Carbon Stories: Transition! From theory to practice
Dit evenement heeft reeds plaatsgevonden.
Bekijk de agenda voor aankomende evenementen en trainingen.
Deze 12e editie markeert de afronding van het tweede jaar van de debatreeks Carbon Stories. Deze mijlpaal speelt zich af in het kader van de tentoonstelling 'HOW DO WE WILLEN BOUWEN M4H 2030', die 200 jaar bouwpraktijk overspant, van 1900 tot 2100. Carbon Stories brengt deze intergenerationele benadering op het podium met een inspirerende cast om verleden, heden en toekomst te bespreken. Hoe komen we tot een echt duurzame bouwpraktijk? Wat zijn de uitdagingen? Hoe kunnen we versnellen? Woensdag 11 september komen deze vragen aan bod in het debat 'Transition! From theory to practice'.
De afgelopen edities van Carbon Stories zoomden in op de mogelijkheden van CO₂-reductie in de gebouwde omgeving, elke editie door een andere thematische lens. Onderwerpen varieerden in schaal, van stedenbouw tot gebouwtypologieën tot materialen. Onderwerpen varieerden in focus, van circulariteit tot financiële modellen tot een dialoog over systemische innovatie.
Na twee jaar is het tijd om weer eens uit te zoomen en in te zoomen op de hoofdvragen van de transitie van onze sector. Wat zijn de belangrijkste uitdagingen? Op het gebied van kwantificering, beschikbare middelen, maar ook op het gebied van onze mentale capaciteiten om een transitie tot stand te brengen. Het komende seizoen zoomen we in op hoe we de geleerde lessen tot nu toe kunnen toepassen op Rotterdam in het algemeen en het M4H-gebied in het bijzonder.
Prof. Dr. Ir. Jan Rotmans, een internationale autoriteit op het gebied van transities en duurzaamheid, zal een keynote lezing geven over transitie, de schaal en omvang van de verandering van tijdperk. Hoe raakt dit de gebouwde omgeving? In welke condities gedijen transities? Waar staan we nu, in het tweede deel van 2024?
Sam van Hooff, duurzaamheidsadviseur bij Dura Vermeer Bouw Heyma, zoomt in op wat de transitie naar duurzaam bouwen vraagt van een groot aannemingsbedrijf. Van mentale verandering tot praktische voorbeelden van verandering in logistiek, processen en materialen.
Sacha Brons is een van de drijvende krachten achter het opnemen van de waarde van biogene opslag in financiële modellen. Als mede-initiatiefnemer van Nederlandse Carbon Credits, specifiek voor de bouw van opgeslagen CO₂, zal hij vertellen hoe Carbon Credits kunnen fungeren als een echte versneller van transitie in de landbouw- en bouwsector, in plaats van een alibi voor de instandhouding van achterhaalde bedrijfs- en productiemodellen.
Het debat wordt gemodereerd door Geert Maarse. Dit evenement is Engelstalig.
Carbon Stories is een initiatief van GROUP A | CARBONLAB, Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam en KeileCollectief.