Eerste BREEAM-NL certificaten duurzame sloopprojecten in Nederland uitgereikt

Rotterdam – De Dutch Green Building Council (DGBC) heeft vandaag het eerste keurmerk BREEAM-NL Sloop en Demontage in Nederland toegekend aan sloopprojecten in Rotterdam en Leiden. Dit gebeurde tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres over de Circulaire economie in het Spant in Bussum. Cor Luijten van de Gemeente Rotterdam en Kees de Jong van Sloopbedrijf G. de Jong en Zonen BV uit Pijnacker namen het certificaat met twee sterren in ontvangst voor de uitvoeringsfase van de Marthalaan in Rotterdam. Peter Diepenhorst, ontwikkelingsmanager Delta Developmentgroup en Kees van Es, algemeen directeur Beelen Sloopwerken ontvingen het certificaat met drie sterren voor de voorbereidingsfase van Vondellaan 47 in Leiden. Het keurmerk schrijft voor dat een gebouw op een duurzame manier gesloopt dient te worden, waarna materialen terug de keten in kunnen.

Situatie vastgoedmarkt leidt tot meer sloop
“We moeten niet uitsluiten dat de huidige situatie in de vastgoedmarkt wellicht ook leidt tot meer sloop. Als DGBC werken we aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Sloop is hier een onderdeel van en het uitgangspunt hierbij is dat materialen terug de keten in moeten. Daarnaast willen we via het keurmerk sociale aspecten waarderen”, legt Stefan van Uffelen uit. Hij benadrukt daarbij “dat het belangrijk is dat duurzame sloop toetsbaar wordt, met het oog op de materialenprijzen.”

image

Primeur in Nederland
Met het toekennen van het eerste certificaten is Nederland tevens het eerste land met een certificeringstraject voor sloop- en demontage projecten. “Hiermee luiden we tevens een internationale ontwikkeling in, want er is afgesproken dat dit traject de basis gaat vormen voor een internationale, wereldwijd geldende BREEAM-versie”, reageert DGBC-directeur Stefan van Uffelen.
Delta: “ Hergebruik van materialen zoals toegepast bij het project Vondellaan 47 Leiden past volledig bij onze werkwijze die aansluit op bij de Cradle to Cradle filosofie en die we gezamenlijk met onze partner VolkerWessels al langer succesvol toepassen bij andere projecten zoals Park 20|20 in Hoofddorp. We zijn er trots op dat we ook partners als Beelen Sloopwerken kunnen motiveren op deze manier te werken ”

Projectleider Cor Luijten (gemeente Rotterdam) was één van de grondleggers van het certificeringstraject: “Wij vanuit de gemeente zien meerwaarde in het BREEAM-NL certificeringstraject, zeker omdat het uit de markt komt. De combinatie van hinder- en duurzaamheidsaspecten enerzijds, en sociale componenten anderzijds maken het een sterk concept. Daarnaast weet iedereen waar je het over hebt: je geeft partijen echt handvatten om duurzaamheid op te nemen in projecten.”

Ontwikkeling met de markt
Het keurmerk is ontwikkeld door verschillende sloop- en grondstoffenbedrijven. Bij de inhoud van de beoordelingsrichtlijn is gekeken naar onderwerpen als de onderbouwde herkomst van materialen, adaptief bouwen, hergebruik van materialen en een duurzame bouwplaats. Daarbij zijn bestaande slooptools zoals Slimslopen (gemeente Rotterdam) en Duurzaamgesloopt.nl geïntegreerd.

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave