees

Als we er nu niets aan doen, eindig ook jij met je voeten in het water. Duurzaamheid voelt nog als een keuze. De consument ziet de meerwaarde niet. Een extra slaapkamer of een uitbouw worden nog altijd verkozen boven het toevoegen van zonnepanelen of waterbesparende kranen. We moeten een dijk vormen en deze belachelijke keuzes een halt toe roepen!

Wereldwijd is het energiegebruik sinds 1990 verelfvoudigd! De temperatuur stijgt, evenals het aantal mensen dat onder zeeniveau woont. We plegen roofbouw op de wereld, staan er met onze neus bovenop en nóg voelt het ver van ons bed. Want wij kunnen twee keer per dag onder de douche en onze telefoon opladen waar en wanneer we willen. Wat een ongekende luxe. Sta jij daar elke dag bij stil? Ik niet, en eigenlijk moet ik me daar kapot voor schamen.

De vastgoedwereld raast maar door, technologieën en modetermen volgen elkaar in een rap tempo op. Zijn we niet één ding vergeten? Het informeren en meenemen van de consument. Weet hij wel waar hij uit kan kiezen? En welke impact deze keuze heeft op het milieu?

Het Funda Huis is een leuk experiment, waarbij een woning is samengesteld op basis van big data. Duurzaamheid speelt in het Funda Huis geen enkele rol. Is dat de toekomst van Nederland? Dat zou mij zeer betreuren. Ik verkoop duurzame woningen, en niet omdat de markt het vraagt. Maar om dat wij onze verantwoordelijkheid willen nemen.

Kleine aanpassingen in een woning kunnen het verschil maken. Helaas, duurzaamheid is niet sexy; niet leuk om aan je buurman te laten zien. Vertel nu eens een goed verhaal, gewoon in Jip en Janneke taal over de consequenties van woonkeuzes én de mogelijke alternatieven. Dan kiest toch iedereen voor een waterbesparende kraan in plaats van met zijn voeten in het water.

Joyce de Wit- van Wijk

Deze column werd geschreven als eindopdracht van het DGBC Future Leaders Program. De komende maanden verschijnen op deze plek nog meer columns van de deelnemers van dit leiderschapsprogramma. Meer informatie over het Future Leaders Program 2018? Neem contact op met Hoofd Academy Jan Kadijk: j.kadijk@dgbc.nl

 

Gerelateerd

Klop Beheer ziet zichzelf als voorlichter. ‘Wij zitten aan de knoppen en soms willen we daarmee een punt maken’

Klop Beheer ziet zichzelf als voorlichter. ‘Wij zitten aan de knoppen en soms willen we daarmee een punt maken’

Deel jouw Paris Proof-tool via DGBC

Deel jouw tool voor CO2-reductie

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen

CSRD biedt kansen en uitdagingen voor bedrijven – Inzichten van ervaringsdeskundigen