

Welke randvoorwaarden zijn nodig?
De overheid kan duidelijke kaders stellen om een circulaire bouweconomie te stimuleren. Zo moet niet langer alleen maar loon worden belast, maar is het ook nodig om materiaal, grondstof en CO2-impact te belasten.
Het helpt de bouw- en vastgoedsector als een eenduidige methodiek voor circulariteit in de gebouwde omgeving wordt aangereikt. De overheid kan ervoor zorgen dat deze methodiek breed wordt toegepast.
Het doel is indicatoren ontwikkelen die helpen in het verder concretiseren en toepassen van circulariteit in de gehele bouwkolom. Het DGBC-programma Circulariteit richt zich op 3 speerpunten die de fundering vormen voor het gezamenlijk uit te dragen beleid.
DGBC heeft als doel om de barrières naar een circulaire bouweconomie inzichtelijk en bespreekbaar te maken en daar vervolgens ook oplossingen voor aan te dragen.
DGBC zet zich in voor het verbreden van circulaire bouwoplossingen naar de gehele bouwsector. Het accent ligt nu voornamelijk op bouwkundige innovaties en circulaire ontwikkelingen in nieuwbouw. De bouwkolom bestaat echter uit veel meer elementen.
In het kenniscentrum vind je publicaties, kennisartikelen, voorbeeldprojecten, interviews en meer over de circulaire bouweconomie, biobased bouwen en Whole Life Carbon.
Om het programma circulariteit vorm te geven heeft DGBC een Programmaraad Circulariteit opgericht.
DGBC werkt samen met diverse partijen en initiatieven om de transitie naar een circulair bouweconomie te versnellen.