DGBC tekent voor groene en gezonde schoolpleinen

Het aantal groene en biodiverse vierkante meters willen we verdubbelen tegen 2030. Daarmee kan de gebouwde omgeving een positieve bijdrage leveren aan de natuur en het welzijn van mensen. Want het moet anders, op alle schaalniveaus. Zo heeft 60 procent van de basisscholen heeft nu een fantasieloze, versteende buitenruimte. Daarom roept IVN Natuureducatie op om alle basisscholen in Nederland te voorzien van een groen, gezond en speels schoolplein in 2030. DGBC steunt de oproep en roept haar partners op om ook de petitie te tekenen.

Voor een gezonde ontwikkeling van kinderen én het belang van de biodiversiteit, pleit IVN Natuureducatie voor een revolutie op het schoolplein. In één schoolgeneratie naar een natuurrijke en gezonde oase rond iedere school om te spelen, te bewegen en te leren.

Ongelijke kansen voor spelen en leren

Op dit moment maakt het veel verschil waar je school staat of de school werk kan maken van een groen en gezond schoolplein. Verreweg de meeste versteende pleinen zijn te vinden in de randstad. Veel kinderen groeien op tussen de hoogbouw en hebben vaak geen eigen tuin om te spelen. Net als op het schoolplein is ook in de rest van de wijk weinig natuur te bekennen en dat terwijl een groene omgeving juist zo goed is voor de gezondheid en de biodiversiteit op die plekken onder druk staat. Daarom roepen we met de petitie de minister van Onderwijs op om de drempels weg te nemen, zodat het niet langer hoeft uit te maken waar je op school zit.​​​​​​​

DGBC steunt de missie van IVN om alle schoolpleinen van Nederland te veranderen van versteende woestijnen in groene oases met veel speelplezier.

Teken de petitie ‘Alle schoolpleinen groen en gezond in 2030’

Gratis lespakketten over duurzaamheid

Op een groen schoolplein komen kinderen direct in aanraking met de natuur en ervaren ze de voordelen daarvan. Een andere manier om kinderen kennis te laten maken met groen en duurzaamheid, is door hen te betrekken bij het verduurzamen van de eigen school. Daarvoor ontwikkelde DGBC gratis lespakketten. De pakketten zijn gebaseerd op BREEAM-NL en bestaan uit 10 scorekaarten waarmee leerlingen zelfstandig de duurzaamheid van de school in kaart brengen.

Bekijk het lespakket BREEAM-NL junior

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave