DGBC tijdens de Week van de Circulaire Economie

De Week van de Circulaire Economie begint 6 februari. Ook deze editie is er veel aandacht voor de rol van de gebouwde omgeving en komen partijen samen om circulair bouwen verder te brengen. Onderwerpen als circulair renoveren, biobased bouwen en flexibiliteit komen uitgebreid aan bod tijdens evenementen in het hele land. DGBC organiseert een talkshow en deelt in de agenda bijeenkomsten die je niet mag missen. Volg programmamanager Ruben Zonnevijlle vanaf maandag voor een verslag van de week. 

Talkshow over circulair renoveren 

In Circl, het hoofdkwartier van de week, organiseert DGBC samen met Pakhuis de Zwijger en ABN AMRO een online talkshow over circulair renoveren. De derde aflevering van Green Building Talks wordt live uitgezonden op donderdag 9 februari. Verschillende experts gaan dieper in op de ontwikkelingen rondom het verduurzamen en circulair renoveren van bestaand vastgoed. 

Eerder die dag wordt een voorproefje gegeven van het nieuwste onderzoek naar belastingverschuiving in de bouw, met onder andere ABN AMRO en Copper8. Het gelijknamige evenement kun je bijwonen in Circl. DGBC is ook aanwezig en denkt graag mee over vervolgstappen.  

Biobased bouwen 

Er zijn allerlei manieren om circulair bouwen te stimuleren en in de praktijk te brengen. Biobased bouwen heeft veel potentie en staat centraal tijdens het evenement ‘Biobased Revolution’ van AM. Materialen zijn verantwoordelijk voor elf procent van de CO2-uitstoot in de bouw. Daar valt dus veel winst te behalen. Projectmanager Laetitia Nossek vertelt tijdens het evenement over Whole Life Carbon, een integrale aanpak om emissies door energie- en materiaalgebruik te verminderen. Van CO2-neutrale gebouwen naar CO2-neutrale productie, bouw en sloop/hergebruik. Over biobased bouwen en Whole Life Carbon maakt AM ook een podcast. Alle afleveringen in de reeks over circulair ontwikkelen kun je tijdens de week luisteren. 

Circulaire installaties 

Materiaalgebruik is een van de vijf pijlers uit de nieuwe methodiek van Kuijpers om te bepalen hoe circulair een project is. De andere vier zijn waardebehoud, energie en water, biodiversiteit en gezondheid en welzijn. Tijdens een interactieve sessie op donderdag 9 februari toont de DGBC-partner hoe je in de ontwerpfase al de juiste keuzes maakt voor circulaire installaties. 

Flexibiliteitsscan 

De duurzaamheid en toekomstwaarde van een gebouw nemen toe als het geschikt is voor ander gebruik. Een flexibel ontwerp is daarbij essentieel. De flexibiliteitsscan van DGBC-partner Brink Management & Advies geeft inzicht in de aanpasbaarheid van een gebouw, of wel het adapatief vermogen. Daarnaast helpt de scan om te bepalen welke vorm van flexibiliteit is gewenst. Ga je bijvoorbeeld voor herindeling, herbestemming of een uitbreiding? Tijdens de bijeenkomst Toekomstwaarde vastgoed op dinsdag 7 februari maken deelnemers kennis met het instrument en is onder andere programmanager Ruben Zonnevijlle aanwezig om vragen te beantwoorden. 

Dagelijks verslag

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van circulair bouwen, mooie praktijkvoorbeelden en handige instrumenten? Volg programmamanager Circulariteit Ruben Zonnevijlle op LinkedIn voor een dagelijks verslag en de hoogtepunten van de week. 

DGBC-partners

Brink B.V. | AM | Kuijpers | ABN AMRO

Gerelateerd

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

Overstroomde weg met auto's deels onder water

Nieuw trainingstraject biedt inzicht in klimaatrisico’s bestaand vastgoed

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025