Circulariteit in de praktijk - Losmaakbaarheid

Het meetbaar en breed toepasbaar maken van circulariteit in de praktijk is een van de belangrijkste pijlers om tot een circulaire bouweconomie te komen, aldus de programmaraad Circulariteit en de betrokken partners van DGBC. In 2018 is de eerste stap gezet met de ontwikkeling van het ‘Framework voor Circulaire Gebouwen’. Begin 2021 werd het oorspronkelijke framework doorontwikkeld naar een framework voor de bestaande bouw.

Een belangrijke vraag waaraan met dit framework invulling wordt gegeven, is op welke wijze de mate van circulariteit van nieuwe en bestaande gebouwen geobjectiveerd kan worden bepaald. Wij laten zien hoe de verschillende aspecten van circulariteit kunnen worden toegepast vanuit het specialisme van de partners.

Het eerste circulaire aspect in deze reeks is ‘Losmaakbaarheid’. Hiervoor is recentelijk een nieuwe meetmethodiek ontwikkeld door Alba Concepts, samen met DGBC, RVO en W/E Adviseurs. “Losmaakbaarheid’ is bovendien onderdeel van de BREEAM-NL richtlijnen in Credit MAT07 ‘Losmaakbaarheid’. Deze whitepaper over Losmaakbaarheid is de eerste in een reeks, en is samengesteld door de programmaraad Circulariteit. Hierna volgen onder meer Circulair inkopen, CMJOP en Restwaarde.

Gerelateerd

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Vernieuwde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen beschikbaar vanaf 13 januari 2025

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Bestaande woningen

DGBC, Platform31 en Platform Woonopgave onderzoeken duurzame en rechtvaardige oplossingen voor woonopgave