Nieuwe DGBC-partner stelt zich voor: Huawei Technologies

Huawei Technologies is sinds kort partner van DGBC en doet veel meer dan het produceren van laptops en telefoons. Ze maken omvormers voor zonnepanelen en zorgen ook dat opgevangen zonne-energie kan worden opgeslagen in batterijen. 

“Dat is voor het grote publiek nog onbekend en dat is zonde. We willen mensen bewust maken van het feit dat we veel meer doen en ook daarom zijn we partner van DGBC geworden”, zegt Robert Jüdell, Senior Account Manager C&I en Residential van Huawei Technologies Nederland. Hij is verantwoordelijk voor de tak van het bedrijf die de omvormers voor residentiële en commerciële installaties maakt en verkoopt. “Mensen weten vaak niet hoeveel er al mogelijk is met opslag van energie en het beheren van de energiestromen in onroerend goed objecten. 

Andere partijen leren kennen

Meer bekendheid is voor hem zeker niet de enige reden. “We willen ook de andere kant van het hek leren kennen. Wij maken de omvormers, maar hebben ook te maken met de partijen die zonnepanelen bouwen en warmtepompen maken en energielabels uitgeven. Die willen we beter leren kennen. Wij zijn ons er vol van bewust dat er een integratie zal optreden met de onroerend goed / bouw sector” vertelt Jüdell.

Met de mobiele telefoons heeft het van oorsprong Chinese bedrijf naam gemaakt. Net als voor andere merken telefoons hebben deze apparaten gevolgen voor het milieu, erkent Jüdell. “Grondstoffenwinning voor lithium batterijen gaat mondiaal een behoorlijke invloed hebben, maar tegelijkertijd is het wel dé technologie die nodig is om duurzame energie op te slaan voor momenten dat het wat minder waait of de zon wat minder schijnt. In ieder geval gebruiken wij in onze Luna-batterijen geen Kobalt, wat de ecologische voetafdruk al weer een stuk verbetert. Wij houden ons ook steeds meer bezig met de recycling van onze producten. Als iets niet meer werkt, halen we het uit de markt, herproduceren we het en brengen het weer terug naar de markt. De meeste mensen kennen wel het begrip refurbishment van telefoons en andere apparatuur. Dat wordt ook gedaan met batterijen en omvormers.” 

Toekomst

Zelf is hij ook duurzaam, al heeft hij geen elektrische auto. “Ik heb wel zonnepanelen en een energiemanagementsysteem in huis”, zegt hij. En ook op dat laatste vlak is zijn bedrijf al een heel eind op weg. 
De toekomst is volgens Huawei namelijk dat alle apparaten en energiestromen zich gaan aanpassen aan ons dagelijks leven. Een energiemanagementsysteem voor alle woonwensen, thuis en op het werk. “We hebben recentelijk een autolader en een energiemanagementsysteem gelanceerd. Deze zullen uiteraard met de omvormers gaan communiceren. De omvormer zal een brein worden van een energiesysteem binnen een onroerend goed object. Omvormers kunnen machines bedienen of de energie voor de nacht in de batterij bewaren of de elektrische auto gaan opladen. Ze zullen bepaalde leefpatronen en algoritmes gaan ontwikkelen; hierbij gaan ze onthouden dat je om 6 uur thuis komt en dan de inductieplaat nodig hebt, terwijl de auto aan de lader staat. Deze techniek is gebaseerd op Artificial Intelligence. De energiestromen zullen zich gaan aanpassen aan de leefpatronen van de bewoners”, schetst Jüdell. 

Daarnaast werkt het bedrijf ook aan betere datacenters en 5G. “Het internetgebruik gaat vertienvoudigen door de data die verwerkt wordt in alle applicaties. Over vijf jaar gebruiken we al drie keer zo veel data als nu en Nederland speelt daarin een grote rol. 

Paris Proof

De Paris Proof Commitment heeft het bedrijf al getekend. Hij vindt persoonlijk dat zijn bedrijf zich best beter mag promoten hoe duurzaam het bezig is en welke ontwikkelingen rond omvormers en batterijen er zijn. Marketing is nog een ontwikkelpunt voor Huawei “Ingenieurs zijn niet zo extravert, maar we zijn al jaren duurzaam bezig met batterijen en onze omvormers. De uitbreiding van deze productlijnen hebben de toekomst”, aldus Jüdell. 

Bovendien zijn de producten steeds beter afgestemd op wat consumenten willen. “We zijn heel goed in het integreren van onze producten en we hebben flexibele systemen, die meegaan met de toekomst. Onze omvormers zijn gemakkelijk uit te breiden. De batterijen zijn modulair waardoor het gemakkelijk is de installatie uit te breiden naar de energiebehoefte van het Onroerend Goed object. Dus bij uitbereiding van de energiebehoefte kan het systeem gemakkelijk meegroeien.”
 

Gerelateerd

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

BDO: “We maken verduurzaming onderdeel van bedrijfsvoering”

Overstroomde weg met auto's deels onder water

Nieuw trainingstraject biedt inzicht in klimaatrisico’s bestaand vastgoed

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025