Een slim gebouw: veel meer dan alleen een leuke gadget

We brengen dagelijks veel van onze tijd binnen door. Of het nu in ons huis, op kantoor of in de sportschool is. Neem de volgende keer dat u ergens in een gebouw bent even de tijd om na te denken over hoe u zich voelt in dat gebouw. Voelt u zich er op uw gemak?

Waarom, vraagt u zich misschien af. Omdat het van groot belang is dat een gebouw u ondersteunt bij waar u mee bezig bent. En dat is precies wat een slim gebouw doet. “Het is veel meer dan alleen een leuke gadget”, vertelt Martijn Oprel, Portfolio Manager bij Priva Building Automation.

Een slim gebouw, wat doet zo'n gebouw dan precies?

Als we het hebben over slimme gebouwen, moeten we het eens zijn over de betekenis van het concept. “Eenvoudig gezegd, een slim gebouw is een gebouw dat technologie gebruikt om de mensen en de processen erin optimaal te ondersteunen,” steekt Martijn van wal.

Rekening houden met de context, daar draait het om. Als het gebouw weet wat de gebruikers doen en waar ze dit doen, kan het hen ondersteunen met een optimaal klimaat. “Of u nu hoteleigenaar bent en de best mogelijke ervaring aan de gasten wilt bieden, of een kantoor heeft en wilt dat uw werknemers zo productief mogelijk werken: zorg dat uw gebouw hen ondersteunt in wat ze doen."

Met energie- en comfortoptimalisatie kunt u het comfort in uw gebouw afstemmen op wat de gebruikers nodig hebben. Een voorbeeld is het aanpassen van het energieverbruik van een hotelkamer om comfort te creëren voor de gasten. Het kan ook het gebruik van slimme apparaten betekenen, zodat een slim gebouw kan dienen als een persoonlijke assistent. Bijvoorbeeld door u in het kantoor de weg te wijzen. 

Stel de mensen centraal

Bij het slim maken van uw gebouw gaat het erom dat u technologie inzet om de mensen in het gebouw te helpen en zich bijzonder te laten voelen. Hoe kan een gebouw de dingen eenvoudiger maken voor de mensen die er gebruik van maken? Door hun te geven wat ze nodig hebben. 

Het kan een heel gedoe zijn om een vrije werkplek te vinden. Of een vergaderruimte, of een plek om in alle stilte te werken. Met technologie kan uw gebouw fungeren als een persoonlijke assistent. Het kan de gebruikers ondersteunen bij dit soort dingen en zelfs nog meer. 

Door de locatie van de telefoon van een gebruiker te combineren met de sensoren in het gebouw, kan het gebouw weten waar er vrije werkplekken zijn of waar het stil is. Het gebouw kan dat voor u uitzoeken. Met dezelfde technologie kunnen de omgeving en het comfort worden aangepast aan wat de gebruikers nodig hebben. Ook kunnen de gebruikers hiermee op elk moment een vergaderruimte reserveren of collega’s vinden in het gebouw. Dit bespaart veel tijd en frustratie, zodat ze veel tevredener en productiever worden.

Het financiële Plaatje

Als u uw gebouw aanpast aan de mensen die het gebruiken, is dat niet alleen gunstig voor wat zij nodig hebben, maar het heeft ook invloed op uw bedrijfsresultaat. Dit blijkt ook uit de waarde en de kostenstructuur van een gebouw. Martijn legt uit: “Gedurende de levensduur van een gebouw hebben de mensen en de processen erin een waarde die tien keer hoger ligt dan de operationele kosten van het gebouw.” Het is dus belangrijk dat de processen in een gebouw soepel verlopen en dat de mensen zich er prettig voelen. Slimme gebouwen hebben een enorme impact op de gebruikers. Wanneer het klimaat optimaal is, kan de productiviteit met 7 tot 10 procent toenemen. En hoe productiever de mensen, hoe beter de resultaten die ze leveren. Met andere woorden, investeren in gezondheid en comfort is essentieel voor de groei van uw bedrijf. 

Kort gezegd kunnen we concluderen dat het bij slimme gebouwen niet draait om de nieuwste leuke gadget. Het gaat erom dat het gebouw een prettige omgeving biedt, waar de mensen en processen optimaal functioneren! 

[Gebaseerd op een gesprek met Martijn Oprel, Portfolio Manager voor Priva Building Automation]

DGBC-partners

Priva - Van Beek

Gerelateerd

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

BREEAM-NL modulaire update 2025

Bekijk de nieuwe BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie