Samen naar Paris Proof: een CO₂-neutrale gebouwde omgeving.
Paris Proof is een gebouwde omgeving die past binnen de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Dit betekent dat het energiegebruik van de gebouwde omgeving met tweederde omlaaggaat en dat we bouwen binnen het CO₂-budget. Klik op de pijl voor meer informatie.
Daarbij sturen we op
- De CO₂-uitstoot als gevolg van het energiegebruik in het gebouw (operationele energie en emissies).
- De CO₂-uitstoot als gevolg van het bouwproces en materialen die in het gebouw zitten (materiaalgebonden emissies).
Voor beiden hebben we een rekenmethode ontwikkeld:
- De WEii, Werkelijke Energie intensiteit indicator, om het energiegebruik van het gebouw en de operationele emissies te bepalen.
- De Paris Proof materiaalgebonden indicator (PPm) om de materiaalgebonden emissies te berekenen.
Afhankelijk van de opgave waar je voor staat en jouw rol in de keten, hebben we doelen geformuleerd:
- Bij nieuwbouw ligt de opgave in het reduceren van de emissies van het bouwproces. Nieuwbouw mag geen operationele energie meer vragen (klasse WENG). Voor materialen hebben we grenswaarden per functie waar nieuwbouw aan moet voldoen aan de hand van een CO2-budget.
- In de bestaande bouw gaat het om het reduceren van het energiegebruik, wat uiteraard emissies van (ver)bouwactiviteiten met zich meebrengt. Het doel voor bestaande bouw is Paris Proof in 2040.
Renovatie | Nieuwbouw | |
---|---|---|
Energie |
Paris Proof in kWh per m2 GO Klik hier voor de waarden per gebruiksfunctie |
WENG Een Werkelijk Energie Neutraal Gebouw |
Materialen | In ontwikkeling. |
Paris Proof materiaalgebonden emissies In kg CO2 (fossiel) per m2 BVO Zie hieronder de waarden per gebouwtypologie |
Achtergrond van de Paris Proof doelen
Energie
Die doelen zijn niet uit de lucht gegrepen, daar is een uitgebreide berekening aan vooraf gegaan. Als we alle gebruikte energie duurzaam op willen wekken, hebben we in 2050 nog maar potentieel een derde van ons huidige gebruik beschikbaar. Dit is gebaseerd op studies van Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en een studie van Royal HaskoningDHV. Het Paris Proof doel is daarmee vastgesteld: gemiddeld moet in gebouwen tweederde energie worden bespaard ten opzichte van het huidige verbruik om volledig op duurzame energie te kunnen functioneren. Wanneer we dit doel dan koppelen aan een 1,5 graden CO2-emissiebudget, moeten we in 2040 al Paris Proof zijn.
Materialen
Voor het materialengedeelte gaan we uit van de CO2-emissies die we nog maximaal mogen uitstoten willen we binnen de 1,5 graden Celsius opwarming van de aarde blijven. We nemen hierbij de gegevens van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) uit 2020 over. In 2020 mochten we nog 400 Gigaton (Gton) CO2 wereldwijd uitstoten. Kijken we daarbij naar het aandeel van Nederland en vervolgens naar het aandeel van materiaalgebonden emissies in Nederland, dan kunnen we een inschatting maken van wat we nog als bouwsector mogen uitstoten.
Dit ‘CO2-budget' leggen we over de nieuwbouw- en renovatieopgave. Zo komen we tot Paris Proof doelstellingen voor materiaalgebonden emissies. Deze cijfers worden steeds scherper, omdat het CO2-budget langzaam opraakt. Let wel op: renovatie is nog in ontwikkeling, hier hebben we nog geen goede getallen voor, omdat je een stuk dieper moet kijken. De ene renovatie is namelijk de andere niet.
Deltaplan Duurzame Renovatie tot Paris Proof
Het Klimaatakkoord van Parijs van december 2015 is voor DGBC aanleiding geweest het Deltaplan Duurzame Renovatie voor de reductie van het energiegebruik van gebouwen te ontwikkelen. Later is het programma omgedoopt tot Paris Proof. Het Paris Proof programma is in 2021 uitgebreid met het Europese #BuildingLife programma waar we aandacht vragen voor materiaalgebonden emissies. Ook dit is een langdurig verduurzamingsprogramma voor de gehele bouw- en vastgoedsector.