De gemeente Houten liet in 2012 een nieuwe kringloopwinkel ontwerpen en ontwikkelen door advies- en ingenieursorganisatie Arcadis. Het bedrijf creëerde een kringloopwinkel die niet alleen in aanbod circulair is, maar gaf het ook een circulaire huisvesting. Bovendien is het pand verregaand energiezuinig. Zo zuinig dat het ruimschoots de titel ‘Paris Proof’ verdient.
Architect Jeroen Eulderink vertelt er enthousiast over: “Het gebouw is in 2012 met een klein budget gerealiseerd en bewijst daarmee dat duurzaamheid niet duur hoeft te zijn. Door een zorgvuldige afweging bij de materiaalkeuze vormt de kringloopwinkel een etalage voor hergebruikte bouwmaterialen.” Daarbij past het idee voor een gasloos gebouw: “Het gebouw is energiezuinig en CO2-vriendelijk door goede isolatie, optimalisatie en regelbaarheid van installaties (WKO en warmtepomp) naar gebruiksbehoefte. Daarnaast is er een bijzonder daglichtsysteem om natuurlijk licht diep in het gebouw te brengen.”
Solartubes
Met deze zogeheten solartubes komt overdag zoveel licht binnen dat er nog maar een derde van de behoefte aan kunstlicht is. En gebeurt dan ook nog eens met ledlampen. Arcadis liet in dit gebouw zien dat je met slim nadenken een efficiënt en passend project kan neerzetten. ‘Kringlopen’ in een circulair gebouw, de cirkel is rond.
Toekomstbestendig
Het gebouw is dus ‘Paris Proof’ én circulair. Het pand straalt aan alle kanten duurzaamheid uit: de gevel is voorzien van sloop- en steigerhout aangevuld met vogelhuisjes die gemaakt zijn door medewerkers van een sociale werkplaats. Het hout van de gevel is niet nieuw, het komt van de milieustraat een eindje verderop. Ook de laag eronder, de betonklinkers, is niet nieuw. Die komen uit een gesloopte basisschool. Een toekomstbestendig gebouw dus met een minimale CO2-footprint.