'Duurzame kansen liggen op het dak'

Nieuwe DGBC-partner Erdo is partner van het platform Zero250. Samen met partijen als Oranjedak en Patina Dakdenkers werkt Erdo aan het kennisplatform voor duurzame daken. Een gesprek met Max Kwantes van Patina Dakdenkers over het platform en verduurzamen op grote hoogte. 

Het doel van het Zero250 is helder: netto nul CO₂-uitstoot in 2050. En die schone toekomst ligt volgens het platform op het dak. Daar is immers ruimte beschikbaar voor bijvoorbeeld zonnepalen, groen en andere duurzame oplossingen. 

Dak van de toekomst 

Eén van die oplossingen presenteert Zero250 tijdens PROVADA op het Paris Proof Plein van DGBC: het dak van de toekomst. “Het dak is 97% circulair. We gebruiken voornamelijk biologische materialen. Het zijn mono stromen die weer terug naar de natuur kunnen. In biobased materialen zitten soms kunstmatige verbindingsstoffen en die verbinding willen we vermijden. Daarom gebruiken we bijvoorbeeld isolatie van mycelium”, zegt Kwantes. De prefab elementen zijn opgebouwd uit losmaakbare onderdelen. We hebben klittenband getest om zonnepanelen en een groen dak op de dakbedekking te bevestigen. Het is snel klaar en daardoor hebben bewoners weinig overlast van de werkzaamheden. Een ideale oplossing voor woningcorporaties.” 

Normen zijn een van de redenen dat het dak nog niet 100% circulair is. “We richten ons op de renovatiemarkt. De prefab elementen moeten luchtdicht geplaatst worden. Bij renovatie is de onderconstructie na verloop van niet altijd meer even recht, waardoor we een niet biologische materialen als pur moeten gebruiken om aan de luchtdichtheidseisen te voldoen.” 

Het dak levert punten op voor BREEAM-NL en de natuur. Zo is er ook ruimte voor vogels en vleermuizen. “En het levert maatschappelijke baten op. Veel mensen rekenen met total cost of ownership. We moeten naar total value of ownership en kijken naar de waarde van het geheel voor de maatschappij en het milieu.” 

CO₂-loket 

De oplossingen op het dak van de toekomst dragen bij aan de doelen voor 2050. “Ik merk dat veel bedrijven 2050 nog ver weg vinden. Maar veel kunnen we juist nu al voor elkaar krijgen. Klimaatneutraal is een wereldwijde balans tussen uitstoot en opbouw. Woningen kunnen ook een bron van CO₂-opslag worden. CO₂-neutrale woningen bouwen is relatief makkelijk. En daarmee maken we meteen een enorme klapper voor het klimaat.” Om te zorgen dat die klimaatneutrale woningen ook daadwerkelijk worden gebouwd, zou er een soort CO₂-loket moeten komen, oppert Kwantes. 

Ben jij klimaatneutraal? 

De grootste uitdaging is bewustwording creëren en zorgen dat mensen nu al aan de slag gaan, volgens Kwantes. “Binnen Zero250 werken we als bedrijven aan verduurzaming, maar het gaat om mensen. Die moeten klimaatneutraal gaan denken. Daarom praten we veel met verschillende partijen en geven we trainingen over het onderwerp. Zo stelde ik de vraag: ‘hoe klimaatneutraal ben jij?’ Ze vulden in hoeveel stroom en gas ze gebruiken, hoe vaak ze vliegen en hoeveel bomen er in de tuin staan. Maar ook of ze rund, varken of kip eten. En of ze bier, zuivel of water drinken. Pak je meestal de fiets, het ov of de auto? Door al die vragen te beantwoorden komt er een totaalplaatje van de CO₂-voetafdruk uit. Op die manier hopen we mensen bewuster te laten nadenken over de duurzame keuzes die ze kunnen maken. En als het bewustzijn en de motivatie er eenmaal is nemen veel mensen dat niet alleen in hun persoonlijke keuzes mee, maar ook ik hun werk.” 

Duurzaam doen is een kwestie van omdenken. “Elke dag loop je olifantenpaadjes af. Dat is vertrouwd en gaat altijd goed. Van dat paadje afwijken is spannend. Zeggen dat je een bepaalde kant niet meer op mag werkt vaak ook niet.” Maak verduurzamen leuk, maak er zelfs een spel van, adviseert Kwantes. “Het gevoel dat je iets moet, werkt averechts. Verduurzamen moet met een glimlach gaan.” 

DGBC-partners

Erdo BV

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave