Bekijk hier de opname van DGBW: Rotterdam Duurzaamheidskompas - Energietransitie en Circulariteit
Opgave
De opgave voor circulariteit en de energietransitie is groot in Rotterdam. Alleen al om de woningvoorraad aardgasvrij te maken moeten 10.000 woningen per jaar in de stad worden aangepakt, stelt Alexander van Steenderen van de gemeente Rotterdam. Terwijl in de planvorming momenteel 2.000 woningen per jaar aardgasvrij worden gemaakt. Gerrit Jan Kuiper van Kingspan stelt dat het begint bij een slimme schil. Niet alleen qua isolatiewaarde, maar ook qua hergebruik van materialen. Zo worden nu ook isolatiepanelen toegepast die in andere projecten weer te gebruiken zijn.
‘Circulair’
Het combineren van de energietransitie en circulariteit kan dus wel, maar het vereist wel veel organisatiekracht en lef. Kijk daarbij niet alleen naar de sloopfase, geeft Hanneke aan. Juist in de nieuwbouw-fase en bij vervangingsmomenten van bestaand vastgoed worden veel nieuwe materialen in de stad gebracht, die niet per sé ‘circulair’ zijn. Maar schrijf in de tender niet ‘circulair’ op, aangezien iedereen daar andere opvattingen over heeft. Beschrijf het doel wat je wil bereiken achter circulariteit. Pas dan wordt het concreet, aldus Van der Heijden.
Veelzijdigheid
Maarten Markus, projectmanager duurzaamheid bij AM, sluit zich hierbij aan en benadrukt het belang van ketensamenwerking. “Materialen kunnen wel demontabel zijn, maar dat is pas waardevol zodra er ‘take-back’ systemen zijn waar de leverancier verantwoordelijk is voor het hergebruik van geleverde producten”. Het benadrukt de complexiteit en veelzijdigheid van de opgave van deze duurzaamheidsthema’s. “We hebben iedereen nodig”, zo sluit Van Steenderen de DGBW-sessie af.