
Waar werken we naartoe?
De ecologische footprint van de gebouwde omgeving heeft zowel lokaal als mondiaal impact op biodiversiteit en ecosystemen. Idealiter levert de gebouwde omgeving een positieve bijdrage aan biodiversiteit en de natuur op alle schaalniveaus. De urgentie is groot om de draagkracht van het ecosysteem niet verder aan te tasten, en de grondstoffen die we verbruiken efficiënter in te zetten en te reduceren.


Wat wij doen


Natuurherstelwet
De Natuurherstelwet is een bindende wet die lidstaten van de Europese Unie (EU) verplicht maatregelen te nemen om verdere achteruitgang van ecosystemen te voorkomen en aangetaste ecosystemen te herstellen.
Met de nieuwe regels wil de EU groene ruimten in steden, dorpen en voorsteden uitbreiden. Het is mogelijk dat de bouw- en vastgoedsector rekening moet gaan houden met strengere eisen voor natuurinclusief bouwen en behoud of uitbreiding van stedelijk groen en boomkroonbedekking. Het Nederlandse nationaal natuurherstelplan zal dit moeten uitwijzen.


Eenduidige richtlijnen
Voor natuur in de gebouwde omgeving bestaan geen heldere eisen vanuit de landelijke overheid. Ook provinciale en lokale regels zijn – hoe goed bedoeld – vaak heel verschillend. DGBC pleit voor eenduidige richtlijnen en meetmethoden die breed gedragen worden.
We zetten ons samen met diverse partijen onder andere in voor een minimale wettelijke eis voor natuurinclusieve nieuwbouw. In 2022 ondertekende DGBC de petitie voor Natuurinclusief bouwen.
Teamleden
Veelgestelde vragen
Staat jouw vraag er niet tussen? Ga naar alle veelgestelde vragen.
Wat is de Natuurherstelwet?
Wat is het doel van de Natuurherstelwet ?
Wat zijn de voordelen van de Natuurherstelwet?
Biodiversiteit kenniscentrum
In het kenniscentrum vind je publicaties, kennisartikelen, voorbeeldprojecten, interviews en nog veel meer informatie over biodiversiteit in de gebouwde omgeving en natuurinclusief bouwen.

