Flexwoningen financieel mogelijk maken met inzicht in toekomstscenario’s

Flexwoningen bieden een oplossing om sneller betaalbare woningen te realiseren. De financiering van deze woningen op een tijdelijke locatie is nog wel een uitdaging. Invest-NL onderzoekt of circulaire restwaarde kan worden meegenomen in de businesscase voor flexwoningen.

Eerder dit jaar ontwikkelde Invest-NL samen met stakeholders een methodiek om de circulaire restwaarde van flexwoningen te bepalen in verschillende scenario’s. Vervolgens heeft PwC in opdracht van Invest-NL een model ontwikkeld dat de kans op verschillende toekomstscenario’s voor flexwoningen bepaalt. Dit model helpt investeerders en beleidsmakers helpt om de businesscase voor flexwoningen beter te onderbouwen en om tot een weloverwogen investeringsbeslissing te komen voor de ontwikkeling en exploitatie van flexwoningen.

Flexibiliteit

In tegenstelling tot traditionele woningen, die aan het einde van het gebruik vaak gesloopt worden of waar dure herbestemmingskosten mee gemoeid zijn, is een flexwoning ontworpen om verplaatst, opgeslagen of gedemonteerd te worden. Deze flexibiliteit geeft ze een circulaire restwaarde. Deze waarde wordt op dit moment echter niet vaak meegenomen in de businesscase, waardoor het lastig is om de woningen gefinancierd te krijgen. 

Circulaire restwaarde als duurzame oplossing 

Invest-NL ontwikkelde daarvoor samen met betrokken partijen en specialisten uit de markt een methodologie die de restwaarde van deze gebouwen in verschillende scenario’s kan bepalen zodat taxateurs die waarde kunnen meenemen in de berekeningen. De daadwerkelijke restwaarde hangt af van het uiteindelijk gerealiseerde scenario van de gebouwen: kunnen ze blijven staan, worden ze elders herplaatst, of worden de gedemonteerde onderdelen los verkocht? 

Nieuw model voor kansberekening toekomstige scenario’s 

Het door PwC en Invest-NL ontwikkelde model benadert de kansen op drie verschillende scenario's na de initiële exploitatieperiode: doorexploitatie, herplaatsing of demontage. Factoren zoals demografie, leefbaarheid, klimaatrisico's en projectkarakteristieken worden meegenomen in de berekening. Zo ontstaat een realistischer beeld van de mogelijke restwaarden, wat essentieel is om een zo goed mogelijke inschatting van de toekomstige marktwaarde te bepalen. 

Voor investeerders en beleidsmakers biedt het model een transparant raamwerk om de financiële haalbaarheid van flex-projecten te beoordelen en de resultaten te vergelijken. Door de kansen uit het model te combineren met de financiële restwaarde, wordt een gewogen gemiddelde van de restwaarde berekend. Dit versterkt de businesscase voor circulaire huisvesting. 

Financierbaar maken van circulaire oplossingen 

Als onafhankelijke partij tussen financiers, markt en overheid, kan Invest-NL een belangrijke rol spelen in verder onderzoek naar een financieel instrument voor flexwoningen. Door het model toe te passen op een fictieve portefeuille van 5000 woningen verdeeld over 50 locaties, kan inzicht worden verkregen in de financiële voorwaarden om circulaire restwaarde op grote schaal te garanderen.

DGBC-partners

PwC | Invest-NL

Gerelateerd

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

DGBC begeleidt samenwerking voor ESG-rapportagemodel woningcorporaties

BREEAM-NL modulaire update 2025

Bekijk de nieuwe BREEAM-NL v6.1 beoordelingsrichtlijnen

BREEAM Awards

BREEAM Awards 2025: maak kans op internationale prijzen voor jouw project of organisatie