Nieuwe partner stelt zich voor: Bureau Bouwkunde

Bureau Bouwkunde is sinds de oprichting in 1988 als onafhankelijk facilitair bouwkundig bureau partner voor architecten, ontwikkelaars, aannemers en particuliere opdrachtgevers. De nieuwe DGBC-partner werkt ideeën, concepten en bouwplannen uit tot een bouwtechnisch en financieel haalbaar plan.  

Directeur Nils van der Waal: “Als bouwkundig bureau voelen wij ons medeverantwoordelijk voor het enorme aandeel dat onze branche heeft in de totale CO2-uitstoot wereldwijd. We willen daarom de mogelijkheden die wij in huis hebben, als adviseurs en specialisten, aanwenden om die te verminderen. Duurzaamheid is voor mij persoonlijk erg belangrijk; ik ben dan ook heel blij met de richting die we als organisatie op dit gebied inslaan.”  

CO2-voetafdruk 

Bureau Bouwkunde is gecertificeerd op de CO2 Prestatieladder, vooralsnog op niveau 3. “Wij hebben als benchmark de CO2-uitstoot van Bureau Bouwkunde in kaart gebracht en maatregelen genomen om deze voetafdruk steeds verder te verkleinen. Er is inmiddels overal ledverlichting en we hebben stadsverwarming, het wagenpark omvat één leaseauto en wanneer die bezet is, pakken de medewerkers een deelauto -bij voorkeur de elektrische variant.” Meer dan de helft van de mensen komt met de fiets naar kantoor en de rest met het openbaar vervoer. Gemiddeld ligt in vergelijkbare werkomgevingen de CO2-uitstoot per persoon per jaar tussen de 1 en 10 ton, wij zitten heel netjes op 1,25.” Na afloop van het huidige leasecontract gaat Bureau Bouwkunde over op een elektrische auto en vanaf eind dit jaar gaat het bureau over op groene energie. “Ik verwacht dat we daarmee onder de 1 duiken”, aldus Van der Waal. 

Duurzame dienstverlening 

De nieuwe partner ontwikkelt duurzame dienstverlening op een innovatieve manier. Bijvoorbeeld binnen de adviesgroep door materiaalemissies inzichtelijk te maken in BIM, energieanalyses te maken, berekeningen volgens MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) de Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG) uit te voeren en waar mogelijk duurzame alternatieven, bijvoorbeeld in materiaalkeuze, voor te stellen. Binnen de afdeling planuitwerking onderzoeken de experts in het werken met Building Information Modelling (BIM) hoe ze de data in de modellen kunnen verrijken ter ondersteuning van de circulariteit van de gebouwde omgeving. BIM is een belangrijk instrument in het streven naar een situatie waarbij de gebouwen van nu de grondstoffen van morgen zijn. 

Paris Proof 

De Paris Proof Commitment ondertekent het bureau binnenkort en onderschrijft ook de intentieverklaring om deze Commitment uit te breiden met materiaalgebonden emissies. “Naar mijn mening is dit in totaliteit een krachtig signaal naar buiten en draagt bij aan brede bewustwording van duurzamere keuzes. Wij willen als organisatie op alle mogelijke fronten laten zien dat het anders kan”, aldus Van der Waal. 

Zelf noemt Van der Waal zich redelijk duurzaam: “Ik ben met mijn vrouw samen aan het consuminderen. Door de zonnepanelen hebben wij een negatieve energierekening en ik ga op de fiets naar kantoor. Maar natuurlijk kan het nog beter. We gooien bijvoorbeeld naar mijn idee nog te veel eten weg en we kunnen meer doen aan afvalscheiding.” 

Doelstellingen 

“Tijdens de eerste lockdown ben ik echt wakker geschud. De CO2-uitstoot verminderde met maar 7 procent en dat moet naar 30 procent. Andere en meer verstrekkende keuzes zijn nodig”, stelt de directeur. Zijn team staat honderd procent achter de duurzaamheidsdoelstellingen en komt met innovatieve ideeën en initiatieven. “Het frustreert soms dat we door de dagelijkse werkdruk niet snel genoeg naar onze zin verder komen met de duurzaamheidsdoelstellingen, maar we nemen iedere keer weer een stap. Dat is ook hoe het moet gaan, een olifant eet je tenslotte ook niet in één keer op”, besluit Van der Waal. 

DGBC-partners

Bureau Bouwkunde

Gerelateerd

Achmea investeert €50 miljoen in opkopen en verduurzamen verouderde huurwoningen

Achmea investeert €50 miljoen in opkopen en verduurzamen verouderde huurwoningen

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

BREEAM-NL modulaire update 2025

Bekijk de nieuwe BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen