Laatst bewerkt: 10 maart 2025
Gepubliceerd: 12 juni 2024
Leestijd: 3 minuten

Leidende principes sociale duurzaamheid

Hoe verbinden we ecologische en sociale duurzaamheid? En hoe kan de gebouwde omgeving het welzijn van mensen verbeteren en hun kansen vergroten? Op basis van deze vragen lanceerde de Alliantie Sociale Duurzaamheid van DGBC de vijf leidende principes om sociale duurzaamheid in de praktijk te brengen. De Alliantie Sociale Duurzaamheid zet de mens en de gemeenschap centraal bij het realiseren van een duurzame leefomgeving.

Downloaden

Leidende principes voor sociale duurzaamheid

Leefwereld en behoeften

We verdiepen ons in de leefwereld en behoeften van mensen en gemeenschappen in de gebieden waarin we actief zijn, om de maatschappelijke opgaven die spelen optimaal in beeld te krijgen. Hierbij werken we samen met de lokale experts van de gebieden: de bewoners, ondernemers en lokale organisaties.

Gezondheid en welzijn

We creëren en onderhouden gebouwen en gebieden die het welzijn en de gezondheid beschermen en bevorderen.

Lokale infrastructuur en initiatieven

We zetten in op het versterken van de sociale cohesie door lokale initiatieven en de ontwikkeling van essentiële sociale infrastructuur die voorziet in de behoeften van de gemeenschap, zoals scholen en buurthuizen, te ondersteunen.

Kennis en ervaringen

We hebben een nieuwsgierige leerhouding en delen binnen de alliantie proactief onze kennis en ervaringen. We zijn gericht op samenwerking en staan open voor feedback van de gemeenschap in de gebieden waarin we actief zijn.

Duurzame sociale impact

We zetten ons in om de gemaakte plannen tot een gemeenschappelijk goed te maken, zodat we duurzame sociale impact kunnen waarborgen.

Vervolg 

De leidende principes vormen de basis voor een gemeenschappelijke taal en een beoordelingskader voor sociale duurzaamheid. De alliantie werkt dit uit en gaat dit testen en evalueren in de praktijk. De sociale principes worden bij nieuwe inzichten aangepast en geschikt gemaakt voor de gemeenschappen waarvoor ze dienen. De deelnemers geloven niet in een instrumenteel vinkenlijstje en containerbegrippen, wel in maatwerk op locatie. Kadijk: “Ik merk dat de deelnemers er heel serieus werk van willen maken. Tegelijk valt er nog veel te leren. Precies dat gaan we ontdekken.” 

Verbinding met de praktijk 

Het thema Sociale Duurzaamheid werd een aantal jaar geleden nadrukkelijk op de agenda gezet door Annemarie van Doorn. De algemeen directeur van DGBC kondigde eind mei haar vertrek aan, en gaat verder met het oprichten van de Community for Social Impact, waarmee ze dichter op de praktijk gaat staan. “Ik ben ontzettend blij dat het gesprek over sociale duurzaamheid ook binnen de wereld van DGBC goed op gang komt. Ik wil bereiken dat investeringen in de gebouwde omgeving daadwerkelijk sociale impact hebben. De bouw- en vastgoedsector kan hierin een enorm positieve bijdrage hebben maar dat vraagt wel om verbinding met de praktijk. En die verbindingen gaan we organiseren met de Community for Social Impact.”

Alliantie Sociale Duurzaamheid 

De alliantie bestaat uit Achmea Real Estate, Altera Vastgoed, Amvest, AM Gebiedsontwikkeling, a.s.r. real estate, Ballast Nedam Development, BPD (Bouwfonds Gebiedsontwikkeling), Bouwinvest Real Estate Investors, CBRE Investment Management, Dura Vermeer, EDGE Technologies, Heijmans, MRP Development, Synchroon, Vesteda, VORM, Zadelhoff. 

Aansluiten

Organisaties die ook willen aansluiten kunnen contact opnemen met Marieke Olsthoorn, Manager Externe betrekkingen bij DGBC, (m.olsthoorn@dgbc.nl).