Het Leidse laboratoriumgebouw Biopartner 5 voldoet aan de Parijse klimaatdoelstellingen. En niet alleen wat betreft energiegebruik. Bij de ontwikkeling van het gebouw is ook rekening gehouden met de CO2-impact van de ingezette materialen. En die combinatie maakt Biopartner 5 uniek. Het gebouw blijft binnen het toegestane CO2-budget om de klimaatdoelstellingen te halen.
Biopartner 5 is een gelaagd laboratoriumgebouw waarin high- en lowtech samenkomen. Het gebouw is verbonden met zijn directe omgeving. Zowel in architectonisch als landschappelijk ontwerp, materialisering en programmering is ingezet op interactie tussen de gebruikers van het gebouw en de campus. Zo ontstaat een inspirerende werkomgeving waarin de samenwerkende cultuur van het Leiden Bio Science Park centraal staat.
Hergebruikte materialen
Het laboratorium op het Leiden Science Park is voor een groot deel opgetrokken uit hergebruikte materialen. Zo is 165.000 ton hergebruikt staal ingezet voor de constructie van het gebouw. Dit staal is afkomstig van een oud laboratorium even verderop, het ‘donorgebouw’. Baksteenpuin is gebruikt voor het onderste deel van de gevel. En ook de keramische toiletpotten, gangpuien, vloerbedekking en de bestratingen in het gebouw zijn hergebruikt.
Complete CO2-impact berekend
De complete CO2-impact van materialen en het energiegebruik is doorgerekend door duurzaamheidsbureau NIBE. Het blijkt dat de totale CO2-impact 248 kg CO2/m2 is.
Milieulast beperken
Per gebouwonderdeel is uitvoerig gekeken naar de meest passende, haalbare oplossing om de milieulast van het bouwen te beperken. Deze werkwijze heeft geleid tot een gebouw waarbij de CO2-emissie 40% lager ligt dan de gemiddelde huidige bouwpraktijk en een MPG van 0,53 scoort. Naast een goede milieuprestatie leverde de gestelde duurzaamheidsambitie een grote betrokkenheid van vele partners op die het project als kans zagen om eigen circulaire ambities uit te bouwen.
Trouw bracht eerder een bezoek aan BioPartner 5. Lees de reportage hier.