WorldGBC werkt samen met haar netwerk in de landen aan haar missie om de gebouwde omgeving CO₂-neutraal te maken. Daarbij wil de WorldGBC inzicht geven in wat CO₂ neutraliteit bouwsector betekent.
Veel aandacht voor materiaalgebonden uitstoot
De meest aansprekende voorbeelden, initiatieven en trends zijn gebundeld in het Status Report. Veel aandacht is er het energiegebruik op de meter voor de zogenoemde materiaalgebonden of embodied CO₂-uitstoot, dus de milieu-impact die materialen in een gebouw hebben.
Paris Proof Commitment als koploperbeweging
Dutch Green Building Council (DGBC) is als onderdeel van een wereldwijd netwerk van pleitbezorgers van een duurzaam gebouwde omgeving ook in het nieuwe rapport opgenomen. Als een van de koplopers wordt het Paris Proof Commitment van DGBC genoemd als aanstekelijke beweging. Al meer dan dertig marktpartijen hebben zich aangesloten bij het doel om met hun gebouwen Paris Proof te worden en deze ambitie te verkondingen.
Momenteel werkt DGBC binnen het programma Building Life verder uit hoe de gebouwde omgeving kan toewerken naar een CO₂-neutrale gebouwde omgeving. Met aandacht voor operationele én embodied emissies.
En over WEii
Verder wordt WEii in het rapport beschreven, als een belangrijk instrument om het werkelijke energiegebruik in gebouwen te meten. Vooralsnog wordt namelijk vooral gestuurd op het terugbrengen van het theoretische energiegebruik, in de vorm van energielabels.
Lees meer, ook over de zes mythes rond CO₂-neutraal bouwen
Lees meer over de Nederlandse initiatieven in het Advancing Net Zero Status Report 2021, maar ook over ontwikkelingen over de grens. En de grootste mythes die er wereldwijd bestaan over het CO₂-neutraal maken van gebouwen.