Mediavaert Amsterdam

Sinds zomer 2024 huist mediaconcern DPG Media in een nieuw pand: Mediavaert Amsterdam. Het gebouw dat werd ontwikkeld door Being, is een van de grootste hybride houten kantoorgebouwen van Europa. Het gebouw werd begin 2024 opgeleverd en biedt naast veel kantoorruimte ook een tweelaagse parkeergarage, diverse ruimtes voor bijeenkomsten, maar ook radiostudio’s, restaurants en sportfaciliteiten.

Mediavaert is het nieuwe hout-hybride hoofdkantoor van DPG Media Nederland in Amsterdam-Duivendrecht. Het kantoor is voor DPG Media op maat gemaakt. Met 31.600 m2 kantoorvloer, is er in het nieuwe hoofdkwartier van het mediaconcern naast flexibele werkplekken, stilteruimtes en brainstormplekken, ook ruimte voor radio- en opnamestudio’s, restaurants, een koffiebar én een aansprekende eventlocatie aan de kade van de Duivendrechtsevaart.

Welzijn en gezondheid

De afwisseling tussen vides en andere gedeelde ruimtes zorgt voor een open karakter en veel daglicht. Groenvoorzieningen in, op én rondom het gebouw creëren een inspirerende werkomgeving die het welzijn en de gezondheid van de gebruikers bevordert.

Houtbouw op grote schaal

De innovatieve mediahub aan de Van der Madeweg vormt vanaf de zomer van 2024 de thuisbasis van diverse redacties en radiozenders, waaronder de Volkskrant, Trouw, Parool, Qmusic, Joe en NU.nl. Met een omvang van 46.000 m2 mag het gebouw zich tot een van de grootste hout-hybride kantoren van Europa rekenen.

Mediavaert laat zien dat houtbouw op grote schaal mogelijk én commercieel aantrekkelijk is. Daarnaast draagt houtbouw bij aan een duurzaam en esthetisch gebouw dat een positief effect heeft op het welzijn van haar gebruikers. 

Strakke planning

De einddatum van het bouwproject was heilig. Om de strakke planning te kunnen handhaven, werd er alvast gestart met de bouw van de bouwkuip, terwijl de ontwikkeling van het gebouw nog gaande was, en ook de aanbestedingsprocedures nog niet waren afgerond. De coronapandemie en stijgende bouwkosten leidden tot uitdagingen, maar met wederzijds begrip, flexibiliteit en een goede samenwerking tussen alle partijen werd toch een uitstekend eindresultaat bereikt.

Leerzaam: het belang van data

Voor het gebouw is een berekening gemaakt met het Paris Proof Materiaalgebonden Protocol. De score die daaruit volgde is 262 kg CO2/m2. Dat is maar iets boven de grenswaarde van 250 kg CO2/m2. Met een iets andere materiaalkeuze had het project binnen de grenswaarde kunnen blijven. Vooral de gevel, met aluminium, glas en keramiek, heeft een hoge impact. Daarbij ontbrak het bij bepaalde materialen (bijv. zonnepanelen en houten liggers) aan categorie 1-data, die voor de MPG-score erg belangrijk is. Materialen en producten worden geschaald in categorie 1 t/m 3. Categorie 3 geeft aan dat er weinig data beschikbaar is over bijv. herkomst van materialen. Categorie 1 betekent veel data. Een zonnepaneel met categorie 3-data krijgt zodoende een slechtere MPG-score dan een paneel met categorie 1-data.

Het beschikbaar hebben van de juiste data is dus een belangrijk aandachtspunt voor volgende projecten. Dat maakt het mogelijk te sturen op de inkoop van duurzaam geproduceerde of hergebruikte materialen.

Zon, groen en water

Een belangrijke keuze in het ontwerp is de toepassing van 7.000 m3 hout in de constructie, wat een positief effect heeft op de CO2-uitstoot en het welzijn van de gebruikers. Groenvoorzieningen op, in en rondom het gebouw brengen groen en biodiversiteit in een voorheen stenig gebied. Wateropslagsystemen en andere voorzieningen zorgen voor een besparing op water. Het pand is voorzien van zonnepanelen en volledig vrij van fossiele brandstoffen. Er is een in het oog springende trap centraal in het gebouw geplaatst om traplopen te stimuleren. Daarnaast zijn er terrassen en is er een looproute van 430 meter rondom het gebouw, zodat gebruikers een frisse neus kunnen halen en kunnen ontspannen in het groen.