

Renoveren om energie te besparen is een onderwerp dat al lang op de agenda staat en toch is het vandaag de dag nog een van de grootste uitdagingen in de gebouwde omgeving. Er moet meer gestuurd worden op materiaalgebonden emissies in energetische renovaties.
Sommige energiebesparende maatregelen betalen zich al gauw terug, zoals het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen. In deze rekensom wordt de impact die de bouwmaterialenindustrie heeft vaak nog niet meegenomen. Oftewel: renoveren zelf heeft ook een CO2-impact door toevoeging van materialen, waar we nu nog snel overheen stappen. Daarom deze handreiking bedoeld voor adviseurs, bouwers, ontwikkelaars en beleggers.
De onderwerpen die aan bod komen, zijn:
Veel beleggers, bouwbedrijven en adviseurs zijn al bekend met de eerste twee stappen van de strategie: het vaststellen van doelstellingen voor operationele emissies en het opstellen van een routekaart naar CO2-neutraal (op het gebied van energie en de bijbehorende CO2-emissies).
In stap 3 wordt aan de hand van een menukaart inzichtelijk gemaakt hoe je circulair kan uitvragen.
In de handreiking ligt de nadruk op energierenovaties, met de mogelijkheid om in de toekomst ook transformaties en fit-outs verder uit te werken. De focus ligt in eerste instantie enkel op CO2. Overige circulaire principes, zoals losmaakbaarheid en materiaalgebruik, nemen we wel mee, maar zijn optioneel.
Ook is er zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij bestaande sturingsmechanismen en Europese initiatieven zoals de EU Taxonomie, CSRD en markstandaarden als Het Nieuwe Normaal (HNN), de Carbon Risk Real Estate Monitor (CRREM), en onderzoeken van onder andere Ramboll en CRREM.
DGBC heeft deze handreiking ontwikkeld met input van de volgende partijen en tevens DGBC-partners: Achmea Real Estate, Altera, Aroundtown, a.s.r. real estate, Bouwinvest, CBRE IM, Colliers, Patrizia, Vesteda en Wereldhave.
Download de volledige handreiking Integrale CO₂-aanpak bij energie-renovaties. Liever direct aan de slag met het circulair uitvragen van energierenovaties? In het zip-bestand vind je dit onderdeel van de handreiking ook apart. Hierin wordt aan de hand van een menukaart inzichtelijk gemaakt welke eerste stappen prioriteit hebben.
"*" geeft vereiste velden aan
Sinds zomer 2024 huist mediaconcern DPG Media in een nieuw pand: Mediavaert Amsterdam. Het gebouw dat werd ontwikkeld door Being, is een van de grootste hybride houten kantoorgebouwen van Europa. Het werd begin 2024 opgeleverd en biedt naast veel kantoorruimte ook een tweelaagse parkeergarage, diverse ruimtes voor bijeenkomsten, maar ook radiostudio’s, restaurants en sportfaciliteiten. Mediavaert […]
Bekijk dit project