Jaren eerlijk vergelijken
"Het aardgasverbruik is grotendeels afhankelijk van hoe koud het in de winter is, maar het gebouw zelf wordt niet opeens duurzamer van een relatief warme winter. Om jaar op jaar te kunnen vergelijken en te kunnen zien welke invloed verduurzamingsmaatregelen werkelijk hebben, corrigeren we voor weersomstandigheden", licht DGBC-programmamanager Martin Mooij toe. Dit is een van de redenen waarom de WEii gekozen is voor de portefeuille-aanpak. Partijen moeten voor de omgevingsdiensten een daadwerkelijke energiereductie aantonen, WEii maakt dat mogelijk.
Met het WEii-protocol 3.0 die in 2023 werd doorgevoerd, wordt standaard een weerscorrectie gedaan op de WEii-score. De correctie wordt uitgevoerd op basis van graaddagen en zonuren van het dichtstbijzijnde meteostation. Dit meteostation wordt automatisch bepaald wanneer je het adres van een gebouw invoert in de rekentool. Je hoeft hier dus zelf niets extra’s voor te doen.
2024 was opnieuw een warm jaar, maar de zon scheen wel iets minder, zoals te lezen in berichtgeving van het KNMI. De energie voor verwarming wordt daardoor negatief gecorrigeerd: de WEii-score zal iets hoger uitvallen dan op basis van het energiegebruik wellicht verwacht wordt, wat het meest zichtbaar is bij slecht geïsoleerde gebouwen. Bij gebouwen met PV wordt de WEii-score voor de meeste plaatsten in Nederland dit jaar juist positief gecorrigeerd en levert de weerscorrectie lokale opwek een lagere WEii-score op.
Naast weerscorrectie ook CO2-emissiefactoren
Als we het werkelijk energiegebruik van een gebouw weten, geeft de WEii-tool de CO2-emissie die gerelateerd is aan dat energiegebruik. Dit levert een WEiiCO2 op. Martin Mooij: "Door onder meer de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), moeten steeds meer partijen rapporteren over onder andere hun emissies. Vastgoed is daar een onderdeel van. Met WEii gaan we hier nog meer op inspelen, door het resultaat op te splitsen in bekende ‘scopes’ uit het Greenhouse Gas (GHG) protocol."
De emissiefactoren worden per jaar vastgesteld. Daarbij volgen we de geharmoniseerde lijst van CO2emissiefactoren.nl voor de Nederlandse markt. Deze lijst wordt ieder jaar geactualiseerd op basis van de meest recente inzichten door een breed panel van experts. Er zijn verschillende trends waar te nemen. De emissiefactor voor elektriciteit neemt bijvoorbeeld verder af door de snelle verduurzaming van het net. De emissiefactor van gas loopt juist op, door de import van LNG.
Certificering
Inmiddels hebben zo’n 150 deelnemers de WEii-training gevolgd en zijn er 11 licentiehoudende bedrijven. De markt staat daarmee klaar om WEii-certificaten af te geven over het jaar 2024. Deze certificaten kunnen dienen als bewijs van de bereikte energie- en CO2-reductie ten behoeve van duurzaamheidsjaarverslagen en -rapportages. Ook kan een gebouw met een WEii-certificaat dienen als een goed voorbeeld voor de markt, zeker wanneer het Paris Proof-niveau is behaald.