Kantoren Zuidas Amsterdam
Laatst bewerkt: 26 maart 2025
Gepubliceerd: 13 maart 2025
Leestijd: 3 minuten

Whitepaper Value Case Paris Proof Kantoren

De vraag naar Paris Proof kantoren neemt steeds verder toe. Eindgebruikers en vastgoedbeleggers stellen hogere eisen aan de duurzaamheid van hun gebouwen, met het oog op toekomstige regelgeving en doelstellingen. Bij Dutch Green Building Council (DGBC) ontvangen we regelmatig vragen over hoe je een bestaand gebouw daadwerkelijk Paris Proof maakt. Welke verduurzamingsmaatregelen moeten we nemen? En wat zijn hiervan de kosten en baten? Alleen lagere energiekosten maken de business case van een grootschalige renovatie niet haalbaar.

Downloaden

Daarom hebben we, in samenwerking met onze werkgroep Kantoren, deze ‘Value Case Paris Proof Kantoren’ uitgebreid onderzocht. We delen de resultaten van dit onderzoek in een whitepaper, met praktische inzichten en adviezen voor iedereen die de ambitie heeft om bestaand vastgoed in lijn te brengen met de toekomstige duurzaamheidsnormen.

Wat doet het Paris Proof maken van een kantoorgebouw met het rendement?

Martin Mooij portret DGBC

Martin Mooij

Programmamanager Paris Proof / Manager Certificering

Martin Mooij, Programmamanager Paris Proof bij DGBC: “We zien steeds meer Paris Proof gebouwen, met name in de grote steden en bijvoorbeeld aan de Zuidas. Terwijl we bij Paris Proof kantoren eerder voornamelijk naar de energetische business case keken, groeide onze belangstelling naar de business case vanuit het perspectief van de belegger: wat doet het Paris Proof maken van een kantoorgebouw met zijn rendement?”.

Kosten en baten van Paris Proof bepalen 

Om inzicht te verkrijgen in de daadwerkelijke business case, heeft Royal HaskoningDHV met de Werkgroep Kantoren van DGBC een onderzoek uitgevoerd naar de verduurzamingskosten en de waardeontwikkeling van Paris Proof vastgoed. 

In de whitepaper geven we antwoord op de volgende onderzoeksvragen:  

  1. Welke generieke maatregelen moeten worden uitgevoerd om een kantoor Paris Proof te maken? 
  1. Wat zijn de werkelijk te verwachten kosten van verduurzaming van kantoren naar Paris Proof? 
  1. Wat zijn de mogelijke en noodzakelijke baten, in de vorm van een hogere huur en een hogere waarde, van Paris Proof vastgoed in diverse stedelijke regio’s in Nederland? 
  1. Hoe verhouden deze baten en lasten zich tot elkaar en wat zijn de business cases in deze regio’s in Nederland? 

Conclusies als startpunt voor discussie en versnelling 

Op basis van ons onderzoek komen wij tot een vijftal conclusies en aanbevelingen, die we in de whitepaper verder onderbouwen: 

  1. Paris Proof in de G4-steden: positieve business case 
  1. Ontwikkel oplossingen voor Paris Proof renovaties op de B en C-locaties 
  1. Duidelijkheid in regelgeving is een vereiste 
  1. Neem toekomstige kosten mee in waarderingen 
  1. Organiseer de vraagkant 

Met deze publicatie willen we het gesprek openen over de kosten en baten van de verduurzaming naar Paris Proof, zodat marktpartijen deze kosten mee kunnen nemen in hun aan- en verkoopwaarderingen, business cases en taxaties. Op deze manier wordt duidelijk op welke locaties Paris Proof al mogelijk is en geven we de eerste denkrichtingen voor oplossingen op locaties waar Paris Proof op dit moment nog lastiger is te realiseren en waar andere oplossingen en concepten passen.