BREEAM-NL

BREEAM-NL is de certificeringsmethode om de duurzaamheidprestatie van gebouwen, gebieden en projecten meetbaar te maken. Dutch Green Building Council beheert en ontwikkelt de BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen.

Wat is BREEAM-NL?

Het internationale BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is oorspronkelijk ontwikkeld en geïntroduceerd door Building Research Establishment (BRE). De certificeringsmethode is vervolgens aangepast om van toepassing te kunnen zijn op de Nederlandse bouw- en vastgoedsector. Dit noemen we BREEAM-NL. DGBC is de beheerder van deze Nederlandse certificeringsmethode voor gebouwen en gebieden.

BREEAM-NL bevat 3 verschillende schema’s: BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie, BREEAM-NL In-Use en BREEAM-NL Gebied. Voor elk schema zijn er beoordelingsrichtlijnen opgesteld met criteria waaraan een project moet voldoen om een certificaat te behalen.

BREEAM-NL schema’s

Nieuwbouw en Renovatie

Leg de lat hoger voor je nieuwbouwproject. BREEAM-NL maakt de duurzaamheidsprestatie van je gebouw meetbaar. 

In-Use

Verbeter de bestaande gebouwde omgeving met BREEAM-NL In-Use. Het biedt inzicht en aanknopingspunten om verder te verduurzamen. 

Gebied

Bekijk de gebouwde omgeving in breder perspectief. Ga voor integrale duurzame gebiedsontwikkeling met BREEAM-NL Gebied. 

Wat zijn de voordelen van BREEAM-NL?


De BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen bieden projecteigenaren een breed en integraal inzicht in de duurzaamheidsprestatie van utiliteitsgebouwen, woningen en gebiedsontwikkelingen. BREEAM-NL maakt de prestatie op het gebied van actuele duurzaamheidsthema’s inzichtelijk, van energiegebruik tot gezondheid en toegevoegde waarde voor de biodiversiteit. Zo wordt duurzaamheid meetbaar en tastbaar vanuit meerdere perspectieven. Voor nieuwe gebouwen kan BREEAM-NL een uitgangspunt vormen bij het ontwerp, terwijl de richtlijnen voor bestaande gebouwen en gebieden helpen om steeds verder te verduurzamen.

Het toepassen van de BREEAM-NL richtlijnen zorgt er daarnaast voor dat een gebouw lagere operationele kosten heeft of meer waard wordt voor huurder/bewoners. Bij een bepaalde BREEAM-NL kwalificatie kun je zelfs subsidie ontvangen voor jouw project. Vaak zijn investeerders sneller geneigd te investeren in bouwprojecten als het doel bestaat om een BREEAM-NL certificaat te behalen.

De eisen die in BREEAM-NL worden gesteld zijn “bovenwettelijk”, ze zijn bijvoorbeeld strenger dan de eisen in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL). Dit motiveert projecteigenaren hun ambities te verhogen, waardoor gebouwen sneller toekomstbestendig worden. Daarnaast helpt BREEAM-NL om aan te tonen dat een project aan actuele Europese regelgeving of andere duurzaamheidsstandaarden voldoet. Zo zijn eisen uit de EU Taxonomie opgenomen in de beoordelingsrichtlijnen en zijn er overeenkomsten te vinden tussen BREEAM-NL en de Paris Proof-doelen.

Certificeren

BREEAM-NL beoordeelt gebouwen en gebieden op 9 categorieën. Onder die categorieën vallen verschillende credits. Een deel daarvan is verplicht om een certificaat te kunnen halen. Ook zijn er duurzaamheidsmaatregelen die extra punten opleveren. Die punten tellen op tot een totaalscore. Die score bepaalt de BREEAM-NL kwalificatie, die varieert van Pass tot Good, Very Good, Excellent en Outstanding. Elke kwalificatie is gekoppeld aan een drempelwaarde. Een BREEAM-NL Outstanding kwalificatie krijg je bijvoorbeeld als een project voldoet aan de minimale vereisten en een score boven de 85% haalt. Per richtlijn geldt een minimumpercentage om te kwalificeren voor een BREEAM-NL certificaat.

Om snel een eerste indruk te krijgen van de huidige duurzaamheidsprestatie van een gebouw, ontwerp of gebiedsontwikkeling kun je een Quickscan doen.

Als onafhankelijke partij toetst de BREEAM-NL Assessor of een project aan de eisen van BREEAM-NL voldoet
DGBC voert aan het eind van een proces een Quality Assurance controle uit. Als dit goed verloopt mag de BREEAM-NL Assessor het certificaat overhandigen aan de opdrachtgever.

Schakel een BREEAM-NL Expert in

Advies bij certificering

Ga je voor het eerst met BREEAM-NL aan de slag of wil je weten wat er nodig is om een bepaalde kwalificatie te halen? Een BREEAM-NL Expert kan je helpen tijdens het certificeringstraject. Dit is een door DGBC opgeleid persoon die veel verstand heeft van één of meerdere BREEAM-NL schema’s en hierover kan adviseren. De BREEAM-NL Expert of iemand anders binnen het project is verantwoordelijk voor het samenstellen van het certificeringsdossier. Voor alle behaalde criteria moet je met bewijsmateriaal dat een project aan de gestelde eisen voldoet.

Trainingen en evenementen

DGBC Academy

Via het opleidingsaanbod van de DGBC Academy leer je alles over de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in relatie tot bouw en vastgoed. Tevens verzorgt de DGBC Academy de verplichte BREEAM-NL trainingen om gecertificeerd BREEAM-NL Expert of Assessor te worden.

Teamleden

Bezoek ons kenniscentrum

Hier vind je meer informatie en publicaties over BREEAM-NL en andere thema’s van DGBC.

Luchtfoto Den Haag