

Scholen en kinderopvanglocaties in heel Nederland hebben vanaf nu nog beter inzicht in hun werkelijke energiegebruik met de ‘Rekentool Daadwerkelijk Energieverbruik’. De tool van Kenniscentrum Ruimte-OK maakt nu gebruik van de rekenkern van Werkelijke Energie intensiteit indicator (WEii). Zo krijgen schoolbesturen en kinderopvangorganisaties grip op het energieverbruik van hun gebouwen en helpt het hen bij het stellen van verduurzamingsdoelen.
Met de tool van Ruimte-OK, het kenniscentrum voor primair en voortgezet onderwijs en kinderopvang, kunnen schoolbesturen en kinderopvangorganisaties in een overzichtelijk dashboard zien wat het energieverbruik is van hun gebouwen over meerdere verbruiksjaren. Door eenvoudigweg de energiegegevens per gebouw in te voeren, zet de tool deze om in een WEii-score en WEii-klasse. Dit geeft direct inzicht in hoe zuinig of onzuinig een gebouw is en helpt bij het stellen van verduurzamingsdoelen. De Rekentool is daarmee ondersteunend aan de routekaart waarmee schoolbesturen en kinderopvangorganisaties de eigen CO2-reductie inzichtelijk kunnen maken.
Ruimte-OK gebruikte al enkele jaren een eigen rekentool waarin schoolbesturen hun eigen energiegebruik invulden. Tussen Ruimte-OK en WEii was al afstemming over de invoergegevens en berekening. Nu is Ruimte-OK geheel overgestapt op gebruik van WEii, met de WEii-rekenkern, zodat de tools tot dezelfde resultaten komen. Door gebruik te maken van deze rekenkern zijn scholen en kinderopvangorganisaties er zeker van dat met elke update van het protocol de berekening klopt. Elk jaar wordt op de WEii-score bovendien netjes een klimaatcorrectie gedaan, zodat verschillende jaren goed met elkaar te vergelijken zijn.
Eefje Stutvoet, programmamanager DGBC: “Als DGBC zijn we heel blij dat een hele sector met WEii gaat werken en Ruimte-OK WEii gebruikt in haar eigen rekentool. WEii wordt inmiddels gezien als dé uniforme standaard als het gaat om werkelijk energiegebruik. Voor schoolbesturen geeft WEii samen met het WEii EnergieKompas goed inzicht in waar ze staan met hun gebouwen en hebben ze een instrument om hierop te sturen.”
Wil je weten hoe jouw schoolgebouwen presteren en waar je kunt verduurzamen?