De techniek van de luchtbehandelingskasten op het dak van kantoorgebouw IJsselhof in Arnhem bleek in de zomer van 2019 niet langer opgewassen tegen de steeds hogere buitentemperaturen. In plaats van de koelmachines te vervangen, koos eigenaar Rudius Vastgoed ervoor om een duurzame investering te doen. Samen met verduurzamingsbedrijf Energy Bridge ging de gebouweigenaar in 2020 de uitdaging aan om de verouderde techniek op een moderne manier te vervangen en daarbij het gebouw meteen verder te verduurzamen.
Inmiddels dienen twee warmtepompen als vervanger van de traditionele koelmachines. Een ideale oplossing, omdat ze in de zomer koelen en in de winter verwarmen. Daarnaast zorgen ze voor een jaarlijkse besparing van bijna 90 procent aardgas ten opzichte van een oplossing met koelmachines.
Paris Proof
Ook de keuze om zonnepanelen op het dak te plaatsen draagt bij aan de verdere verduurzaming van het gebouw. Dankzij de PV-panelen is het verbruik van 112 kWh/m2 in de oude situatie, gedaald tot 103 kWh/m2. De duurzame vervanging van de koelmachines door warmtepompen en de renovatie van de luchtbehandelingskasten zorgen voor een verdere daling tot 66 kWh/m2. Daarmee is de Paris Proof-norm van 70 kWh/m2 voor dit kantoor gehaald.
“We verwachten met slimme sturing het energieverbruik nog verder te kunnen verlagen tot onder de 60 kWh/m2, doordat we geen aardgas meer hoeven te gebruiken”, aldus Directeur Jan-Maarten Elias van Energy Bridge. Ook nadat duurzame installaties zijn gerealiseerd, valt er in de exploitatiefase dus nog veel te winnen. Dit kan bijvoorbeeld door optimaal gebruik te maken van regeltechniek voor een goede afstemming.
Met deze resultaten toont de verduurzaming van IJsselhof aan dat de Paris Proof-norm snel en eenvoudig kan worden behaald. De installaties moesten op een natuurlijk moment worden vervangen, waarna in twee jaar tijd meerdere stappen na elkaar zijn genomen. Partijen die een vergelijkbare verduurzamingsslag willen maken, raadt Elias aan om elk vervangingsmoment in te zetten om zoveel mogelijk te verduurzamen. “De vervanging van de installaties komt regelmatiger voor dan bouwkundige vervangingen. Met duurzame installatietechniek is dan ook veel winst te behalen”, legt hij uit. Daarnaast tipt Elias andere gebouweigenaren om eerst een expert naar de bestaande installaties te laten kijken: “Ook een bestaande luchtbehandelingskast heeft veel mogelijkheden om extra energie te besparen.”
Een groene deal voor een Shared Incentive
Door rekening te houden met het budget uit het meerjarenonderhoudsplan (MJOP), bleef de nodige extra investering voor de verduurzaming van IJsselhof beperkt. Omdat eigenaar Rudius Vastgoed wel graag rendement op deze investering wilde realiseren, stelden ze samen met Energy Bridge een Green Deal contract op voor de huurders.
In de nieuwe situatie verzorgt Energy Bridge de continuïteit voor een aangenaam binnenklimaat. Met het Green Deal contract zijn de tarieven voor de huurders in kleine mate verhoogd, op basis van de opbrengst van de PV-panelen. Daarnaast hebben ze nu een comfortabeler binnenklimaat, op zowel warme als koude dagen. Dankzij deze extra huurinkomsten en het lagere aardgasverbruik kan de eigenaar de gedane meerinvestering voor de verduurzaming terugverdienen.
Het gesloten Green Deal contract maakt dit project een praktijkvoorbeeld voor de stap van ‘Split Incentive' naar ‘Shared Incentive’. Bij traditionele huurcontracten zijn investeringen en de daaruit voortkomende voordelen vaak niet evenredig verdeeld tussen de betrokken partijen, wat investeringsbeslissingen belemmert. In dit geval profiteren alle partijen van de nieuwe, duurzamere installaties die het kantoorgebouw Paris Proof maken.