Thema's - Paris Proof

Meten: Sturen op werkelijk gebruik en CO₂-budget

Om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen zal er flink energie bespaard moeten worden. DGBC stuurt met het programma Paris Proof op inzicht en vermindering van het werkelijk gebruik. Hiermee kunnen we daadwerkelijk de uitstoot van de bestaande gebouwen reduceren.

De ambitie van het Klimaatakkoord is een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in 2050 met 95% ten opzichte van 1990.

Voor utiliteitsgebouwen wordt voor het realiseren van deze doelstelling vooral ingezet op het vaststellen van een wettelijke eindnorm voor de energetische kwaliteit van gebouwen in 2050. Daarom moet bijvoorbeeld nieuwbouw voldoen aan de BENG-norm, die is vastgesteld aan de hand van de methode NTA 8800. In de praktijk blijkt er echter een mismatch te zijn tussen het werkelijke energiegebruik van gebouwen en het energiegebruik dat verwacht wordt op basis van een theoretische berekening.

Werkelijk energiegebruik meten met WEii

De Werkelijke Energie intensiteit indicator (WEii) maakt op een uniforme wijze inzichtelijk wat een gebouw per vierkante meter per jaar aan energie gebruikt. Op WEii.nl is het mogelijk om gebouwen eenvoudig en snel te beoordelen op het werkelijke energiegebruik. Gebouweigenaren en -gebruikers krijgen daardoor direct inzicht in de werkelijke energieprestaties van hun pand in relatie tot gelijkwaardige panden in hun sector, in plaats van een theoretisch inzicht. Daarnaast ontstaat direct een beeld van hoe ver ze verwijderd zijn van de Parijse klimaatdoelstellingen of zelfs een energieneutraal gebouw.

Naar WEii.nl

Laatste nieuws

De Pershal in Amsterdam

De Pershal getransformeerd tot spectaculaire kantooromgeving

Detail hout architectuur

Dit zijn de trends in circulair bouwen voor 2025

Gerechtsgebouw Almelo Paul de Ruiter Architects

Start bouw gerechtsgebouw Almelo door Paul de Ruiter Architects en i29