In de Amsterdamse buurt Kop Zuidas staat Crossover. Het complex op de hoek van de afrit A10 Zuid en de Europaboulevard combineert 11.000 m2 kantoorruimte met 130 starterswoningen in een multifunctioneel modern concept. Het project is BREEAM-NL Outstanding gecertificeerd en heeft een WELL-certificaat.
Crossover is een zogeheten mixed-use gebouw. Dat wil zeggen dat het complex ruimte biedt aan kantoren, woningen en horeca – waaronder gastronomisch restaurant Showw. Op alle duurzaamheidsdoelen voor dit gebouw zijn flinke ambities en stappen gezet. Zo is er bijvoorbeeld een sterke koppeling gemaakt tussen duurzaamheid en gezondheid. Dat heeft zich vertaald naar een BREEAM Outstanding- en WELL-certificaat. (WELL zegt iets over de kwaliteit van het binnenklimaat van een gebouw en welke invloed dat heeft op het welzijn van de gebruikers.)
Het gebouw is energieneutraal (EPC=0) met energielabel A++++. Naast zonnepanelen en een zeer energiezuinige WKO zijn er dynamische led-verlichting en zone-specifieke klimatisering toegepast. Daarmee blijft het energiegebruik ook in de gebruiksfase onder de Paris Proof grenswaarde.
Van gezond tot circulair
Crossover is duurzaam op vrijwel alle fronten. Er zijn specifieke maatregelen genomen op het vlak van energiebesparing, klimaatadaptatie, gezondheid en circulariteit. Zo zorgt de gedeelde warmte-koudeopslag (WKO) voor wonen en kantoor voor een flinke energiebesparing; op het gebied van klimaatadaptatie zijn er waterbergende dakterrassen met groene balustrades; het WELL-certificaat geeft aan dat het complex een gezonde werkomgeving is en de stenen van StoneCycling vormen de circulaire component in het project.
‘Baksteen’ van afval
Crossover heeft een flexibel betonnen casco en er is gewerkt met onderdelen op basis van hergebruikt materiaal. Een voorbeeld daarvan is de Waste Based Brick van StoneCycling. Crossover is tot nu toe het grootste project waarbij die ‘baksteen’ is gebruikt. En ook het hoogste. Maarten Markus, Manager Duurzaamheid bij AM, vertelt dat de bouwers niet zomaar aan de slag konden met de Waste Based Bricks. “Deze stenen waren nog niet eerder gebruikt voor hoogbouw. Dus om een veilige en duurzame toepassing te kunnen garanderen was onderzoek nodig.”
Bidirectioneel laden
Het complex beschikt over getrapte terrassen die flink vergroend zijn. Hier vindt de waterberging plaats. In de parkeergarage staan deelauto’s van WeDriveSolar voor zowel de kantoormedewerkers als de bewoners. WeDriveSolar is een Utrechts project dat deelauto’s combineert met de techniek van bidirectioneel laden. Auto’s die niet in gebruik zijn, kunnen stroom terugleveren aan het net op momenten dat er veel vraag is naar (groene) stroom.
Zoek naar een win-win-oplossing
Duurzaamheidsmanager Markus wil partijen die aan vergelijkbare projecten beginnen, graag iets meegeven: “Probeer een win-win-oplossing tussen functies en maatschappelijke opgaven te vinden. Het energiesysteem in het complex – de WKO – werkt extra efficiënt door de combinatie wonen en werken. Op jaarbasis heeft het kantoor meer koelbehoefte en de woningen meer warmtebehoefte. Door deze uit te wisselen ontstaat er een beter functionerend en energiezuiniger systeem Ook de gekozen duurzaamheidsoplossingen, zoals gezondere materialen, dragen bij aan de meetbare gezondheidsprestatie in WELL. De deelmobiliteitshub profiteert van twee verschillende gebruiksprofielen, namelijk zakelijk en privé.”