Duurzaam bouwen woordenboek

EMS – Energiemanagementsysteem

Een energiemanagementsysteem (EMS) is een combinatie van hardware, software en een digitaal platform. Dit systeem helpt organisaties om het energiegebruik te monitoren, analyseren, optimaliseren en in geavanceerde systemen automatisch aan te sturen. Het doel van een EMS is om energie-efficiëntie te verbeteren, kosten te verlagen en de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Het systeem verzamelt real-time gegevens over energiegebruik, vaak via sensoren en slimme meters. Het EMS analyseert de verzamelde gegevens om inzicht te geven in energiepatronen, piekmomenten en inefficiënt gebruik. Op basis van deze analyse biedt het systeem aanbevelingen om het energiegebruik te reduceren, bijvoorbeeld door inefficiënties in apparatuur te identificeren. Het EMS genereert daarnaast rapporten over energiegebruik, CO2-uitstoot en kosten. Dit kan bedrijven helpen om te voldoen aan wet- en regelgeving (zoals EED-auditplicht) of duurzaamheidsdoelstellingen te meten. In geavanceerde systemen kunnen apparaten automatisch worden uitgestuurd, bijvoorbeeld om verlichting of HVAC-systemen (verwarming, ventilatie, airconditioning) uit te schakelen als deze niet nodig zijn.

Het vinden van een geschikte EMS-leverancier

De gewenste EMS-functionaliteiten zijn afhankelijk van de energiedoelen van een organisatie. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een stappenplan ontwikkeld om organisaties te helpen met het kiezen van een geschikte EMS-leverancier. 

GACS-verplichting

Per 1 januari 2026 moeten gebouwen met een verwarmings- of airco-installatie met een nominaal vermogen van 290 kW of meer, beschikken over een gebouwautomatisering- en controlesysteem (GACS) dat voldoet aan specifieke eisen. Met ingang van de EPBD IV zal deze verplichting gelden vanaf 70 kW. Lees hier meer over GACS.