ABN AMRO breidt Missie2030 uit met ambitieuze Paris Proof-norm

ABN AMRO kondigde onlangs aan haar bankbrede duurzaamheidsambitie Missie2030 uit te breiden naar de zogenaamde Paris Proof-norm. Met Missie2030 stelde de bank zichzelf ten doel om in 2023 de eigen panden naar minimaal label A te brengen en in 2030 de gehele onroerendgoedportefeuille van woningen en gebouwen die ze financiert naar gemiddeld label A te hebben gebracht. ABN AMRO voegt hier nu aan toe dat haar eigen panden in 2030 Paris Proof zullen zijn, volgens de methode die DGBC introduceerde.

Een energielabel geeft aan in hoeverre het pand over duurzame voorzieningen, zoals zonnepanelen, goede isolatie of een warmtepomp, beschikt. Hoe meer duurzame voorzieningen, hoe hoger het label. Ondanks dat dit veel bijdraagt aan verduurzaming van vastgoed, zegt dit nog weinig over de daadwerkelijke uitstoot. Want ook in een heel duurzaam pand kan de verwarming loeien, terwijl alle ramen openstaan. Paris Proof – de methodiek die DGBC heeft geïntroduceerd, voor een duurzaamheidsmeting op het daadwerkelijke energieverbruik – gaat daarom een stapje verder door de eis te stellen dat een utiliteitspand, zoals een kantoorgebouw, jaarlijks maximaal 50 kilowattuur (kWh) per vierkante meter* mag uitstoten.

Natuurlijk verduurzamen

De ambitie van ABN AMRO is om uiterlijk in 2030 het hoofdkantoor aan de Gustav Mahlerlaan op de Amsterdamse Zuidas en het kantoorpand aan de Foppingadreef in Amsterdam Zuidoost, samen met 62 bankkantoren in Nederland naar Paris Proof te brengen. Dit betekent dat met de bankkantoren in de komende tien jaar een uitstoot van 65% minder CO2 wordt gerealiseerd. Dit betekent ook dat de ambitie van ABN AMRO om het eigen vastgoed in 2023 naar minimaal label A te brengen, wordt opgeschroefd naar een concrete uitstootreductie (bovenop het nemen van duurzame maatregelen). Een nauwkeurige planning zorgt ervoor dat de aanpassingen worden gedaan op natuurlijke vervangingsmomenten. Op die manier worden materialen niet onnodig verwijderd, maar gebruikt tot ze ‘op’ zijn en op dat moment vervangen door een Paris Proof-variant. Hiermee bespaart ABN AMRO jaarlijks 6.371 ton CO2. Dit staat gelijk aan ruim 40.000 keer een enkeltje Parijs per vliegtuig vanaf Amsterdam.

Lead by example

Door zelf het voortouw te nemen in de transitie naar Paris Proof, wil ABN AMRO zoveel mogelijk kennis en ervaring opdoen om te delen met haar klanten. Alle kennis die wordt opgedaan met deze missie wordt daarom gedeeld, zodat klanten hier gebruik van kunnen maken bij het Paris Proof maken van hun eigen woning en/of vastgoed.

In het NRC Handelsblad

Het NRC Handelsblad schreef naar aanleiding van dit bericht een uitgebreid artikel over de verduurzaming van de ABN AMRO.

 

*Inmiddels is de norm voor kantoren bijgesteld naar 70kWh GO

 

DGBC-partners

ABN AMRO

Gerelateerd

EDGE Coolsingel Rotterdam

Edge keert terug naar Rotterdam met duurzame innovatie: EDGE Coolsingel

Overstroomde weg met auto's deels onder water

Nieuw trainingstraject biedt inzicht in klimaatrisico’s bestaand vastgoed

Toegankelijke menukaart voor integrale CO₂-aanpak bij energie-renovaties

Toegankelijke menukaart voor integrale CO₂-aanpak bij energie-renovaties