DGBW Expertsessie: ‘Refuse is better than re-use’

Bij de expertsessie Circulariteit zet host Bram Adema de aanwezigen gelijk op scherp. “Vandaag willen we eigenlijk drie dingen ophalen: wat circulariteit is, de stappen er naartoe en hoe maken we dat dan meetbaar?”


Bekijk hier de uitzending van de Expertsessie Circulariteit


Deel 1: met Mark van Rijt, directeur marketing ABN AMRO, Ronald Huikeshoven, CEO AM Development, Ruben Zonnevijlle Programmamanager Circulariteit DGBC en Hans Spronken, Manager Public Affairs & Technical Support ROCKWOOL.

Deel 2: met Anita van der Brugge, Circulair Expert Assa Abloy, Hubrecht van Ginneken, Directeur Deerns , Alex Hesling, Directeur Kuijpers Lifecycle Partners en Jim Teunizen, Partner bij Alba Concepts


Verslag van deze sessie

Ruben Zonnevijlle van DGBC, organisator van de sessie, laat weten dat de locatie voor de sessie niet beter gekozen had kunnen worden. “CIRCL (foto rechts, red) is voor mij een goed voorbeeld van een gebouw waar goed is nagedacht over circulariteit. Het inspireerde mij zelfs om er meer mee te gaan doen.”

Voor Mark van Rijt (ABN AMRO) is de sessie dan ook een thuiswedstrijd. Hij legt uit dat CIRCL er niet zomaar is gekomen. “Het was een zoektocht naar de juiste partners om onze circulaire doelstellingen te behalen. En daar zijn we erg ver in gegaan.”


DGBW Dag 4

Mark van Rijt (midden) luistert naar Ruben Zonnevijlle van DGBC (rechts).

Tralies

Dat ABN een goede partner is als het gaat om circulariteit wordt benadrukt door Ronald Huikeshoven (AM). De bank is namelijk samen met AM betrokken bij de herontwikkeling van de Bijlmer Bajes, waar circulariteit een van de speerpunten vormt. “98 procent van de gesloopte materialen wordt hergebruikt”, legt Huikeshoven uit. “Veel elementen uit de gevangenis krijgen een nieuw leven. Zo fungeren de tralies dadelijk als balkonhek.”

Basalt

Een nieuw leven voor producten is de sleutel voor een circulair gebouwde omgeving. Hans Spronken van ROCKWOOL legt uit dat zij daar wel raad mee weten. “Onze belangrijkste grondstof is basalt. Dat komt wereldwijd 38000 keer meer vrij dan we verwerken en is dus eigenlijk onuitputtelijk. De oude steenwol wordt waar mogelijk ook weer in het productieproces opgenomen. En isoleren is een no regret”, onderschrijft Adema de woorden van Spronken enthousiast.

In het tweede gedeelte van de sessie schuiven vier nieuwe tafelgasten bij Adema aan. Er wordt besproken hoe circulariteit meer top of mind kan worden binnen de gebouwde omgeving.

Belang van data

De enige vrouw aan tafel, Anita van der Brugge van Assa Abloy, legt uit dat het nog knap lastig is om mensen mee te krijgen. Maar dat data een belangrijke rol speelt in de weg naar succes. “De data die uit gebouwen komt, daar kun je winst mee maken en mensen overtuigen.” Mensen meekrijgen is cruciaal, erkent ook Hubrecht van Ginneken (directeur Deerns). “Je kunt het niet alleen, samen moet je de slag maken en de innovaties van nu omarmen en toepassen in het onderhoud van bijvoorbeeld installaties.” Op die manier kan er periodiek gesleuteld worden aan de circulaire economie legt hij uit. “Installaties moeten gemiddeld iedere twintig jaar vervangen worden, als we circulariteit daarin mee nemen, doen we het eigenlijk automatisch.

DGBW Dag 4

Alex Hesling (op beeldscherm) in gesprek met zijn tafelgenoten in Circl.

Bekijk deze en meer foto's van de DGBW hier >>

Verwaarden

Daar kan ook Jim Teunizen (Alba Concepts) zich volledig in vinden. “Verduurzamen langs de lijn van onderhoud is echt laaghangend fruit dat we moeten plukken.” Ook benadrukt hij nog maar eens het belang van Losmaakbaarheid, iets waar hij tijdens de sessie Losmaakbaarheid in de Praktijk al dieper op inging. “Losmaakbaarheid kun je verwaarden naar de toekomst toe.” Maar mensen meekrijgen blijft toch een cruciaal punt is de algehele conclusie aan tafel. Alexander Hesling (Kuijpers Ecopartners) benadrukt tot slot: “We moet meer in gesprek met leveranciers en klanten om het bewustzijn te vergroten. En samen echt structureel kijken naar ons materiaalgebruik.” Mark van Rijt wist dat laatste tijdens de sessie misschien wel met meest treffend samen te vatten: “refuse is better than re-use.”

Gerelateerd

kantoorgebouwen

Nieuwe beslisboom kantoren toont dat renoveren naar Paris Proof altijd loont

Stichting W/E adviseurs

Stichting W/E adviseurs: ‘Verduurzamen van bestaand vastgoed en woningtekort zijn grootste uitdagingen voor komende jaren’

Brigit Gerritse nieuwe algemeen directeur Dutch Green Building Council

Brigit Gerritse wordt nieuwe algemeen directeur van Dutch Green Building Council