Duurzaam bouwen woordenboek
Laatst bewerkt: 24 februari 2025
Gepubliceerd: 17 januari 2025

Energieflexibiliteit

Het vermogen van een gebouw om het energieverbruik aan te passen aan de vraag en het aanbod van energie op het net.

Een energieflexibel gebouw kan reageren op prijsprikkels, vraagveranderingen en de beschikbaarheid van hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind. Door de mogelijkheid om te reageren op de vraag en aanbod van energie ontstaan diverse voordelen:

Invloed op netcongestie

Netcongestie treedt op wanneer het transport van elektriciteit groter is dan de capaciteit van het net. Zo ontstaat filevorming op het elektriciteitsnet. Energieflexibiliteit speelt een belangrijke rol in het verlichten van netcongestie door het gebruik te verplaatsen naar daluren of periodes met overvloedige hernieuwbare energie. Hierdoor dalen de piekbelastingen en wordt de belasting op het elektriciteitsnet beter gespreid. Dit draagt bij aan een stabieler en efficiënter elektriciteitsnetwerk.

Het meetbaar maken van energieflexibiliteit

Smart Readiness Indicator (SRI)een richtlijn geïntroduceerd, waarmee de slimheid van gebouwen meetbaar is gemaakt. Het resultaat van de smart-ready beoordeling drukt onder andere uit hoe dicht het gebouw bij maximale energieflexibiliteit komt. Dit is een kwalitatieve beoordeling waarbij wordt gekeken naar de aanwezigheid van gebouwoplossingen. Daarnaast geeft de SRI inzicht in welke maatregelen kunnen helpen om de beoordeling te kunnen verhogen.

Intelligente energiemodellen voor energieflexibiliteit

In het onderzoeksproject Brains4Buildings (B4B) wordt gewerkt aan open source energiemodellen van gebouwen. Hiermee kunnen gebouwbeheerders en netbeheerders profiteren van een gebalanceerder en veerkrachtiger energiesysteem.