Pal naast het stadhuis van Vlaardingen is in de jaren ‘70 een stadskantoor gebouwd, vlak nadat de stad zelf was uitgebreid met twee volledige woonwijken. Deze bouwperiode staat niet bepaald bekend om de duurzame prestaties. Toch is het gebouw intact gehouden tijdens de verbouwing ongeveer vijf jaar geleden. En is het ook nog eens Paris Proof!
Duidelijke wens
Toen de gemeente de opdracht tot verbouwen van het Stadskantoor bij Kraaijvanger Architects neerlegde was er een duidelijke wens: duurzaamheid was van cruciaal belang. Kraaijvanger vertaalde dat naar het huidige ontwerp, maar daarvoor moest nog veel werk worden verzet. “Dit gebouw is volledig gestript en ontdaan van onnodige toevoegingen om te komen tot een samenhangend, stedelijk volume”, schrijft Kraaijvanger bij een verslag van het project.
Van het gas af
Het stadskantoor uit de jaren ‘70 werd dus volledig gestript en weer opgebouwd met zoveel mogelijk recyclebare materialen. Op het dak liggen zonnepanelen en waar geen panelen liggen, is het met een moslaag bedekt. Dat isoleert en houdt water vast bij regenbuien. Zo is meteen een stap gezet naar klimaatadaptatie. Ook is ervoor gekozen om tijdens de verbouwing van het gas af te gaan.
Minimaal verbruik
De renovatie van het gebouw leverde een spectaculair resultaat op. Dankzij een warmtepomp en de zonnepanelen is het verbruik minimaal. Het gebouw van ruim 5706 m2 heeft een verbruik van 43 kWh per vierkante meter per jaar.