Knol werkt nu 3 jaar bij nieuwe DGBC-partner BDO. “In die tijd hebben we een sterk, multidisciplinair ESG-team neergezet”, vertelt hij. Met 60 professionals ondersteunt dit team bedrijven bij het verduurzamen van hun activiteiten en het naleven van wet- en regelgeving, zoals de EU Taxonomie en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
Duurzaamheid onderdeel van bedrijfsvoering maken
In de bouw- en vastgoedsector richt BDO zich onder andere op het delen van duurzaamheidskennis. “Alleen kennis delen is niet voldoende. We helpen ook actief met verduurzaming en kijken waar het beter kan. Mijn expertise daarbij ligt aan de rapportagekant. Je kunt wel rapporteren dat je duurzaam bent, maar je moet ook daadwerkelijk dingen doen”, stelt Knol. “Met kennis en advies zorgen we ervoor dat verduurzaming daadwerkelijk onderdeel wordt van de bedrijfsvoering.”
Voorheen ging Knol ervanuit dat de vastgoedsector voorop zou lopen op het gebied van duurzaamheid. “Juist omdat het zich direct kan vertalen in lagere kosten, als je kijkt naar energieverbruik bijvoorbeeld”, legt hij uit. “Maar dat blijkt in de praktijk niet zo te zijn. Verduurzaming is inderdaad vaak financieel gedreven, maar vooral op de korte termijn. De langetermijnvoordelen van verduurzaming worden vaak niet overwogen. Er is dus nog genoeg werk voor ons.”
Samen stappen zetten voor echte impact
Het DGBC-partnerschap van BDO kwam tot stand doordat de partijen elkaar regelmatig tegenkwamen bij ontwikkelingen in de sector. “DGBC kijkt actief hoe de sector het verduurzamen van vastgoed kan aanpakken. Het is een partij die namens de sector invulling geeft aan vereisten en duidelijke richtlijnen en standaarden creëert. Deze efficiënte aanpak kan als voorbeeld dienen voor verschillende sectoren”, meent Knol. “We weten elkaar op belangrijke plekken te vinden, dus de handen ineenslaan en actief samenwerken was de logische vervolgstap.”
De kennis die BDO in huis heeft wil het graag delen met de andere DGBC-partners. “Ook daarom is deze nieuw gesmede samenwerking van belang. Er komt veel regelgeving op de sector af. De ene partij is daar beter van op de hoogte dan de andere. Via DGBC kunnen we in contact komen met partijen die wij anders niet ontmoeten of die ons nog niet kennen. Daarnaast zorgt een verbintenis zoals dit partnerschap voor meer samenwerking in de sector. En als we de stappen vooruit samen zetten, kunnen we echt impact maken.”
Knol geeft aan dat ook de instrumenten die DGBC ontwikkelt, zoals de WEii en het EnergieKompas, belangrijke hulpmiddelen zijn voor klanten van BDO. “In plaats van zelf het wiel opnieuw uit te vinden voor hun duurzame toekomstplannen, kunnen ze gebruikmaken van deze bestaande tools ontwikkeld door een gerenommeerde partij.”
Aandacht voor de maatschappelijke kant van duurzaamheid
Op de korte termijn staat het ondersteunen van klanten bij de implementatie van de CSRD hoog op Knol’s agenda. “Wetgeving is uiteindelijk toch een leidende factor, ook in het rapporteren over duurzaamheid. Enkele koplopers bewandelen die weg als eerste en een aantal partijen rennen achter hen aan, de achterblijvers worden opgehaald door compliance.”
Daarnaast ziet hij in de nabije toekomst de focus van BDO rondom duurzaamheid verder verbreden. “In eerste instantie lag de focus vooral op het milieu. Maar ook de maatschappelijke kant van duurzaamheid raakt alle schakels. Overal zijn mensen bij betrokken, of het nou gaat om eigen medewerkers, betrokken gemeenschappen, of gebruikers. Het is goed dat DGBC hier ook aandacht voor heeft, want de sociale kant moeten we zeker belichten.”
Meer bewustzijn voor biodiversiteit en inzicht in klimaatrisico’s
Ook andere focusthema’s van DGBC, zoals biodiversiteit en klimaatrisico’s, ziet Knol steeds vaker terugkomen in de vastgoedsector. “We moeten meer bewustzijn creëren voor biodiversiteit. Ik verwacht dat vastgoedfinanciers hier ook een rol in gaan spelen. Op het gebied van klimaatrisico’s zie ik nogal wat uitdagingen voor de sector ontstaan. We moeten deze risico’s bespreekbaar maken en kennis erover delen. Daarnaast kunnen we deze risico’s zichtbaar maken door ze mee te nemen in bijvoorbeeld taxatierapportages. De taxateurs van BDO Real Estate Valuation Services zijn om die reden, samen met de Nederlandse banken, grote taxatiekantoren, en brancheverenigingen, volop betrokken in de ontwikkeling van de nieuwe duurzaamheidsparagraaf voor taxaties van commercieel vastgoed.”
Wat Knol betreft kun je over 5 jaar geen gesprek meer voeren zonder duurzaamheid te benoemen. “In de ideale situatie is duurzaamheid een integraal onderdeel van de organisatie. Iedere adviseur in elke discipline moet op dit vlak basiskennis hebben.” Een belangrijke les die hij tot slot aan andere bedrijven wil meegeven is om niet bang te zijn om te verduurzamen. “Het geeft risico’s, maar zeker ook kansen. Partnerschappen zijn in deze context echt heel belangrijk, voor iedereen in de keten. Zoek elkaar op en bewandel de weg naar verduurzaming samen. Dan ontstaan de mooiste dingen.”