De Omloop, modulaire houtbouw in Utrecht

In De Omloop in Utrecht zijn 44 woningen gerealiseerd in verschillende groottes en prijsklassen, waarvan 10 in modulaire houtbouw. Het project is in 2024 opgeleverd.

Opvallend aan De Omloop is dat het een mini-gebiedsontwikkeling is, waar alles in zit om te bouwen aan een toekomstbestendig Utrecht. Het is een voorbeeld van materiaalgebonden Paris Proof-bouw; een modulair, houten bouwsysteem dat in combinatie met een zeer zuinig energiesysteem ook op whole life carbon goed scoort.

Inzetten op hergebruik

Bijzonder zijn de innovatieve, modulaire Sustainer Homes van hout. Dit zijn prefab modules die je aan elkaar kunt koppelen om zo woningen te creëren. De MPG-score van deze is zeer laag. Helaas zijn de Sustainer Homes niet altíjd inzetbaar. Dat bleek tijdens de ontwerpfase. De modules kunnen bijvoorbeeld moeilijk hoogteverschillen overbruggen. Ze zijn niet te schakelen, wanneer de ondergrond afloopt. Mogelijk kan dit in de toekomst wel maar het concept was hier nu niet op berekend. Hierdoor moesten er voor een deel van de woningen andere keuzes worden gemaakt.

Daarvoor is uiteindelijk gekozen voor conceptuele betonbouwconcepten. “Ondanks het feit dat houtbouw niet overal op toepasbaar is door technische beperkingen, kun je het nog wel inzetten voor een deel van je project,” legt Maarten Markus Manager Duurzaamheid bij AM, uit. “Voor de rest van de woningen kun je dan inzetten op een groter aandeel hergebruik van materialen.”

PVT-panelen

Naast houtbouw en hergebruik zijn er ook specifieke maatregelen genomen op het gebied van energiebesparing. Omdatbodemenergiebronnen op de locatie niet zijn toegestaan, was een warmte-koudeopslag geen optie. Daarom is er gekozen voor PV-thermische panelen (PVT) die zorgen voor een ruimte-efficiënt en energie-efficiënt systeem. PVT-panelen zijn zonnepanelen die naast stroom ook warmte opwekken. Ze zijn energie-efficiënt doordat ze zonnewarmte direct omzetten in warm tapwater of warm water voor verwarming.

In de gezamenlijke binnentuin, die dient als ontmoetingsruimte, is veel rekening gehouden met klimaatadaptatie en biodiversiteit.

Is houtbouw passend?

Een wijze les die uit dit project volgt, is dat conceptuele houtbouw niet op elke locatie kan worden toegepast. Hoogteverschillen zijn een grote beperking. Het hoogteverschil hier is onderdeel van het stedenbouwkundig plan van de gemeente Utrecht. Markus wil daarom graag iets meegeven aan gemeenten: “Dit project laat zien dat gemeenten in tenders niet alleen moeten sturen op een lage MPG, lage CO2-uitstoot en houtbouw, maar dat zij ook moeten nadenken over de condities waarbij houtbouw passend is.”