Nederlandse vertaling ‘Framework voor circulaire gebouwen en circulaire indicatoren voor BREEAM’ nu beschikbaar

Na de lancering van de Engelse publicatie in 2018, is nu ook de Nederlandse variant van ‘A Framework for Circular Buildings: Indicators for possible inclusion in BREEAM’ beschikbaar. De vertaling van de publicatie met de titel ‘Framework voor circulaire gebouwen en circulaire Indicatoren voor BREEAM’ werd op 3 december overhandigd aan Daan Bruggink (architect bij ORGA Architect en voorzitter van de Adviesgroep Nieuwbouw & Renovatie bij Dutch Green Building Council).

Bruggink ontving het Nederlandse rapport uit handen van Dennis Duffels, Hoofd Marketing & Sales van VBI (producent van prefab vloersystemen), tijdens de DGBC Praktijkmiddag Circulaire Gebouwen in CIRCL. De Nederlandse vertaling kwam tot stand op initiatief van VBI, tevens een van de founding partners van DGBC.

Circulariteit meetbaar maken

In de publicatie is te lezen op welke wijze circulariteit in de bestaande systemen kan worden geïntegreerd en welke nieuwe circulaire indicatoren aan het duurzaamheidskeurmerk BREEAM kunnen worden toegevoegd. Het Engelse rapport uit 2018 kwam tot stand door een samenwerking tussen DGBC, Metabolic, SGS Search en Circle Economy en met steun van de Redevco Foundation.


Met een expertgroep is destijds bepaald welke indicatoren essentieel zijn om een gebouw op de mate van circulariteit te meten, waarvan zes indicatoren in meer detail zijn uitgewerkt. Tijdens de praktijkmiddag op 3 december werden diverse elementen uit het rapport uitgediept en besproken met de aanwezigen.

 

Dennis Duffels: “Dit framework beschrijft ook prachtig het DNA van VBI; dat wij hebben gevat in onze GreenScore methodiek. Functievrij bouwen, ontwerpen voor remontabiliteit, minimaal materiaalgebruik. En als het echt niet anders kan, hoogwaardige recycling.” 

Edwin van Noort, manager Ontwikkeling en Beheer bij DGBC, benadrukt het belang van de publicatie: “Dit rapport biedt een stabiele basis om meer circulariteit in BREEAM te integreren. Tegelijkertijd biedt het kansen om gezamenlijk nieuwe ervaringen met dit thema op te doen.”

 

Download hier ‘Framework voor circulaire gebouwen en circulaire Indicatoren voor BREEAM’

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave