Wooncomplex De Groene Kaap in Rotterdam

In Rotterdam-Katendrecht staat appartementencomplex De Groene Kaap, dat in 2021 werd opgeleverd. Het complex van Altera Vastgoed biedt een gevarieerd aanbod van 2-, 3- en 4-kamerappartementen tot 155 m² en daarnaast nog een aantal stadswoningen.

De Groene Kaap bestaat uit vijf woonblokken met 450 appartementen, penthouses, stads- en hofwoningen, vier commerciële ruimten en twee parkeergarages. De bijzondere architectuur maakte het mogelijk een groot aantal verschillende woningen te realiseren. Zo zijn er 291 grotere stadsappartementen (waarvan 24 penthouses) met drie, vier of vijf kamers. Ook zijn er kleinere tweekamerappartementen en nog eens 65 ruime stadswoningen van 160 m². De grootte van de appartementen en woningen varieert van 48 m2 tot 166 m2. Door de grote variatie is De Groene Kaap geschikt voor diverse doelgroepen met verschillende levensstijlen in verschillende levensfases, wat bijdraagt aan de inclusiviteit van de wijk.

Daktuin met looppaden

Alle woonblokken in het complex zijn verbonden door middel van daktuinen met bijbehorende bruggen. Een looppad loopt via de verschillende blokken vanaf de begane grond naar hogergelegen verdiepingen, waarna het pad weer zakt naar de begane grond. Bij de bouw zorgde dit ontwerp voor uitdagingen. Charlotte Butzelaar, marketing & communicatie officer bij Altera Vastgoed, vertelt: “De blokken en de daktuinen zouden gefaseerd worden opgeleverd. Daardoor was het lastig om de daktuinen gereed te hebben, voordat de eerste bewoners hun intrek zouden nemen in hun nieuwe woning. Toen tijdens de bouw bleek dat de verschillende blokken toch redelijk dicht op elkaar zouden worden opgeleverd, kon de realisatie van de daktuin naar voren worden gehaald en in één plantseizoen worden gerealiseerd. Zo waren de daktuinen alsnog op tijd klaar.”

Biodiversiteit in de binnentuin

Paris Proof

Met een WEii-score van 42,45 kWh/m2 (zuinig) en een energielabel A+++ voldeed het project bij de oplevering aan de doelstelling voor Paris Proof. Het lage werkelijk energiegebruik van de woningen dankt het complex aan de 420 zonnepanelen (pv), goede isolatie van de wanden en ramen en het feit dat het geheel gasloos is. Naast de energiezuinige appartementen en de geplaatste zonnepanelen speelt de binnentuin een grote rol. In het ontwerp is rekening gehouden met de natuur en de huidige en toekomstige weersinvloeden. De hoven en daktuinen vormen een doorgaande groene route waarover je een wandeling door het complex kan maken.

Natuurlijke spons

De daktuinen zijn voorzien van waterbuffering met bomen en planten. Zo fungeert de binnentuin als een natuurlijke spons, die na stortbuien het water langer vasthoudt, terwijl een geavanceerd wateropvangsysteem onder alle openbare ruimtes ervoor zorgt dat er geen druppel verloren gaat. Met ingemetselde vogelhuisjes, weelderige beplanting en een insectenhotel is er rekening gehouden met de biodiversiteit. Daarnaast zijn er rondom het gebouw ook AED’s geplaatst, waarmee Altera een bijdrage wil leveren aan een hartveilig Nederland.