Minister Keijzer zet aanscherping MPG in de ijskast

De Milieuprestatie Gebouwen (MPG) wordt voorlopig niet aangescherpt wegens mogelijke belemmeringen voor de woonopgave. Dat meldde minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Mona Keijzer gisteren in een kamerbrief. “Sturen op minder CO2-uitstoot op korte termijn was al geen prioriteit meer voor het ministerie. Nu zet de Minister ook de aangekondigde aanscherping van de MPG in de ijskast, omdat ze op zoek is naar draagvlak. Het is onbegrijpelijk dat minister Keijzer in gesprek wil met de sector, terwijl haar voorganger al anderhalf jaar met alle stakeholders om tafel heeft gezeten”, stelt programmamanager Ruben Zonnevijlle.

De voornaamste reden voor deze beslissing is de angst dat een scherpere MPG het snel realiseren van meer betaalbare woningen in de weg zit. In het Hoofdlijnenakkoord en Regeerprogramma ligt de focus op betaalbaarheid en minder regeldruk. Minister Keijzer wil precies weten welke eisen de mogelijke aanscherping behelst en in hoeverre dit effect heeft op de betaalbaarheid van nieuwe woningen. Tijdens de aankomende Woontop wil ze daarover nogmaals met betrokkenen in gesprek. Een onvoorstelbaar besluit, vindt DGBC. 

Open brief aan minister Keijzer

Daarom versturen Gideons, DGBC, Circulair Friesland en ruim 150 medeondertekenaars op 16 oktober een open brief aan minister Keijzer. Onze oproep: houd vast aan de MPG-aanscherping naar 0,5 per 1 juli 2025.

Tekent jouw organisatie ook? Lees hier de open brief.

Koplopers omarmen scherpere MPG 

Een scherpere MPG wordt door een steeds grotere groep koplopers uit de bouw- en vastgoedsector juist omarmd. Het is een volgende stap in de verduurzaming van bouwmaterialen. Veel partijen maken al duurzamere materiaalkeuzes en een scherpere norm helpt om dit ook te waarderen.  

Programmamanager Laetitia Nossek is verbaasd dat de aanscherping van de MPG voorlopig van de baan is: "Over de mogelijke aanscherping is vorig jaar uitvoerig gesproken met vertegenwoordigers uit de bouw- en vastgoedsector. Dit was een zorgvuldig proces waarbij een brede klankbordgroep en alle grote brancheorganisaties zijn betrokken. Veel partijen uit de bouw- en vastgoedsector staan pal achter de aanscherping van de MPG. Het is jammer dat de minister Keijzer hier geen gehoor aan geeft. De wens om opnieuw met de sector in gesprek te willen, begrijpen wij dus niet.” 

Kamerbrief

In haar brief aan de Kamer schrijft minister Keijzer het volgende: “Ik ondersteun de sinds 2013 ingezette weg om steeds milieuvriendelijker te bouwen in Nederland door middel van de MPG. Het is goed dat de milieudruk wordt verlaagd en we kwalitatief goede en toekomstbestendige woningen bouwen. Tegelijkertijd is er in Nederland sprake van woningnood. Voor het kabinet heeft de woningbouwopgave de hoogste prioriteit. Veel woningzoekenden kunnen immers al enige jaren geen betaalbare huur- of koopwoning vinden. Het kabinet wil alles op alles zetten om dat tij te keren. In dat licht wil ik alle (mogelijke) belemmeringen voor de woningbouwopgave kritisch wegen.”

Tijdens het commissiedebat Klimaatakkoord Gebouwde omgeving op 3 oktober spraken diverse Kamerleden hierover hun zorgen uit. Dit is het antwoord van minister Keijzer op de vragen uit de Kamer. 

‘Geen reden om haalbare stap in verduurzaming uit te stellen’ 

Het is zonde dat er alleen naar de huidige wooncrisis en de korte termijn wordt gekeken, vindt DGBC. De scherpere norm zou ook voor kantoren gaan gelden en verduurzamen vergt een blik op de lange termijn. Tijdens het besluitvormingsproces werd eerder al aangekondigd dat de aanscherping van de MPG een half jaar wordt vertraagd. De nieuwe norm zou per 1 januari 2025 gaan gelden, maar dit werd uitgesteld naar 1 juli 2025. “Laten we hopen dat uitstel geen afstel wordt”, reageert Zonnevijlle. 

De methodiek is nog in ontwikkeling en de onderliggende database mag robuuster worden, stelt Zonnevijlle. “Dat is geen reden om een logische en haalbare stap in verduurzaming uit te stellen. De sector is zich al aan het voorbereiden op de eerder aangekondigde scherpere norm. Uitstel geeft weinig vertrouwen in de overheid en het beleid op circulair en klimaatbestendig bouwen.” 


Gerelateerd

Achmea investeert €50 miljoen in opkopen en verduurzamen verouderde huurwoningen

Achmea investeert €50 miljoen in opkopen en verduurzamen verouderde huurwoningen

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

BREEAM-NL modulaire update 2025

Bekijk de nieuwe BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen