Waarom dit project?
Huidige klimaatinstallaties verbruiken veel energie en grondstoffen, wat een aanzienlijke belasting vormt voor het milieu. Gezien de schaarste aan grondstoffen en de urgentie om de klimaatdoelen van 2050 te behalen, is er noodzaak om de energie- als de materiaalprestaties van klimaatinstallaties te verbeteren.
Dit project richt zich op de ontwikkeling van circulaire klimaatinstallaties die de milieu-impact drastisch verlagen. Dit wordt bereikt door innovatieve renovatieconcepten te ontwikkelen, circulaire oplossingen te testen en deze op grotere schaal te implementeren.
Rol DGBC
DGBC is een van de initiatiefnemers van het project en trekker van het resultaat “Gedragen Transitie”. Daarbinnen wordt een learning community opgezet met de betrokken stakeholders van binnen en buiten de keten, waar de ontwikkelde circulaire oplossingen kunnen landen. Er wordt onderzocht welke randvoorwaarden nodig zijn op het gebied van kennis, kunde en systeemverandering voor het toepassen van circulaire installaties. Vervolgens worden deze randvoorwaarden verder ontwikkeld en aangeboden om tot brede acceptatie te komen. De learning community is een kennisplatform, maar zorgt ook voor activiteiten waar kennisuitwisseling kan plaatsvinden. Denk daarbij aan publicaties die voortvloeien uit de andere deelresultaten, webinars, e-learnings en een education challenge vanuit de Hogeschool Utrecht.
Programmamanager Circulariteit Ruben Zonnevijlle: “De brede betrokkenheid van partijen in het consortium is een goede hoeksteen om voor de komende jaren stappen te zetten richting circulaire installaties. Nu is het moment om concreter aan de slag te gaan met circulaire installaties, als vervolg op de Actie-Agenda die DGBC opstelde samen met TVVL en Techniek Nederland. Het project kan goed samengaan met de Routekaart Circulaire Klimaatinstallaties die we momenteel ontwikkelen voor de Transitieagenda’s Circulaire Maakindustrie en – Bouweconomie.”
Wat levert het project op?
In het project worden drie gevalideerde concepten voor circulaire installaties en zeven geoptimaliseerde circulaire producten ontwikkeld, die op de markt beschikbaar komen. Daarnaast worden drie goedgekeurde alternatieve businessmodellen en productieketens voor circulaire installaties gerealiseerd. Ook wordt een open dataplatform gelanceerd om de milieu-impact van de installaties nauwkeurig te meten.
Door hergebruik van materialen worden zowel de initiële investeringskosten voor grondstoffen als de lange-termijnkosten verlaagd, wat installatiebedrijven aanzienlijke besparingen oplevert. Dit bevordert de versnelde adoptie van circulaire installaties.
Op de lange termijn kunnen circulaire installatietechnieken de milieu-impact van klimaatinstallaties met maar liefst 78% verminderen. Dit versterkt niet alleen de circulaire economie, maar verhoogt ook de concurrentiekracht van de Nederlandse installatiebranche.
Wie doen er mee?
Het project wordt uitgevoerd door een consortium bestaande uit:
Bonarius Techniek B.V., Building Changes B.V., Hoppenbrouwers Techniek B.V., Inside Out Technologies, Itho Daalderop B.V., LBP|SIGHT, REWIND fans en electronics B.V., Schneider Electric the Netherlands B.V., SPIE Building Solutions B.V., Squarewise Transitions B.V., Stichting Dutch Green Building Council, Stichting Hogeschool Utrecht, Stichting MRPI, Technische Universiteit Delft, TNO, TVVL, Wasco en W/E Adviseurs.
Daarnaast ondersteunen Bo-ex, De Alliantie, Circonnect en Zehnder het project als steunverklaarders. Zij stellen enkele locaties of delen daarvan beschikbaar voor tests in living labs.
De partners worden bijgestaan door een klankbordgroep met vertegenwoordigers van: Achmea Real Estate, BNA, Inbo, LUKA, TBI, Techniek Nederland, Technische Unie, TKI Bouw en Techniek, TKI Urban Energy en Van Dillen Bouwgroep. Deze groep brengt inzichten vanuit diverse stakeholders in en draagt de projectresultaten uit binnen hun netwerk.