Het bedrijf Elements is twee jaar geleden gestart. “Omdat we een geïntegreerd duurzaam energiesysteem voor woningen op de markt wilden brengen”, licht de directeur toe. Een gat in de markt, dacht hij. Het bleek echter dat klanten, vaak bouwbedrijven, het energiesysteem niet los wilden adopteren, of al werkten met bestaande leveranciers. “Dan moeten we er gewoon ook de woning omheen leveren”, vertelt Sijtsma. Het resultaat: een woning met een geïntegreerd en duurzaam energiesysteem. Dit concept slaat aan. Naast Sijtsma is Age Vermeer eigenaar en directeur van Elements. Vermeer heeft bij Dura Vermeer zijn sporen verdiend in de sector. Zijn netwerk komt goed van pas bij Elements.
Een Elements woning, het concept Hoe een Elements woning eruitziet? Het belangrijkste uitgangspunt is dat de woning zo veel mogelijk energiezelfstandig wordt gemaakt. Energiezelfstandigheid betekent dat het complete energiegebruik in de woning zelf wordt opgewekt en wordt opgeslagen in een eigen energieopslag. Die energie wordt gebruikt om het huis te verwarmen en te koelen. Maar ook voor warm water, koken en televisiekijken. “Een Elements woning heeft een hoog comfortniveau”, maakt Sijtsma even reclame. Hij somt kort de specificaties op: een warmtekoudeopslag, een ventilatiesysteem, vloerverwarming en vloerkoeling, een water-water warmtepomp, zonnepanelen, warmteopslag, een slimme groepenkast, elektrische opslag en een laadpaal. Iedere Elements eengezinswoning heeft zijn eigen energiesysteem met deze onderdelen. “En volgend jaar wordt de woning geleverd met een bidirectionele laadpaal voor een elektrische auto. Dan kan onze woning een elektrische auto laden én ontladen en helpen om het elektriciteitsnet te stabiliseren.” De naam Elements komt van het bouwsysteem dat wordt gebruikt: de losse elementen die naar wens aan elkaar worden gemonteerd.
Buiten de gebruikelijke hokjes Floortje Speelman is sectordirecteur Bouw bij ABN AMRO en zorgt met haar team voor de financiële dienstverlening aan zakelijke klanten in deze sector, van kleine en middelgrote bedrijven tot ondernemingen met een omzet van 250 miljoen euro. De sector Bouw bedient alle partijen in de bouwkolom: van architect tot aannemer. Speelman heeft de doelstelling van de bank ‘Banking for Better for generations to come’ hoog in het vaandel staan. Belangrijke pijler daarin is om samen met de klant de duurzaamheidstransitie te versnellen: “Wij ondersteunen de bedrijven, onze klanten, bij het realiseren van duurzame en circulaire ambities. We gaan met klanten in gesprek en bekijken hoe we duurzame bedrijfsmodellen kunnen financieren”, legt Speelman uit. “Ook als de financiering van dat bedrijfsmodel niet in de ‘gebruikelijke hokjes’ past.”
Meer lezen? Bekijk het hele verhaal van ABN AMRO en Elements in de nieuwe editie van Toekomstbouwers.